READING

Detalii din culise. Tu știi care este anatomia une...

Detalii din culise. Tu știi care este anatomia unei cărți?

Sigur, mulți dintre noi știu ce este aia o copertă sau un cotor, dar te-ai întrebat vreodată ce înseamnă forzaț sau tranșă? Uită că o carte, la exterior și interior, are o anatomie complexă de care știu puțini. De asta vor încerca în acest articol să vă oferim detaliile lipsă din schemă.

Făcând abstracție de file (1), cotor și copertă, vom trece la termenii cap și picior (6). Acestea se referă la partea superioară (primul termen) al cotorului și partea inferioară a cotorului (al doilea termen). Coperta cărții mai poate avea o supracopertă care poate fi confecționată din piele, hârtie, pânză etc. Totuși, edițiile de carte tipărite astăzi, pentru un cost mai scăzut de producție, au practic doar coperți din carton sau hârtie.

Cărțile cu coperți subțiri nu au un astfel de element, dar veți fi în stare să observați falțul la cărțile cu coperta groasă, cartonată. Falțul este mica adâncitură care se formează la trecerea dintre copertă și cotor, fiind elementul de legătură dintre cele două care permit o mai mare mobilitatea a tipăriturii. Pe partea opusă se află articulația (7) cărții care previne ruperea forzațului și-i permite cărții aceeași flexibilitate.

Elementul care leagă filele cărții de cotorul acesteia se numește bind (9). Poate fi din pânză sau carton. Iar totalitatea paginilor legate ale unei cărți se numește bloc de carte (3).

Cartea mai are și elementul numit tranșă (4). Este vorba de marginile cumulului de pagini care sunt vizibile atunci când cartea este închisă. Cele trei care sunt vizibile, a patra este acoperită de cotor, erau chiar ornamentate în timpuri străvechi. Am scris despre asta într-un articol anterior.

Forzațul (8), cel pe care l-am menționat la început, face legătura dintre blocul de carte și copertă. În mod obișnuit, forzațul apare la edițiile vechi de carte care au o copertă dură și poate fi ornamentat sau mat, din hârtie mai groasă decât filele sau din piele sau pânză.

Forzațul mai ascunde și ainșlagul (2), elementul care trece învelișul coperții pe interior. Ainșlagul apare doar la cărțile vechi sau la cele cartonate și de o calitate înaltă.

Multe dintre cărți mai au semne de carte atașate de cotor, poate le-ați observat în cazul edițiilor faimoase de la Adevărul. Acestea se mai numesc tres.

Capitalbaldul (5) este marginea care decorează cotorul cărții și are mai multe roluri de îndeplinit. Acest element al cărții ascunde cusătura blocului de carte și o întărește, dar și astupă golul care se formează între cotorul cărții și cel al coperții.

Pe interior probabil ați observat că prima filă a cărții este, în mod obișnuit, goală sau poate are câteva semne inscripționate, precum sigla editurii. Această filă se numește foaia de gardă. Următoarea este foaia de titlu și conține deja toate detaliile despre ediția cărții, precum titlu, autor, editură, tipografie, ISBN, anul publicării, traducerea etc.

Tu câte dintre aceste detalii le cunoșteai?

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE