READING

De ce trebuie să vezi Casa Pogor din Iași

De ce trebuie să vezi Casa Pogor din Iași

Iașiul îmi este drag pentru trei lucruri, din cele ce am descoperit până acum. Bibliotecile stradale, Palatul Culturii pe timp de noapte și Casa Pogor. Cea din urmă a fost transformată în Muzeul Literaturii Române și a fost sediul Junimii și a revistei Convorbiri literare, nucleul, așa cum ni s-a spus în repetate rânduri la lecțiile de limbă română, literaturii române pentru aproximativ 50 de ani în secolul 19.

Casa Pogor a fost ridicată de către vornicul Vasile Pogor și soția acestuia, Zoe, în anul 1850, fiind prima casă particulară din Iași, la acea vreme, luminată electric. Tot acolo au început să-și dea întâlniri intelectualitatea română în frunte cu Titu Maiorescu, Vasile Alecsandri, Iacob Negruzzi, Theodor G. Rosetti, Petre P. Carp și Vasile Pogor, care înființează, în 1863, Societatea Junimea. Tot aici a fost găzduit și Mihai Eminescu după ce-și face studiile la Viena.

Iată ce scrie Maiorescu surorii sale într-o scrisoare din 1863: „(…)Am izbutit, în fine, să adun în jurul meu, într-o unitate, cele mai viabile elemente din Iași: Rosetti, Carp, Pogor, acum și Negruzzi (…); alcătuim o societate bazată pe principii de încetățenit”. La douăzeci de ani după înființare Junimea număra 73 de membri.

Astăzi Casa Pogor este un monument istoric și are 12 camere deschise vizitatorilor, reunind principalele curente și mișcări literare din ultimele două secole. Expoziția începe cu momentul înființării Societății Junimea, apoi trece la literatura pașoptistă cu revista Dacia Literară, mai târziu vizează literatura de la Viața românească și Contemporanul și, într-un final, literatura interbelică.

Am descoperit în muzeu exponate valoroase, precum lucruri personale care au aparținut scriitorilor, ediții vechi de cărți, scrisori, manuscrise și mobilier din perioada Junimii.

P.S. Iar dacă o fi să răspund la întrebarea din titlu, atunci merită să vezi Casa Pogor pentru istorie, atmosferă și ecourile literare care încă se mai aud și astăzi acolo.

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE