READING

Cum ar fi arătat harta lumii, dacă romanul 1984 de...

Cum ar fi arătat harta lumii, dacă romanul 1984 devenea realitate

În 2013 a fost publicată cartea George Orwell: A Life in Letters în care apare o scrisoare de-a autorului din 1944, adresată unui oarecare Noel Willmett, unde explică părerea sa privitoare la orânduirea politică a lumii, în parte, și despre totalitarism:

„Trebuie să recunosc că, luând lumea în ansamblu, totalitarismul este în creștere. Hitler, nu există niciun dubiu, curând va dispărea, dar asta va fi în favoarea întăririi puterii lui (a) Stalin, (b) milionarilor anglo-americani (c) führeri mici de tipul lui de Gaulle. Toate mișcările naționale de pretutindeni, chiar și cele care izvorăsc ca rezistență la dominația germană, par să ia forme nedemocratice, să se grupeze în jurul unui supraom (Hitler, Stalin, Salazar, Franco, Gandhi, De Valera și alte exemple diferite) și să adopte teoria că sfârșitul justifică mijloacele. Toate aceste mișcări mondiale par să se orienteze în direcția unei economii centralizate care, deși pot să funcționeze în sensul economic, nu sunt organizate democratic și tind să stabilească un sistem de caste.”

Cinci ani mai târziu, după aceste rânduri, apare faimosul roman 1984. Acțiunea romanului are loc în Marea Britanie după un război ipotetic dintre Est și Vest, având un regim totalitar inspirat din ceea ce a fost cândva comunismul sub regimul lui Stalin, dar și câteva elemente din nazism. În circumstanțele acestea, protagonistul Winston Smith se află sub opresiunea guvernului, iar toate gândurile sale, inclusiv ale tuturor cetățenilor, sunt atent supravegheate, simbolul întregului regim despotic fiind Fratele cel Mare.

Întreaga lume, de altfel, este condusă de trei superputeri:

  1. Oceania cuprinde America de Nord și de Sud, insulele britanice, insulele din Atlantic și sudul Africii, forma de guvernare fiind Soceng-ul (n.r. Socialism Englez); Pe hartă este marcată cu roz.
  2. Eurasia cuprinde Europa, cu excepția insulelor britanice și o parte din Uniunea Sovietică, forma de guvernare fiind neo-bolșevismul; Pe hartă este marcată cu mov.
  3. Estasia cuprinde China, Tibetul, Japonia, Mongolia (sud-estul Asiei), forma de guvernare fiind organizată în jurul cultului pentru moarte. Pe hartă este marcată cu verde.
  4. Teritoriile reprezentate cu galben sunt disputate între cele trei superputeri.

 

Aceste superputeri au forme de guvernământ aproape identice, locuitorii lor fiind supravegheați și-n cele mai intime momente. Toate puterile sunt construite în jurul cultului personalității cu un conducător considerat aproape zeu.

Cam așa ar putea arăta lumea, dacă romanul lui Orwell ar deveni realitate. O ipoteză care nu pare promițătoare.

 PC: Wikipedia

Dacă ai citit cartea, spune-ne în comentarii cât de plauzibil găsești scenariul descris de Orwell? Crezi că există șanse pentru un viitor în care toată lumea va fi înfrântă de un regim totalitar?

MPC: www.lafranceinsoumise.fr; mentalfloss.com.

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE