READING

Cum să citești mai mult, mai des și mai cu spor

Cum să citești mai mult, mai des și mai cu spor

Memorasem un citat de-a lui Theodore Roosevelt: „Sunt o parte a tot ceea ce citesc”. Acum mă întreb: Dacă citim doar texte scurte de pe internet (deşi, începem să ne cam plictisim și de ele), cine devenim?

Justificările de genul „nu citesc pentru că nu am timp”, „pentru că am uitat” sau „pentru că o să citesc de mâine”, sunt justificările unor copii. Să fim serioşi, oare nu asta spuneam când ne întreba profesoara dacă am citit toată povestea?

Nu citim pentru că am fost obișnuiți cu alte chestii, pentru că în anturajul nostru şi ritmul pe care îl avem cititul e lăsat pe ultima poliță, cea la care nu se prea ajunge, pentru serile de vineri, dar şi serile de vineri ştim noi unde duc.

De data asta nu vă mai oferim argumente de ce ar fi trebuit să vă faceţi timp pentru lectura, asta am făcut până acum. Venim însă cu cinci sfaturi despre cum se citeşte mai mult, mai des și mai cu spor. Evident, din proprie experiență. Începem cu cinci şi, dacă vă prinde bine, venim mai târziu cu un alt set.

Când ne referim la citit, nu vorbim despre un exerciţiu superficial, cum ar fi răsfoirea unei reviste sau a unui blog. Cititul, în opinia noastră, vine doar din cărți, fie ele fizice sau digitale. Dacă le oferi 15 minute din timpul tău zilnic, la sigur îți vor schimba viaţa, este deja un act testat de noi.

1. Fă-ți timp

Pentru a crea din lectură un mega obicei, încearcă să citeşti zilnic. Fixează-ți timpul pentru lectură, ţinând cont de programul pe care îl ai şi fă din acest lucru un exercițiu zilnic pe care să-l savurezi. O poți face în timpul micului dejun, în troleibuz (poate mai mai rar pe căldura asta) sau chiar înainte de culcare. Poţi începe cu o durată de 10 minute și, în timp, mărești doza. Devino dependent de lucruri grozave!

2. Nu te lăsa distras

În timpul orelor de lectură, izolarea poate fi asemănată cu desfătarea. Lasă cititul să fie al tău, doar al tău. Uită de televizor, telefon și internet. Nu te mai lăsa scufundat într-o baie de notificări, știi și singur că internetul îți fură prea mult timp. Fii liniștit, crează-ți propriul cadru de calmitate, așa încât să te citească și cartea pe tine. Dacă citești pe afară, cum ar fi într-un oraș aglomerat, caută un loc liniștit, într-un parc, de exemplu. 

3. Pune-ți cărțile pe listă

Sfatul acesta este bun pentru oamenii organizați cărora le plac carnețele drăgălașe, notițele organizate pe foi, masa de birou creativă și toate însemnările cu markere în vreo patru culori. Îți poți face chiar două liste. O listă de cărți pe care vrei să le citești și o listă de cărți pe care deja le-ai terminat. Poți utiliza orice aplicație pentru a facilita notările. Noi folosim Goodreads ori Litsy.

Când cineva îți recomandă o carte sau când dai peste o carte care te intrigă și abia aștepți s-o pipăi pe sub copertă, o poţi adăuga în prima listă. A doua listă este bună pentru a mai diversifica subiectele, verificând ce ai citit deja și care ar fi noul gen din care ar trebui să guști.

4. Ia o carte cu tine

Ia o carte cu tine oriunde. O poţi pune lângă chei, ca să nu uiţi de ea, atunci când ieși din casă. Niciodată nu știi când vei avea timp liber. Poate, în ziua cu pricina, ești norocos și nimerești într-o coadă de două ore la bancă. O carte este o modalitate bună de a investi în timpul tău, mult mai utilă decât verificarea conturilor tale de pe social media. Păstrează versiunile digitale ale cărților tale pe telefon, dacă se întâmplă să-ți uiți cartea reală și cheile acasă.

5. Spune „DA” cărților audio

Ele te salvează atunci când eşti blocat în trafic, îţi faci mâncare sau orice altă activitate care necesită la maxim atenţia ta. Sunt perfecte pentru a economisi ceva timp, învăţând lucruri noi. În plus, te poţi îndrăgosti de formatul audio al unor cărţi, cele care îţi permit să înțelegeți mai bine anumite intenții ale autorului pe care, de altfel, nu le-ai fi prins din scris.

Şi un ultim bonus… „Fă-ți un cuib”

Optează pentru comoditate. Pune pe tine o pereche de şosete creative, ia-ți un pahar cu apă rece alături. Poți citi lângă un geam mare sau rostogolește-te pe iarbă verde, îngroapă-te în vreo 30 de perne moi. Depinde de tine și preferințele pe care le ai. Doar fă-ți un colț al tău și răsfață-te, dacă tot e la modă acum acest „Enjoy the moment”. 

Nu-ți fie frică să pari ciudată, atunci când citești, pentru că și scriitorii au obiceiuri ciudate de scris. Bunăoară, Victor Hugo care scria doar dimineaţa, stând în picioare în faţa unei oglinzi.

Acum spor la lectură!

Comentarii

comentarii


Sunt Vinerea lui Robinson Crusoe. Follow on Instagram @laura_mur_

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE