READING

De ce pisicile iubesc atât de mult cărțile și cum ...

De ce pisicile iubesc atât de mult cărțile și cum au ajuns gardieni în librării

Iubesc animalele și chiar dacă părinții nu au fost întotdeauna de acord să le ținem acasă, asta nu m-a împiedicat să le aduc. Am avut hamsteri, câini, dar cel mai mult iubesc pisicile. Ele sunt independente și, cum lenea este un cuvânt care mă caracterizează, n-au nevoie să le port prea mult de grijă, așa cum nici ele nu sunt obligate să-mi ofere prea multă afecțiune. În plus, chiar dacă mulți spun că pisicile nu sunt prieteni adevărați, comparativ cu dulăii, eu am avut parte de iubire necondiționată și continui s-o împărtășesc cu Grey, pisoiul meu de doi anișori. Mă așteaptă la ușă, caută să-mi stea în brațe și împărtășește aceeași pasiune – cărțile. Nu le citește, dar stă pe lângă ele, le miroase sau adoarme pe unele coperți.

Povestesc despre asta pentru că de cele mai multe ori un bibliofil este asociat cu o carte, pisică și ceaiul alături, iar o librărie fără pisică este ca și o casă lăsată în paragină. În Chișinău proprietarii de librării mai rar lasă pisicile să le treacă pragul, dar este o practică des întâlnită peste hotare. Unde mai pui că epopeea cu pisicile și librăriile a început încă din antichitate.

Egiptenii, considerați și primii oameni care au domesticit pisicile, le idolatrizau, iar dacă unul omora o pisică, fie și întâmplător, i se punea sentința finală. Tocmai de acolo poate fi urmărită relația pisicilor cu cărțile. Chiar dacă multe dintre ele erau ținute pentru a proteja casa de rozătoare și șerpi, unele feline au fost dresate special pentru a ține departe dăunătorii de papirusul utilizat ca suport pentru scris. De altfel, este greu de imaginat cum și-ar fi păstrat civilizația egipteană textele și documentele intacte dacă nu ar fi existat acești ocrotitori prin temple.

 sursa: www.ancient-origins.net

În timp pisicile au continuat să fie folosite în calitate de străjeri pentru textele sacre. Putem ușor să găsim mențiuni despre pisici în poveștile Sufi din Epoca de Aur a Islamului, numită și Renașterea Islamică, aproximativ în secolele VII – XIII, la fel cum și călugării europeni din Evul Mediu le foloseau pentru a ține rozătoarele la distanță de manuscrise.

În anul 1745, regina Elisabeta a Rusiei a emis un decret special în căutarea celor mai bune și mari pisici pentru a fi trimise la Muzeul Ermitaj din Sankt-Petersburg să protejeze comorile de șobolani, iar această tradiție a fost menținută până în prezent cu zeci de maidanezi care trăiesc în subsolul muzeului.

Prin 1800 – când mulți dintre europeni încă mai credeau că Moartea Neagră, numită și ciumă, a fost cauzată de șobolani – guvernele, în special cel britanic, au început să plătească bibliotecilor ca să țină acolo pisici pentru a reduce numărul rozătoarelor amatoare de cărți din centrele urbane.

În aceeași perioadă cu inițiativa reginei Elisabeta au început să apară și librăriile, iar proprietarii lor aveau întotdeauna și pisici prin preajmă ca o metodă sigură de extirpare a rozătoarelor, așa cum aceste animale erau ușor de găsit și nu aveau nevoie de o îngrijire specială.

ADN-ul pisicilor nu s-a schimbat prea mult din vremurile antice și încă le mai poți întâlni prin librării. Poate nu mai caută șoareci, în schimb devin mascotă și sunt una dintre sursele principale de fidelizare a clienților unei librării.

sursa: www.deccanchronicle.com

Iar dacă sunteți un cititor avid și mai aveți o pisică acasă, vă recomand cartea „Guardian Cats and the Lost Books of Alexandria” apărută în 2011. Acest fantasy istoric spune povestea tragicului eveniment de distrugere a bibliotecii din Alexandria, iar printre personajele principale se numără pisicile care puteau să citească și care au devenit gardienii manuscriselor din antica bibliotecă. Lectură potrivită pentru un copil de 9 ani, dar și pentru maturi.

Miau!

MPC: www.cherrystreetcats.blogspot.md

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE