READING

Destinații literare pe care le poți descoperi la P...

Destinații literare pe care le poți descoperi la Paris

Oh, mon Dieu! Am fost dintotdeauna îndrăgostită de Paris și, în mare parte, dragostea mea pentru acest oraș se datorează scriitorilor Albert Camus, Jean-Paul Sartre și Charles Baudelaire. Orașul acesta parcă așa și te îndeamnă să citești. Arhitectura, zeci de librării și muzee, sumedenia de buchiniști, dar și unele cafenele vechi care au adăpostit cândva pe marii scriitori din toată lumea. Tocmai despre aceste locuri vreau să vă povestesc în acest articol, iar primul pe listă este La Closerie des Lilas. Acest splendid restaurant de lângă Montparnasse, cunoscut pentru stridiile sale proaspete și terasa plină cu flori de liliac, a fost cândva locul preferat de odihnă al scriitorilor francezi și americani. Poeții Paul Verlaine și Charles Baudelaire își serveau aici băuturile, iar Paul Fort venea în fiecare vineri să-și citească în restaurant poemele cu omologii Guillaume Apollinaire și Max Jacob. Samuel Beckett, Man Ray, Oscar Wilde și Jean-Paul Sartre au fost doar câțiva dintre cei care frecventau localul, dar l-a făcut cu adevărat faimos intelighenția anilor 1920-1930. Fitzgerald, Hemingway și Henry Miller. Conform unei legende, Fitzgerald i-a oferit tocmai în acest local lui Hemingway manuscrisul romanului Marele Gatsy pentru prima dată, iar Hemingway a amintit restaurantul în A Moveable Feast (n.r. Sărbătoarea continuă).

 PC: www.tripsavvy.com

Cafeneaua Les Deux Magots a fost cândva locul preferat al celor mai străluciți literați din Paris, dar și al admiratorilor acestora. Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir și Albert Camus veneau deseori aici pentru a-și bea cafeaua tare, dar și să polemizeze pe teme filozofice, îndreptându-se apoi către Café de Flore (n.r. vedeți mai jos). Hemingway și James Joyce au vizitat și ei localul. Les Deux Magots a devenit atât de popular printre scriitori, încât, în 1933, a început să ofere anual propriile premii literare.

 PC: www.virtualvisitorparis.com

Vizavi de Les Deux Magots se afla o altă cafenea îndrăgită de scriitori, Café de Flore. Apollinaire împreună cu Salmon veneau să lucreze aici, la fel ca și André Breton. Poetul francez Jacques Prevert era nelipsit din cafeneaua asta pe timp de noapte, fiind acompaniat de o gașcă gălăgioasă de prieteni. Iar Simone de Beauvoire și Jean-Paul Sartre, după cum am menționat mai devreme, migrau de la Les Deux Magots aici și-și continuau dialogurile filozofice. Café de Flore, într-o rivalitate continuă cu Les Deux Magots, oferă anual un alt premiu literar.

 PC: Wikipedia

Cafe Tournon, localizată în apropierea Palatului Luxemburg, este mai puțin cunoscută, dar la fel de importantă. Acest local a devenit locul preferat al scriitorilor americani precum James Baldwin, Richard Wright și William Gardner Smith în anii 1950. Tot aici s-a conturat și politica editorială a popularei reviste literare The Paris Review sub conducerea jurnalistului George Plimpton.

 PC: www.theparisreview.org

Café Procope, considerat unul dintre cele mai vechi restaurante din Paris, a fost frecventat de figuri notabile precum Denis Diderot și Voltaire. Ultimul dintre ei, conform unor zvonuri, obișnuia să bea aici până la 40 de cești cu cafea. Benjamin Franklin și Thomas Jefferson au fost alți vizitatori faimoși ai localului.

 PC: www.tripsavvy.com

Un alt loc faimos este restaurantul Lapérouse situat în apropiere de Sena. Acesta a fost deschis încă în secolul al 18-lea, deși la început era doar un salon în care se întâlneau scriitorii. Victor Hugo, George Sand, Alfred de Musset și Gustave Flaubert au folosit camerele private de la etaj pentru a se întâlni și-și scrie operele.

 PC: www.idealgourmet.fr

Despre librăria Shakespeare and Company a scris colega noastră Laura Muruzuc care a fost s-o vadă recent. Anume aici, între anii 1921 și 1940, s-au oprit scriitori faimoși precum Hemingway, Fitzgerald, Gertrude Stein și Ezra Pound. James Joyce a folosit librăria, de nenumărate ori, în calitate de oficiu. Tot aici, după închiderea magazinului original, în 1951, și redeschiderea altuia în cinstea fondatoarei Sylvia Beach, au trecut poeții Generației Beat. Allen Ginsberg și William S. Burroughs.

 PC: Laura Muruzuc

Luxosul Hotel Ritz are unii dintre cei mai bogați și faimoși oaspeți. Cândva, în acest loc, Marcel Proust obișnuia să organizeze petreceri extravagante. Dar localul a devenit cu adevărat cunoscut, după ce a fost remarcat de Ernest Hemingway. De atunci, proprietarii au numit barul în cinstea scriitorului. El obișnuia adesea să vină aici cu F. Scott Fitzgerald și l-a pomenit în romanul său de debut, Fiesta.

 PC: www.tripsavvy.com

BONUS: Nu uitați de cimitirul Montparnasse, unde le puteți aduce un omagiu scriitorilor Samuel Beckett, Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Carlos Fuentes, Guy de Maupassant, Susan Sontag și Charles Baudelaire. Iar la cimitirul Père Lachaise veți avea ocazia să descoperiți locurile de veci ale scriitorilor Oscar Wilde, Honoré de Balzac, Colette, Gertrude Stein, Marcel Proust și Richard Wright.

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE