Ghid (serios) pentru un toast literar

Pentru că suntem în plin sezon de nunți, involuntar, mi-am amintit de nunțile la care am fost. La ultimele 3 petreceri de acest fel, am fost (im)pusă de rude și prieteni să rostesc un toast, că na, Veronica a studiat la Comunicare și poate vorbi frumos. Cine a fost pe la nunțile moldovenești, cunoaște toasturile obișnuite și mult iubite de către nuntași, care încep cu „Casă de piatră” și se termină cu „…mulți bani și mulți copiii”. Uite că eu încercasem să găsesc o alternativă. Expresiile – cheie folosite au fost cam așa: „…să vă bucurați de clipele pe care le petreceți împreună”, „…multe călătorii și experiențe unice”, „…petreceri cu prietenii”, „…dezvoltare personală și profesională”, „…libertate”, etc. Și în clipa când îmi terminam discursul, mereu se găsea vreo rudă care să-mi ia microfonul din mână și dintr-o suflare să adauge: „și casă de piatră, la mulți ani și la mulți bani” sau „…și mulți copilași frumoși și sănătoși”, etc. Aici discursul meu elevat și plin de influențe literare se ducea pe apa sâmbetei.

S-ar părea că toasturile nu au nicio legătură cu specificul HaiBun, dar țin să vă zic că ele sunt un soi de creație literară, iar în perioada verii sunt mai populare ca niciodată. Și, decât să dați search pe Google după un toast mustos care ar putea să se lipească ca nuca de perete, atunci când îl veți băga în contextul de care aveți nevoie, fie asta nuntă sau cumetrie, mai bine ați apela la un toast mai nerdy, dar unic.

Spre exemplu, o poezie ar putea spune mai mult decât o urare banală, iar dacă țineți la miri, probabil chiar vreți să veniți pregătiți cu un text mai special. Anul trecut am fost la nunta unei prietene, iar sora mirelui a citit o poezie scrisă de ea.  Impactul a fost atât de puternic, încât și prietenul meu a vărsat o lacrimă, dar el nu e tipul de om care se lasă emoționat prea ușor. De altfel, poeziile nu sunt o raritate pe la nunți, ele sunt îndeosebi rostite de unchi, mătușele și bunei care încă mai țin minte poezii de Eminescu, Minulescu și alți poeți consacrați.

Dacă în curând mergeți la o nuntă și știți că va fi nevoie să rostiți un toast, ori trebuie să scrieți un toast pentru o rudă care urmează să-l rostească la o nuntă, e timpul să dați frâu liber artistului din voi sau să „furați” de la un artist. Totuși, eu țin mult la discursul public, așa că vreau să aștern aici câteva sfaturi de urmat, ca să nu creați situații penibile.

Nu alege/scrie un text de care să-ți fie rușine mai apoi. P.J. O’Rourke a spus cândva: „Întotdeauna rostește ceva care te va expune într-o lumină bună în caz că mori în mijlocul discursului”. Cam dur, dar într-un fel, are dreptate.

Dacă vrei cineva să citească o poezie la nunta ta, roagă-i să nu aleagă un text cu expunerea de la persoana I. Dacă nu înțelegi de ce, atunci imaginează-ți acea persoană stând în picioare în fața tuturor și recitând o poezie de-al dragului Eminescu (de altfel, popular pe la nunți) „O rămâi, rămâi la mine,/ Te iubesc atât de mult! / Ale tale doruri toate / Numai eu stiu se l-ascult”. Zici că în spatele la așa un toast stă o poveste mult mai interesantă. Dacă totuși vrei să reciți o poezie de la persoana I, asigură-te că nu va transmite niciun subtext și că nu sună prea sexy sau confidențial.

Nu citi un fragment din cartea ta care e încă în proces de scriere. Probabil rudele tale vor fi mândre de tine, dar pe lângă ele, la nuntă, vin o mulțime de oaspeți cărora nu prea le pasă de talentele tale scriitoricești. Și nu uita: la nunți sunt multe camere de filmat, ai putea să te trezești pe Facebook sau Youtube și atunci lansarea ta este compromisă.

Nu citi de pe telefon. Nu ești un om care nu poate lega 2 cuvinte în public. La sigur te poți descurca fără telefon. Dacă ai emoții în public și te pierzi ușor, învață pe dinafară discursul care urmează să-l rostești. Iar dacă textul pregătit e prea lung și nu poți să-l memorizezi, ar fi cazul să-l scurtezi, ceea ce sfătuiesc mai departe.

Nu rosti un discurs prea lung. Să fim sinceri, după 20 de minute de toasturi și poezii recitate, toată lumea vrea mai repede să-și scoale fundul de pe scaune, să danseze și, cel mai important, să bea ceva, dar nu pot să o facă pentru că, probabil, urmează să vorbească. Deci, nu ține rândul!

Nu citi/rosti ceva ce ai auzit la altă nuntă. Moldova e un sat mare, poți ajunge la o nuntă cu oameni pe care i-ai văzut și la alte nunți. În plus, dacă la o nuntă apare un discurs original, fii sigur că el va circula pe la alte zeci de nunți.  Dacă cunoști engleza, poți să găsești inspirație pentru un toast bun aici.

Iar dacă nu o duci bine cu literatura și cu discursul public, renunță la ideea de a rosti un toast la nuntă.

Amar la tineri!

Comentarii

comentarii


Un om ca o mare. Follow on Instagram @veronica_zubcu

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE