READING

„Consecințele fatale ale masturbării”. Un ghid din...

„Consecințele fatale ale masturbării”. Un ghid din anul 1830

Era tânăr și frumos, a fost mândria și bucuria mamei sale, dar a murit în chinuri, orb, bolnav și paralizat la vârsta de doar șaptesprezece ani. Dacă ar fi știut despre pericolele masturbării poate ar fi trăit până la adânci bătrâneți!

Acesta este un scurt avertisment pentru bărbații francezi care au trăit în anul 1830 publicat în Le livre sans titre (Cartea fără nume). În acea perioadă, moraliștii și medicii considerau masturbarea o maladie ce poate duce la moarte prematură.

În plus, aceasta nu este unica carte care blama masturbarea. În 1716, doctorul Balthazar Bekker a publicat un pamflet despre acest „păcat atroce”, intitulat Onania, care avertiza cititorul despre consecințele masturbării și anume: dereglări la nivelul sistemului digestiv, pierderea apetitului, vomă, grețuri, slăbirea organelor respiratorii, tuse, răgușeală, paralizie, slăbirea organului copulativ, lipsa libidoului, dureri de spate, tulburări ale ochiului și ale urechii, oboseală, paloare, apariția coșurilor pe față, pierderea memoriei, pierderea capacităților intelectuale, atacuri de furie, nebunie, idioție, epilepsie, febră și într-un final, sinucidere.

Apoi, prin 1745, în Dicționar medical, doctorul Robert James a specificat că onanismul poate fi cauza apariției „celor mai deplorabile și incurabile boli”. Doctorul Samuel-Auguste Tissot, în cartea L’Onanisme, declara că sperma este un ulei esențial pentru organism pierderea căruia poate cauza reducerea memoriei, forței, vederii, poate provoca tulburări ale sistemului nervos, poate duce la gută și reumatism, la pierderea apetitului, dureri de cap, sânge în urină și alte nenumărate tulburări.

Adevărul e că acești oameni nu au fost niște șarlatani, ci oameni de știință foarte respectați în cercul lor și nu este deloc surprinzător faptul că aceste puncte de vedere aparent informate și științifice au devenit omniprezente în secolul al 19-lea în cărți precum Le Livre sans titre.

Aceast ghid a fost găsit de către bloggerul Jim Edmondson.

 „Era tânăr și frumos: speranța mamei sale…”
 „A devenit corupt! Acum poartă durerea greșelii sale: a îmbătrânit prea devreme…spatele său s-a cocoșat…”
 „Ochii săi cândva puri și strălucitori sunt acum lipsiți de licărire. O bandă de foc îi înconjoară.”
 „El nu mai poate merge…picioarele i-au cedat”
 „Vise îngrozitoare îi tulbură somnul…el nu mai poate dormi”
  „Dinții lui putrezesc și cad”
 „Părul său cândva frumos cade precum cel al unui bătrân. A devenit chel prea devreme…”
  „Corpul său s-a acoperit cu bube…Este oribil să-l privești”
 „El moare în chinuri groaznice la 17 ani”
Cartea putea fi găsită în toate librăriile din Paris

Comentarii

comentarii


Un om ca o mare. Follow on Instagram @veronica_zubcu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE