READING

Cum te apuci de citit… după pauza aia de 2 l...

Cum te apuci de citit… după pauza aia de 2 luni

A scris Veronica într-o postare că nu a citit o carte de 2 luni, că această pauză nu are efecte tocmai pozitive asupra activității sale profesionale, dar și asupra stării morale. M-am regăsit în tot. De la nevoia de a nu te atinge de vreo carte ceva timp și până la frustrarea când nu găsești cuvintele potrivite pentru ca pur și simplu să… comunici.

Suntem într-o goană continuă să citim cât mai mult, cât mai repede, cât mai nou. De exemplu, Veronica a citit anul trecut 50 de cărți, prietena mea Nata a citit 55 de cărți și 82 de cărți în 2016 (Sorry, not sorry, ar fi spus Nata și nici prin cap să-i treacă vreo vină pentru aceasta reușită). Eu anul trecut mi-am propus să citesc 40 de cărți și m-am oprit la 24 pentru că nu am putut mai mult. Din octombrie până în ianuarie am citit fix o carte jumate. Până în martie anul curent nu am citit nimic și nici măcar nu simt nevoia să mă justific. Uneori pauzele acestea sunt necesare pentru a recupera din liniștea zbuciumată de drame și eroi malefici,  pentru a-ți crește setea de lectură sau pur și simplu pentru a privi seriale. Iarăși – nici un sentiment de vină din partea mea.

Faci ordine în propria bibliotecă

La fel ca și mine, ai o mulțime de cărți care stau și așteaptă să le deschizi, să le atingi, să le citești. Cărțile, ca și oamenii, au nevoie de afecțiune. Revenind, îți faci timp să-ți aranjezi mica bibliotecă și știu sigur că vei da peste un volum pe care l-ai cumpărat cu atâta emoție și ai uitat complet de el. Acum e timpul să deschizi anume această carte. Sau să găsești lecturi care nu știi cum au nimerit în biblioteca personală, fie au fost procurate la reducere, fie cineva ți le-a dăruit. Aici sunt două rezultate, ambele pozitive, din punctul meu de vedere: 1. descoperi un autor nou care-ți place sau 2. dăruiești cartea mai departe și eliberezi loc pentru autorii preferați.

Faci ordine în biblioteca prietenilor

Dacă nu ai încă prieteni care au o bibliotecă impresionantă, să-ți faci. Pentru ce mai sunt prietenii, dacă nu poți să le „furi” cărțile. Este o adevarată comoară biblioteca prietenilor, mai ales a celor care cumpără cărți necontenit (salut, Nata). Chiar dacă prietenul citește în mare parte altfel de literatură, găsești sigur și ceva pe placul tău. De asta sunt prietenii și de asta trebuie să te oprești să-i cerți că procură prea multe cărți.

Începe cu pași mici, dar siguri

Începe cu o carte de poezii sau texte scurte. De exemplu, Bine de Igor Guzun. Sigur nu o lași din mână până nu o termini, iar apoi îți revii la regimul normal – citești cărți ca pe semințe, ora 3 de noapte nu mai e un indicator de dus la somn, te dor umerii de la cărat „cărți de citit în pauză”.

Alegi o carte despre care toți vorbesc la moment

Iarăși, fie ca vorbim de bine sau de rău despre Bine, trebuie înainte de toate să o citim. Să fim informați despre ce se citește la moment, cu ce se scrie, despre ce se vorbește. De exemplu, Sapiens pentru mine încă este o carte nouă, chiar dacă despre ea s-a vorbit anul trecut și mai trecut, eu acum am deschis-o. Și credeți-mă că nu am dat greș – curând apare la Polirom traducere la Home deus, așa că discuțiile despre Sapiens vor reveni.

P.S. Nici vizita la Shakespeare and Co nu a ajutat să citesc mai mult de o carte jumătate în 3 luni.

Comentarii

comentarii


Am învățat literele și să citesc în cei 7 ani de acasă. Acum învăț să lecturez. Follow on Instagram @chiparus

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE