READING

Clișee și cuvinte preferate utilizate în exces. Ca...

Clișee și cuvinte preferate utilizate în exces. Care sunt slăbiciunile scriitorilor clasici

Zilele acestea am descoperit o carte absolut fascinantă care despică literatura în cifre. Da, asta este posibil. Ben Blatt, jurnalist și statistician, a introdus mii de cărți – clasice și contemporane – în diferite baze de date și a determinat, de exemplu, cât de diferit scriu bărbații de femei, cine utilizează fraze scurte (Toni Morrison, Margaret Atwood, Mark Twain) sau lungi (Salman Rushdie, Michael Chabon, Edith Wharton) și cine apelează la cele mai multe clișee.

Toate rezultatele le-a introdus în cartea Nabokov’s favorite word is Mauve. Până la urmă, Blatt nu face critică literară, ci analizează tehnica scriitorilor, precum alegerea cuvintelor, structura propozițiilor și nivelul lecturilor. Evident, toate textele analizate au fost scrise în limba engleză.

 PC: www.publishersweekly.com

Așadar, printre principalele găselnițe ale jurnalistului se numără și descoperirea precum că bărbații scriu diferit de femei. Se pare că scriitoarele scriu în mod egal despre femei și bărbați, pe când scriitorii scriu covârșitor de mult doar despre bărbați. Pentru fiecare apariție a cuvântului „ea” în cărțile clasice scrise de bărbați, a găsit trei apariții ale cuvântului „el”. În cărțile clasice scrise de femei raportul a fost aproximativ egal.

Stephen King scria în cartea Misterul regelui că adverbele scurg de energie o propoziție, iar pentru o construcție puternică este nevoie mai degrabă de mai multe substantive și verbe. Totuși, au fost și din cei care nu s-au sinchisit să le folosească din abundență. În 37 dintre cărțile considerate MARI sunt utilizate din plin adverbe. Unul dintre scriitori este J.R.R.Tolkien care avea o slăbiciune pentru adverbul „brusc” (n.r. suddenly).

 PC: www.smithsonianmag.com

Mulți dintre scriitorii clasici s-au aventurat să folosească în exces și semnele exclamării. Cei mai mulți autori care le-au aruncat iresponsabil prin texte la 100.000 de cuvinte au fost: James Joyce (1105), Tom Wolfe (929), Sinclair Lewis (844), E.B.White (782) și J.R.R.Tolkien (767).

 PC: www.smithsonianmag.com

De asemenea, Blatt a căutat și cuvintele specifice preferate de autori și utilizate frecvent în lucrările lor. Cei mai mari dintre cei mai buni au apelat la următoarele cuvinte:

Jane Austen: civilitate și imprudență (n.r. civility, imprudence);

Dan Brown: graal, masonic, piramidă (n.r. grail, masonic, pyramid);

Truman Capote: dezordine, grădină zoologică, geranium (n.r. clutter, zoo, geranium);

Agatha Christie: anchetă, alibi, îngrozitor (n.r. inquest, alibi, frightful);

F. Scott Fitzgerald: îngrijit, mizerabil, sanatoriu (n.r. facetious, muddled, sanitarium);

Ernest Hemingway: recepționer, pupă, cognac (n.r. concierge, astern, cognac);

Vladimir Nabokov: mov, banal, calambur (n.r. mauve, banal, pun);

J.K. Rowling: baghetă, vrăjitor, poțiune (n.r. wand, wizard, potion);

Virginia Woolf: roșind, mâzgâlind, consolă (n.r. flushing, blotting, mantelpiece).

Nici de clișee n-au scăpat marii autori. Printre cei care care au adunat cele mai multe la 100.000 de cuvinte se numără James Patterson (160), Tom Wolfe (143), Kurt Vonnegut (140), Salman Rushdie (131) și Chuck Palahniuk (129). Iar dacă sunteți atenți, veți vedea că toți cei cinci enumerați sunt bărbați. La polul opus, cu cele mai puține clișee, sunt femeile: Veronica Roth (69), Willa Cather (67), Virginia Woolf (62), Edith Wharton (62) și Jane Austen (45). 

 PC: www.smithsonianmag.com

Bunăoară, scriitoarea care deschide aproape orice capitol cu descriere despre vreme este Danielle Steele. Găsești asta în 46% din cărțile sale.

 PC: www.smithsonianmag.com

Meritul lui Blatt este cel de a arunca clasici și contemporani în acest blender literar și de a determina modele și șabloane utilizate în același mod de, să zicem, Virginia Woolf și J.K.Rowling. Chestie pe care, în mod obișnuit, ai fi putut să n-o observi. Iar asta te va ajuta să evaluezi un text mai critic, din punct de vedere al tehnicii, și să apreciezi un autor la justa lui valoare, indiferent de ceea ce dictează tendințele de pe piața editorială.

Sursa: www.publishersweekly.com; www.smithsonianmag.com; www.newyorker.com;

MPC: www.biography.com

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE