READING

De ce bookaholicii trebuie să ajungă în Edinburgh...

De ce bookaholicii trebuie să ajungă în Edinburgh

Edinburgh este primul oraș din lume desemnat de UNESCO ca Oraș al Literaturii și a făcut-o pe bună dreptate. Spectaculos, cu o moștenire literară de secole și unii dintre cei mai interesanți scriitori contemporani din lume, Edinburgh găzduiește multe evenimente literare, inclusiv cel mai mare festival de carte din lume, este locul în care s-au născut câțiva autori de Nobel, dar și locul unde tradiția se îmbină armonios cu contemporanitatea. Astfel, dacă ți-ai făcut bagajele și următoarea destinație este Edinburgh, iată ce trebuie să știi despre acest Oraș al Literaturii.

Autorii celebri

În cafenelele din Edinburgh, cele pe care le frecventa J.K. Rowling, s-a născut Harry Potter, iar Kate Atkinson, una dintre cele mai iubite scriitoare din întreaga lume, numește orașul – casă. Vizitați străzile din Edinburgh împreună cu Alexander McCall Smith, explorați subteranele sordide al Edinburgh-ului cu Ian Rankin sau relaxați-vă în compania cărților lui Sir Walter Scott, începând cu Waverley. Aveți dispoziție pentru ceva mai misterios? Plimbați-vă prin orașul cu Sherlock Holmes al lui Arthur Conan Doyle sau testați-vă curajul împreună cu Robert Louis Stevenson.

Festivalurile literare

Edinburgh găzduiește cel mai mare festival de carte din lume, Festivalul Internațional de Carte de la Edinburgh. În fiecare august, timp de două săptămâni și jumătate, peste 800 de scriitori din întreaga lume se reunesc într-un program plin de evenimente pentru o audiență de mii de oameni. Alte festivaluri mai mici dedicate literaturii au loc pe tot parcursul anului, de la Portobello’s books beside the sea și până la Independent Radical Book Fair.

Editurile

Edinburgh este eroul principal în istoria editării cărții din Scoția. Prima carte apărută în Scoția a fost tipărită la Edinburgh în 1508, iar astăzi, editurile din acest oraș, publică unii dintre cei mai interesanți scriitori contemporani din lume. Mai mult de un sfert din cele 110 edituri din Scoția se află în Orașul Literaturii, inclusiv editurile Canongate, Edinburgh University Press, Luath, Polygon și Birlinn.

Librăriile

Orașul are peste 50 de librării unice. Unele te vor surprinde cu animalele de companie care trăiesc printre rafturi, altele au inspirat filme (serialul Black Books de la BBC TV). Orașul este umplut de o varietate de librării care satisfac cele mai rafinate gusturi ale iubitorilor de literatură.

 Librăria Facultății Avocaților din Edinburgh. PC: Wikipedia

Premii literare

Edinburgh găzduiește premiul James Tait Black Memorial pentru ficțiune, biografie și dramă, fiind singurul premiu din lume care este exclusiv judecat de către cercetători și studenți. Câștigătorii primesc un premiu de 10.000 de lire sterline. Este, de asemenea, legat de fondul de burse James Black pentru studenții de la literatură. În cadrul Festivalului internațional de cărți din Edinburgh este acordat Premiul Anual de Carte, iar Saltire Prizes, susținute de Creative Scotland, acordă cinci categorii de excelență literară.

Biblioteci și muzee

 Scottish Poetry Library. PC: Wikipedia

Bibliotecile din Edinburgh sunt la fel de colosale, organizând anual zeci de evenimente și ateliere de lucru. Tot în Edinburgh se găsește prima bibliotecă de poezie din lume. În ceea ce privește muzeele, găsești în oraș pe cel dedicat scriitorilor născuți în Scoția. Bunăoară, Sir Walter Scott, Robert Burns și Robert Louis Stevenson.

Atracții literare

Edinburgh este spectaculos, iar turiștii se grăbesc să viziteze orașul pentru a-i admira arhitectura, monumentele, cafenelele și pub-urile literare. De la Castelul Edinburgh și până la cea mai mică și mai îngustă uliță, istoria literară a orașului este scrisă în pietre. Biblioteca Națională din Scoția desfășoară o expoziție gratuită pe tot parcursul anului, povestind istoria literară a Scoției. La Centrul de Storytelling puteți asculta întotdeauna o povestire captivantă și veți fi întâmpinat călduros.

 Castelul Edinburgh. PC: www.dailyrecord.co.uk

Patrimoniul literar

Patrimoniul literaturii din Edinburgh începe în casele oamenilor obișnuiți cu tradiția de a povesti, iar în curțile medievale regale scoțiene cu makarii. În 1496, Parlamentul scoțian a adoptat prima lege a învățământului obligatoriu din lume, deschizând calea pentru unii dintre cei mai educați și geniali gânditori din lume. În 1726, poetul Allan Ramsay a înființat prima bibliotecă circulantă din lume, iar în 1768 a fost publicată prima copie a Enciclopediei Britanice.

Dacă ajungi acolo în viitorul apropiat, te rugăm să ne scrii impresiile într-un articol și să-l trimiți pe adresa noastră de email.

MPC: www.wall.alphacoders.com

Comentarii

comentarii


Sarcasmul este pasiunea mea. Cărțile sunt hobby-ul meu. Dragostea – frigiderul meu mereu gol. De ce gol? Păi, țin dietă.

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE