READING

Cum să comentăm o carte la un club de lectură? (II...

Cum să comentăm o carte la un club de lectură? (II)

În articolul precedent v-am povestit despre organizarea și lansarea unui club de lectură. Tot în acel articol am menționat că tot ce ține de partea organizatorică nu este atât de complicat până în clipa în care clubul se întâlnește și trebuie să comenteze cartea. Unii moderatori n-au talentul necesar pentru a menține o discuție, nu știu cum să comunice cu cei prezenți, o fac cam nasol și nervos sau mizează că în grup va fi o persoană activă care va conduce evenimentul, etc. Într-un final, discuția lâncezește, toți se plictisesc, iar rezultatul este un eveniment ratat.

Fiind moderatorul/organizatorul unui club de lectură, trebuie să vii la întâlnire cu temele de acasă făcute. Pregătește din timp teme de discuție și întrebări. Nu miza pe faptul că toată lumea va fi mega activă. Pe unii trebuie să-i motivezi și să-i scoți din zona de confort. Pentru a vă ajuta să discutați cât mai interesant și efectiv despre o carte, vă pun la dispoziție câteva întrebări menite să ajute la construirea unui dialog interesant.

Întrebări generale pentru a începe discuția

1. Ce experiență ai avut citind cartea? Narațiunea te-a prins din start sau ai avut nevoie de ceva timp ca să te pomenești atrasă de poveste?

2. Citind cartea, cum te-ai simțit? Amuzat, fericit, trist, confuz, plictisit, tulburat, etc.?

Discuții despre personaje

1. Comentați personajele principale: trăsături de caracter, când de bine este conturată personalitatea lor, care este comportamentul lor față de alte personaje?

2. De ce unul dintre personaje, în opinia ta, a acționat într-un fel sau altul? Sunt justificate acțiunile lor? Cum ar fi procedat fiecare dintre voi?

3. Care este personajul vostru preferat din cartea pe care o discutați? De ce?

4. Personajele îți amintesc de cineva din viața reală?

5. Personajele din carte sunt dinamice? Se maturizează/schimbă/învață ceva până la finalul cărții?

6. Cum influențează întâmplările din carte viața personajului și comportamentul lor ulterior?

Discutați acțiunea/firul narativ

1. Ați avut parte de momente-surpriză? Istoria a luat o turnură neobișnuită, imprevizibilă? Acțiunea cărții vi s-a părut previzibilă?

Discutați despre structura cărții

1. Cum curge timpul în carte: cronologic sau întâmplările sar de la o perioadă de timp la alta? Cum influențează acest fapt desfășurarea istoriei?

2. Există mai mulți naratori sau doar unul?

3. Cum influențează structura cărții felul în care înțelegi istoria?

Alte întrebări:

1. Ce teme ați identificat în carte?

2. Autorul folosește simboluri sau cuvinte-cheie pentru a accentua anumite probleme/teme/idei?

3. Ce părți/pagini vi s-au părut mult mai profunde și complexe?

4. Cum vi s-a părut finalul?

5. Finalul oferă și o morală?

6. Aveți o altă idee de final pentru această carte? Care ar fi?

7. Ați mai citit și alte cărți scrise de acest autor?

8. Ce cunoașteți despre acest autor?

Dacă mai aveți sugestii de întrebări, nu uitați să le scrieți în comentarii.

Comentarii

comentarii


Un om ca o mare. Follow on Instagram @veronica_zubcu

RELATED POST

  1. Bookish

    19 June

    Am mers 1 an și jumătate la Clubul de carte Litera în București. În general, discuțiile erau spontane, moderatoarea mai intervenea eventual să ne tempereze avântul atunci când vorbeau mai multe persoane în același timp. Dacă lumea ezita să vorbească, făceam un round table în care fiecare își exprima părerea și inevitabil se iscau și alte discuții. Odată pornită discuția, mergea de la sine, nu era nevoie ca moderatoarea să pună prea multe întrebări. Bine, în mare parte, depinde și de dinamica grupului. La început e posibil ca lumea să fie mai timidă, dar apoi discuțiile se desfășurau în mod natural.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE