READING

Cum arată primul „kindle” din istorie

Cum arată primul „kindle” din istorie

Kindle a devenit o veritabilă revoluție pentru toți cititorii, atât pentru capacitatea imensă de stocare a mii de cărți, cât și pentru confortul pe care îl oferă la utilizare. Iată de a devenit un accesoriu vital pentru o mare parte din cei care preferă comoditatea versus clasic.

Cum se descurcau însă predecesorii noștri? Purtau după ei imense volume îmbrăcate în cotoare de piele sau totuși au descoperit o metodă mai inovativă? Răspunsul la această întrebare a fost oferit de cercetătorii de la Universitatea din Leeds, care au descoperit prima bibliotecă de dimensiuni reduse. Este vorba de Biblioteca miniaturală Jacobean, creată exclusiv pentru cei care călătoreau mult și doreau să își umple timpul cu lecturi. Datată estimativ cu anul 1617, aceasta a devenit o curiozitate a așa numitei colecții Brotherton pe care Universitatea din Leeds o posedă. Biblioteca conține circa cincizeci de volumașe de format mic, cu cotoare albe și desene aurite și reprezintă un spectru vast de opere, începând cu Cicero și până la Julius Caesar.

Partea cea mai interesantă este că volumașele sunt camuflate într-o imitație de carte și sunt plasate pe trei rafturi, având în totalitate o dimensiune similară cu un Ipad. Biblioteca a fost comandată de William Hakewill MP (1574-1655) pentru un prieten la începutul anului 1617-1618. Într-o perioadă de cinci ani a comandat alte trei astfel de biblioteci pentru prietenii sau patronii săi.

Cărțile sunt păstrate acum în cadrul British Library, Huntington Library California și Toledo Museum of Art Ohio.

PC: www.dailymail.co.uk

Comentarii

comentarii


Mi-am topit inima în cerneală și am de gând să o vărs pe foaia ta, zi de zi. Nu-mi pasă dacă vei face din ea un avion spre vise. Știu că oricum voi avea bilet în primul rând. Follow on Instagram @Corinutza007

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE