READING

Doina Babcinschi: Borș cu sfeclă sau de ce femeile...

Doina Babcinschi: Borș cu sfeclă sau de ce femeile nu sunt create pentru literatură

Mă teleportez cu gândul la o masă dintr-o cafenea din centrul Chișinăului. Sunt studentă în anul doi. Mică, neîncrezută.

În fața mea stă o mapă cu manuscrise, proză și poezie, pe care visez să le public într-o revistă literară. La aceeași masă cu mine – un domn scund cu trăsături livrești și o mustață bogată.

Femeile nu sunt create pentru literatură, îmi spune el cu mult patos încă înainte să tragă cu ochiul în mapa mea.

Până încerc să găsesc un răspuns potrivit, pe masa noastră apar ceștile de cafea, iar peste câteva clipe ni se alătură un poet tânăr și promițător. Domnul cu mustață îl bate pe umăr cu mândrie, visează să educe un Esenin.

Bărbații sunt cei mai buni scriitori, și-a continuat el gândul. Femeile scriu doar din suferință, iar apoi sunt prea preocupate de căsnicie și borș cu sfeclă pentru a mai reveni la literatură.

În drum spre căminul studențesc am decis că voi face tot posibilul pentru a menține în sufletul meu flacăra literaturii, iar cea de aragaz s-o dau mai încet. Nu vreau ca potențialele borș-uri să dea în clocot, încurcându-mă la scris. Mai târziu am aflat că nici la borș nu prea ne pricepem pentru că cei mai buni bucătari tot se consideră bărbații.

În cei 8 ani care s-au scurs de atunci femeile au scos cărți și bloguri, au continuat să aranjeze iscusit cuvintele, să jongleze cu ele, să emoționeze, să vrăjească.

Au primit Pulitzer și Nobel.

Iar eu… tot mai scriu (periodic reducându-mă la slogane publicitare în locul poemelor de altădată), fiind ferm convinsă că în literatură nu este loc pentru discriminare.

Un text de Doina Babcinschi. O găsiți pe blogul www.scrisdemana.com.

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE