READING

Cum organizezi un club de lectură (I)

Cum organizezi un club de lectură (I)

Intuiesc că există două tipuri de cititori: cei solitari și cei care aderă la o comunitate de cititori. Pe cei din prima categorie îi lăsăm astăzi în pace. Dar cititorii care iubesc să vorbească cu alți cititori despre cărți, să seteze lecturi comune, să facă schimb de cărți și să meargă la evenimente literare, deseori se confruntă cu problema: cum să aduni iubitorii de lectură într-un singur loc oricând vrei? Cum faci asta? Organizezi un club de carte!

Gata, ai decis, organizezi un club de lectură! Cum îi dai start? Meditează câteva clipe și răspunde-ți la următoarele întrebări: De ce lansezi un club de lectură? Care-i scopul tău?

 • Ce tip de club va fi? Doar pentru prieteni și pentru oameni cunoscuți ori va fi un club de tip deschis?
 • Ce tip de cărți va citi clubul tău: ficțiune, Sci-Fi, biografii sau cărți de dezvoltare personală? Veți avea câte o temă de lectură în fiecare lună: o carte scrisă de un autor japonez, o carte găsită la anticariat, o carte care conturează tema copiilor orfani, etc.?
 • Care e numărul minim/maxim de persoane care pot participa la club? Numărul de persoane are o strânsă legătură și cu capacitatea locației unde vor avea loc întâlnirile voastre, așa că stabilește și locația.
 • Cât de des vor avea loc întâlnirile clubului?

 

Dacă în jurul tău sunt deja câteva persoane interesate de clubul tău de lectură, felicitări! Poți să organizezi prima întâlnire. Dacă întâlnirile sunt de tip deschis, creează un eveniment public pe Facebook and spread the word!

Locul de întâlnire

Locul de întâlnire al membrilor clubului (casa ta, o cafenea, librăria/biblioteca de la colțul casei) va influența numărul de participanți și vice versa. Poți organiza și un club de lectură online. De exemplu, eu sunt membră a unui grup secret pe Facebook care, mai mult sau mai puțin, e un club de lectură. Membrii se află în diferite regiuni ale globului, dar avem cartea lunii și apoi comentăm tot în grup. O altă platformă potrivită pentru un club de lectură virtual este Goodreads. Important e să te asiguri că toți membrii citesc aceeași carte în aceeași perioadă de timp, iar dacă nu o fac, să-i motivezi sau să afli motivele pentru care nu citesc.

Prima întâlnire a clubului de lectură

Acum ajungem la partea mult așteptată – prima întâlnire (fizică sau virtuală)  a clubului de lectură.

 • Stabilește o dată, oră și locație pentru această întâlnire și asigură-te că toți membrii (dacă deja i-ai adunat) știu despre asta;
 • Decide cine va modera întâlnirea și discuțiile;
 • Cum vor decurge conversațiile: vorbiți toți pe rând sau în cor, cineva moderează discuția și ceilalți doar răspund la întrebări? Veți avea și alte discuții pe lângă cele despre carte?
 • Veți organiza și un schimb de cărți la club?

 

Cum alegeți cartea pe care o vor citi membrii clubului?

Aici venim cu niște sugestii pentru procesul de selecție a cărții:

 • Votați! Fiecare participant poate oferi câteva sugestii de lectură, le scrieți pe o foaie (sau faceți un poll pe Facebook), apoi votați. Cartea cu cele mai multe voturi va fi cea citită;
 • Listează. Întocmiți lista participanților (în ordine alfabetică, după vârstă, după data de naștere, etc.). Cel care-i la rând alege cartea;
 • Alegerea oarbă. Puneți toate sugestiile de lectură într-o pălărie/geantă/boxă și unul dintre membri extrage foaia cu titlu cărții/tema cărții. Puteți face această alegere și online prin random.org;
 • Alegeți o listă de lecturi deja prestabilită și mergeți după ea. De exemplu, autorii care au luat premiul Nobel pentru Literatură, cărțile recomandate de Oprah sau urmați reading challenge-ul setat de HaiBun pentru anul 2017.

Hai să comentăm cartea

Discuțiile sunt partea cea mai interesantă, dar și cea mai dificilă la întâlnirea clubului de carte. O discuție trebuie menținută, încurajată, dezvoltată, mai ales dacă unii membri sunt timizi. Cel mai bine ar fi ca moderatorul să aibă grijă să pună mereu întrebări și să încurajeze membrii să-și expună părerea. Poate veni cu întrebările pregătite din timp. Membrii clubului tot ar trebui să-și facă temele pentru acasă. Voi reveni în scurt timp și cu un articol dedicat întrebărilor care pot fi adresate pentru a comenta cum se cuvine o carte.

Nu dispărea imediat după prima întâlnire

După prima întâlnire a clubului este importat să revii cu un mesaj către membri. El trebuie să cuprindă o scurtă sinteză a întâlnirii, să reamintească cartea pe care urmează s-o citiți, diverse momente organizatorice (de exemplu, data viitoare vom merge în alt loc sau data următoarei întâlniri, etc.). Cel mai bine ar fi să mențineți legătura în perioadele în care nu vă vedeți. Un grup pe Facebook sau un chat comun ar încuraja comunicarea.

Nu uita să revii cu poze/video de la eveniment. Sunt un motiv de a atrage atenția membrilor clubului, dar și de a revedea unele momente.

Ține minte! Nu există o formulă magică prin care să te pricopsești cu un club de lectură și o mulțime de membri fideli și activi. Un club de lectură este un efort continuu, iar interesul și entuziasmul nu trebuie să lipsească. Totodată, ceea ce am enumerat mai sus nu sunt reguli, dar un ghid care ar putea să-ți fie de folos la început de drum.

P.S. Așteptăm invitație la prima întâlnire a clubului tău de lectură!

Comentarii

comentarii


Un om ca o mare. Follow on Instagram @veronica_zubcu

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE