READING

De bine despre cartea BINE scrisă de Igor Guzun

De bine despre cartea BINE scrisă de Igor Guzun

În 2015 apărea Vinilul lui Igor Guzun. Desigur, nu-i debutul autorului, Igor Guzun având deja 6 cărți publicate, dar prima pe care mi-a fost dat mie s-o citesc. De o simplețe debordantă și cu un joc măiestresc de cuvinte, Vinilul pecetluiește, cum îmi place mie să gândesc, diferențele dintre generații. Totuși, în Vinil nu este o deosebire gravă între părinți și copii, mai degrabă una amuzantă, naturală și, într-un final, sinceră.

Dar nu despre Vinil vreau să scriu astăzi, ci despre Bine. O nouă carte de proză scurtă care, după mine, este o completare a primului volum. Aici, deși nu mai „asistăm” în întregime la o contemplare a relației dintre generații, se menține nota zeflemitoare despre cotidian. Inteligentă, nostimă și BINE scrisă.

Bunăoară, unul din textele mele preferate este cel care conturează perfect insațietatea portalurilor de știri pentru trafic, folosind titluri înșelătoare cu „Șocant!”, „N-o să-ți vină să crezi!” sau „Oribil!”.

ȘOCANT! Un bărbat a oferit în maxi-taxi locul unei femei cu un copil în brațe: Astăzi, în jurul orei 17.00, un bărbat a oferit locul unei femei cu un copil în brațe. Acțiunea inedită a avut loc în microbuzul 104, care se îndrepta cu viteză regulamentară în direcția sectorului Buiucani al municipiului Chișinău./ Femeia, evident șocată, a reușit doar să spună, scurt: „Mulțumesc”./ Evenimentul s-a produs în ajunul Zilei Internaționale de Acțiune pentru Sănătatea Femeii, marcată în lume la 28 mai.”

Un alt text, scurt, dar categoric, vrea să ne iubim sincer. Manifest: Sunt împotriva orgasmelor modificate genetic.”

L-am întrebat și pe Igor Guzun despre semnificația titlului: „BINE – pentru că binele – legat de oameni, obiecte, acasă, dragoste – există, chiar dacă este abia sesizabil. Și îl poate face oricine, așa cum a sugerat pe copertă, cu scris de copil, autoarea coperții și ilustratelor, Irina Rusu.”

Cartea, pe lângă textele faine, mai are și o serie de ilustrate realizate de Irina Rusu, ilustratoare și autoarea cunoscutului blog coffentropy.com, care pot fi decupate și agățate la loc vizibil în casă ori dăruite, amintindu-ți de lucruri elementare. Să-ți suni părinții, să-i spui omului apropiat că-l iubești sau să ceri iertare.

PC: Irina Rusu
 PC: Irina Rusu
 PC: Irina Rusu
 PC: Irina Rusu

Și acum, după publicare, ne mândrim că, într-o oarecare măsură, HaiBun a fost complice acestei cărți. Aproximativ cu un an în urmă organizam evenimentul Books and Wine cu Igor Guzun și concursul de coperți alternative pentru Vinil. Irina a fost cea care a câștigat, iar acum, după atâta timp, apare o colaborare mișto între ei.

Apropo, curând urmează și lansarea cărții la București ori, dacă nu mai puteți aștepta, o găsiți deja în librării.

MPC: Copertă de Irina Rusu; VIP Magazin/fotoroom.md

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE