READING

De ce premiile literare pot fi dăunătoare?

De ce premiile literare pot fi dăunătoare?

Orice fel de PR tot PR este, aud deseori. Totuși, asta nu aduce întotdeauna rezultatele scontate. Amanda Sharkey, cercetătoare în cadrul Chicago Booth School of Business, și echipa ei au depistat, într-un studiu publicat în revista Administrative Science Quarterly în 2014, că premiile literare prestigioase, de cele mai multe ori, dăunează cărții, scrie The Telegraph.

Amanda a comparat ratingurile a 64 de cărți printre utilizatorii unor platforme populare dedicate lecturii. 32 dintre aceste cărți au câștigat premii literare, iar celelalte 32 au fost doar nominalizate. Cercetătorii au urmărit cum se modifică acest rating, la scurt timp după înmânarea unor premii literare, colectând recenzii de pe web. Astfel, cercetătorii au depistat că romanele nominalizate, dar care n-au câștigat niciun premiu, au un rating imuabil. În schimb, cărțile premiate au căpătat o serie de recenzii negative, iar ratingul general a scăzut drastic.

Cum explicăm asta? Vânzările cresc, dar recenziile negative apar tot mai multe. Aceeași cercetători motivează că un text care a fost numit cel mai bun este supus unei critici mai vehemente, iar așteptările cititorilor sunt extrem de mari. Aceste așteptări, de multe ori, nu sunt satisfăcute. În plus, după gălăgia provocată de premiu, mulți cititori, care în mod obișnuit n-ar fi citit această carte, și-o cumpără. Ei nu sunt pasionați nici de genul și nici de tematica cărții câștigătoare. Desigur că aceștia tot vor rămâne decepționați.

De asta, alegând următoarea carte, nu merită să crezi orb în rezultatele unor premii literare. Chiar dacă o carte a plăcut unui juriu profesionist, asta nu înseamnă c-o să-ți placă și ție sau că n-o să te decepționeze.

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

  1. Bookish

    2 August

    Cu cât o carte devine mai populară, cu atât va atrage mai mulți cititori. Mai mulți cititori = păreri diferite. Cărțile nominalizate îți păstrează aceleași ratinguri pentru că numărul cititorilor nu crește atât de mult.
    Este adevărat că ai mai multe așteptări de la o carte câștigătoare a unui premiu, dar, pe de altă parte, e bine să fii conștient de propriile gusturi și să nu te avânți să citești ceva doar pentru că a câștigat un premiu deși tu știi că nu e genul tău. Inevitabil, vei fii dezamăgit. Eu, de exemplu, nu aș citi “Lincoln intre vieti” chiar dacă a câștigat Man Booker, un premiu cu care de obicei rezonez pt că din descriere nu pare deloc pe gustul meu.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE