READING

Future Library Project: Doar nepoții tăi vor putea...

Future Library Project: Doar nepoții tăi vor putea să citească aceste cărți

În 2014 a fost plantată o pădure în Norvegia. N-o fi un eveniment cu ecou mondial că doar zilnic se plantează copaci oriunde în lume, cu excepția deșerturilor Sahara sau Gobi, dar această pădure este una specială. Peste 100 de ani va fi transformată în cărți. Vei spune că nici acesta nu este un lucru tocmai miraculos, dar artista Katie Paterson din Oslo a avut grijă să-l transforme într-o magie.

În fiecare an – pe parcursul celor 100 despre care am scris mai sus – un scriitor recunoscut va contribui cu o carte care va fi sigilată și ascunsă de public în librăria Deichman din Oslo. Manuscrisele vor rămâne nepublicate până în 2114 când pădurea se va transforma în hârtie creponată sau cretată cu coperți cartonate și ilustrate.

Plantarea și conservarea pădurii pe o perioadă de 100 de ani, la fel ca și textele autorilor invitați în acest proiect îndrăzneț au un contrapunct conceptual: conceperea și producerea unei lucrări în speranța de a găsi un cititor receptiv într-un viitor necunoscut.

Autorii care vor contribui la acest proiect pot scrie orice își doresc ei – poeme, povestiri, nuvele – și în orice limbă. De la ei se cere un singur lucru. Să nu vorbească cu nimeni despre textul lor, să nu-l arate și să furnizeze o copie electronică și una printată la ceremonia de predare din Oslo.

Autoarea, poeta, eseista și criticul literar, Margaret Atwood, a fost prima care a contribuit la acest proiect. Ea mărturisește într-un articol pentru The Guardian că Future Library este o provocare pentru ea, cât și pentru întreaga lume: „În 2014, Future Library este doar un început – o invitație calmă de a ne imagina viitorul: probabil, în 2065, un viitor vizitator va privi pe fereastra de la etajul cinci al librăriei (acolo unde vor fi ținute cele 50 de texte) peste un oraș acum scufundat în fiord din cauza schimbărilor climatice, copacii vor fi crescut doar până la jumătate din înălțimea celor din pădurea Nordmarka”.

Cel de-al doilea scriitor care a contribuit la proiect este David Mitchell, autorul romanului “Atlasul norilor” care într-un alt articol pentru The Guardin afirmă: „Totul ne spune că suntem condamnați, dar Future Library este candidatul pe buletinul de vot care ne poate aduce diferite variante ale viitorului. Proiectul aduce speranța că suntem mai rezistenți decât credem: că vom fi aici, că vor exista copaci, că vor exista cărți, cititori și civilizație”.

david-mitchellKatie Paterson cu David Mitchell, în pădurea Nordmarka. Fotograf: Kristin von Hirsch/Bjørvika Utvikling

În așteptarea unui nou scriitor care se va încumeta să se implice în acest proiect, mă tot întreb ce au scris primii doi în manuscrisele lor. Doar nimeni nu le verifică. Dar dacă au scris alfabetul pe 100 de pagini? Dar dacă au scris titlul și celelalte foi sunt goale? Dar dacă au scris o capodoperă? O vor afla doar nepoții noștri.

Sursa foto: Margaret Atwood și Katie Paterson în pădurea Nordmarka. Fotograf: Giorgia Polizzi

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE