READING

HaiBun Reading Challenge 2018: Recomandări pentru ...

HaiBun Reading Challenge 2018: Recomandări pentru aprilie

Luna trecută, după cum ne este obiceiul, am citit cărți semnate de autori basarabeni, iar în aprilie, conform listei de provocări, migrăm la proză scurtă. Recomandările din această lună sunt aleatorii și le-am ales în funcție de preferințele noastre și ceea ce am citit, dar să fiți siguri că toate titlurile sunt tari și nu vei da greș. Or, dacă nu-ți place niciun titlu din cele menționate, te încurajăm să alegi o carte de proză scurtă din reading list-ul tău.

Nu uitați că discutăm despre cele citite în grupul HaiBun Book Club.

Așadar, în aprilie citim proză scurtă:

1. Dumitru Crudu și Moartea unei veverițe

Cel mai recent volum de povestiri al autorului ți-ar putea părea un paradox, iar asta pentru că Dumitru Crudu, deși scrie despre niște tragedii, apelează la umorul cu care ne-a obișnuit deja și-n Salutări lui Troțki. Povestirile sale, atent dantelate, conturează „tabloul” unui război care a bulversat Basarabia și a distrus zeci de destine umane. Cartea asta, după părerea mea, seamănă cu un protest.

2. Anatol Moraru și Punct de vedere

Autorul basarabean ilustrează viața din Moldova, semănând, ca și povestirile lui Dumitru Crudu din Salutări lui Troțki, cu niște bancuri narative. Texte pline de umor, înțesate de cuvinte rusești, despre cotidianul aparent banal.

3. Gabriel Garcia Marquez și Douăsprezece povestiri călătoare

Volumul înglobează povestiri pline de magie, personaje savuroase și, pe alocuri, un umor acid. Bunăoară, povestirea Am venit doar să dau un telefon ilustrează situația dementă a unei femei care are o pană la mașină și vrea să dea un telefon, dar sfârșește în ospiciu.

4. Marius Chivu și Best of: proza scurtă a anilor 2000

Antologia de proză scurtă coordonată de Marius Chivu cuprinde 23 de scriitori și 40 de povestiri. Printre autorii care figurează în paginile acestei cărți se numără Liviu Radu, Dan Coman, T.O. Bobe, Radu Pavel Gheo, Florin Lăzărescu, Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici etc. Prozele selectate sunt de departe cele mai tari pentru anul 2000, exact cum anunță și titlul.

5. Alice Munro și Fugara

Câștigătoarea Premiului Nobel prezintă 8 povestiri fascinante despre dragoste și decepții, personajele cărora sunt prinse într-un cotidian confortabil, dar suprinzător. Până la urmă avem doar de învățat de la femeile din Fugara.

6. Truman Capote și Integrala prozei scurte

Această carte este un montagne russe de emoții, autorul oscilând între un realism magic și realitățile cotidiene. Dar toate povestirile au un punct comun, portretele psihologice memorabile ale personajelor.

7. Cristian Fulaș și Cei frumoși și cei buni

În cele cinci povestiri Fulaș explorează cele mai ascunse zone ale umanului, având personaje verosimile, memorabile și marcate de profunde crize existențialiste.

8. Bogdan Raileanu și Tot spațiul dintre gândurile mele

11 povestiri și toate pe sprânceană, autorul jonglând cu tematici despre cotidian, dar și din cele mai surprinzătoare. Vei citi despre probleme de cuplu, ecologie, implicare socială etc.

9. Franz Kafka și Metamorfoza. Integrala prozei antume

Despre Kafka n-aș comenta prea mult, așa cum fiecare, sunt sigură, a citit măcar una din povestirile sale, dar uneori este bine să revii la aceste texte sau, așa cum îl numesc eu, maestrul prozei scurte.

10. Gheorghe Erizanu și Texte egoiste

Niște telegrame, așa numește Eugen Lungu textele lui Gheorghe Erizanu. Amuzante, îmbinate cu un umor acid, aceste povestiri reliefează un cadru autentic al cotidianului nostru.

Vă mai recomandăm Antropologie și o sută de alte povestiri de Dan Rhodes, Un trandafir pentru Emily și alte povestiri de William Faulkner, Străin în căsnicie de Emir Kusturica, Prima persoană și alte povestiri de Ali Smith, Numele altora de Cosmin Leucuța, Când muritorii dorm de Kurt Vonnegut și Mandarina de Răzvan Petrescu.

Să vă fie cu spor! Ne auzim în HaiBun Book Club.

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE