READING

Giveaway aniversar. Doi ani de Hai(că-i)Bun

Giveaway aniversar. Doi ani de Hai(că-i)Bun

HaiBun a împlinit astăzi 2 anișori de activitate. Astfel, ne-am gândit că, în loc să vă hrănim cu succesele noastre (le vedeți și voi zilnic pe Facebook și Instagram), cu promisiuni și multe idei, mai bine vă invităm să participați la un concurs aniversar. În mod tradițional, apelăm la scrierea creativă, atât de dragă nouă, căci reprezintă un exercițiu literar extrem de bun, iar istorioarele pe care le primim ne încântă de fiecare dată.

Condițiile acestui concurs sunt simple: noi vă oferim o scenă pentru acțiune, un decor unde va acționa personajul vostru. Sarcina voastră este să scrieți un fragment de proză, utilizând una dintre aceste scene, în stilul scriitorului vostru preferat.

Vă propunem 3 scene pentru desfășurarea acțiunilor. Puteți alege oricare dintre ele.  

Scena 1: Sufrageria unei case. Pe perete atârnă o reproducere de Van Gogh, iar pe masa de cafea stă un halat de baie și între faldurile lui se vede un cuțit. Cîteva urme de sânge duc spre bucătărie.

Scena 2: Un bărbat doarme la colțul unui bloc. Soarele răsare și îi luminează fața palidă. Sub ochiul drept are un semn, de parcă a fost zgâriat cu un cui. De la brutăria de peste drum se aude piesa Bună dimineața de Zdob și Zdub.

Scena 3: Un bar dintr-o provincie uitată de lume. Barmanul spală plictisit un pahar. La cele câteva mese puse de-a lungul pereților stau câțiva bărbați și fumează plictisiți. La radio crainicul anunță o furtună de proporții care va lovi regiunea în scurt timp. Ceasul bate ora 22:00 și ușa de la intrare se trântește de perete. În bar intră….

Exemplu: 

Mă trezesc cu greu. Capul îmi zvâcnește. Pipăi întrerupătorul și aprind lumina în cameră. Simt o dorință nebună de a fuma. În schimb, mă scol din pat și merg la baie. Mă piș îndelung, gândindu-mă la Omul Îngândurat care m-a vizitat ieri. Să fi fost un joc al imaginației mele? Poate e un efect al singurătății. Ultima dată am iești din casă acum o lună. Nu mai citesc nici ziarele, nu am aprins televizorul de câteva luni, chiar dacă continui să plătesc factura. Poștașul a fost ultima dată cu vreo 3 săptămâni în urmă și m-a informat că îmi expirase abonamentul la o revistă sportivă pe care oricum nu o citeam.

Ies din baie și mă îndrept spre bucătărie să-mi fac o cafea. În timp ce pun ibricul la fiert, cânt Yesterday de Beatles. Pun ibricul pe foc și mă îndrept în sufragerie. Iau de la bucătărie o cârpă și  șterg sângele care mi-a curs ieri din nas și care deja s-a uscat pe podeaua sufrageriei. Iau halatul să îl duc în baie și, în acel moment, dintre faldurile lui cade un cuțit. Îmi amintesc vag cum a ajuns acolo. Îl ridic și îi simt greutatea în palmă. Îmi îmaginez cum stă la fel în palma Omului Îngândurat, apoi îmi alung repede imaginea din cap. Duc halatul în baie și cuțitul îl pun în sertarul cu tacâmuri din bucătărie. Iau cafeaua de pe foc, o torn într-o ceașcă micuță de culoare verde pe care scrie „More coffee”, pun în ea 3 lingurițe de zahăr brun și, cu cana în mână, mă postez în fața „Mâncătorilor de cartofi”, o reproducere după pictura lui Van Gogh. Seara se strecoară în cameră și odată cu ea va apărea și Omului Îngândurat.

Simt cum mă trec fiorii. 

  • fragment adaptat în stilul lui Haruki Murakami

 

Atenție la restul detaliilor despre concurs:

La concurs poate participa oricine își dorește, însă cadoul îl putem expedia doar pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, dacă locuiți în România sau în altă țară, puteți participa pentru că veți căpăta experiența acestui exercițiu de scriere și textul vostru are șansa să fie publicat.

Fragmentul de text nu trebuie să depășească 2000 de caractere. Astfel, puteți scrie un fragment format din doar câteva propoziții ori puteți folosi toate 2000 de caractere. 

Cele mai reușite texte vor fi publicate pe haibun.md.

Perioada de desfășurare a concursului este 1 – 14 septembrie. Astfel, textul vostru trebuie expediat pe adresa de email haibun.magazine@gmail.com până la data de 14 septembrie. În titlul emailului scrieți Concurs de scriere creativă, iar în textul emailului menționați scriitorul pe care îl „copiați”. 

Textele le vom evalua  în funcție de următoarele detalii:

  • Coerență;
  • Corectitudine;
  • Construcția frazelor;
  • Ingeniozitate.

 

Câștigătorul va fi ales de către membrele echipei HaiBun după criteriile enumerate mai sus.

Căștigătorul concursului se va alege cu un set de cărți, semne de carte marca HaiBun și o mică surpriză.  Suntem convinse că vor fi mai multe texte memorabile, astfel, alte două texte care ne vor cădea cu tronc, la fel, se vor pricopsi cu un cadou.

Așteptăm textele voastre cu mare drag și nerăbdare la adresa haibun.magazine@gmail.com. Concursul se va încheia la data de 14  septembrie. Aveți două săptămâni la dispoziție.

Comentarii

comentarii


Un om ca o mare. Follow on Instagram @veronica_zubcu

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE