READING

Dialog cu Ronin Terente despre „Epistole către nim...

Dialog cu Ronin Terente despre „Epistole către nimeni”

Săptămâna asta Ronin Terente lansează al doilea volum de poezii, Epistole către nimeni, dedicat, spune el, personajului George Demetru Ladima din Patul lui Procust și lui Ulise din Odiseea. Acest pocket book, editat din donațiile celor cărora le place rima lui Terente, va fi lansat sâmbătă, la Uptown Cafe, la 17:00.

Dacă mai ai dubii în privința cărții, atunci noi ne-am propus să le risipim așa cum ar face un vânt de primăvară cu frunzele moarte.

Cât timp a durat scrierea acestor poeme?

Ronin Terente: Am scris primele rânduri cam 3 ani în urmă și ultimele cu 2 săptămâni până la tipar. De fapt, scriu mult mai mult, aici e doar o mică parte din scrierile mele adunate sub o umbrelă.

Câte redactări a suferit cartea?

Ronin Terente: Au fost cam 10 variante. Unele mai reușite, altele nu prea. Nici asta nu mi se pare cea mai reușită, dar deja-i prea târziu, o să fiu mai aspru cu următoarea.

În carte sunt 3 personaje: Ulise, Ladima și Naratorul. Cât de mult te regăsești tu în aceste personaje?

Ronin Terente: Câte 25% în fiecare și 25% i le las lui Sergiu, așa ajung la 100%. În fiecare dintre noi trăiesc cel puțin 4 fețe. Sincer, șmecher, distant, emotiv.

De ce mizezi pe rimă, asta dacă luăm în considerație că a pierdut teren în fața versului alb și al postmodernismului?

Ronin Terente: Unii ar spune că e un act de samovolnicie și rebeliune mișcarea asta împotriva trendului, dar nu știu dacă-i chiar așa. Am scris vers alb și voi mai scrie. Poezia nu ține de felul în care aranjezi cuvintele pe foaie, ci de starea și mesajul pe care-l are.

Vorbind de poeți, care au fost autorii cu cea mai mare pondere în viața ta?

Ronin Terente: Trebuie să te dezamăgesc, dar nu am un idol. Pot spune că-mi place să-i citesc, în scurtele momente de neliniște sufletească, pe Pessoa și Bukowski. Și-mi plac poeții români interbelici și cam toți cei de la finele secolului 20. Găsesc în fiecare ceva bun de fiecare dată.

În mai multe interviuri spuneai că preferi să fii sincer. Asta am simțit și în Epistole către nimeni. Ți-a dăunat vreodată sinceritatea?

Ronin Terente: Da. De cele mai multe ori, da. La drept vorbind, am crescut și-s mai atent acum cu ceea ce gândesc și spun și asta-i face pe mai mulți să-mi strângă mâna. Ipocrizia e cheia spre succes în secolul 21, dacă nu știai. Poate de aia-mi permit să fiu maxim de sincer în texte, pot da vina pe un eu liric inventat.

Cartea are un tiraj de 333+8 bucăți, cifra făcând referire la numărul de strofe. Câte ai reușit să vinzi până acum?

Ronin Terente: Până în secunda asta am vândut 101.

De ce oamenii nu trebuie să rateze lansarea cărții tale?

Ronin Terente: Micul face marele. Detaliile fac întregul. N-ar trebuie s-o rateze din simplu motiv c-ar avea ocazia să vadă cum un nebun, pe o tablă de șah străină, vrea să de-a mat reginei.

Așadar, vă așteptăm la un eveniment Books&Wine cu Ronin Terente. Găsiți detalii pe pagina de Facebook.

PC: Facebook/Mihai Tocaru

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE