READING

HaiBun Reading Challenge 2018. Recomandări pentru ...

HaiBun Reading Challenge 2018. Recomandări pentru februarie

Există scene bune de sex în literatură sau pasaje erotice redundante doldora de hiperbole ridicole. Scopul erotismului, până la urmă, în literatură nu este sexul în sine, cred eu, ci conturarea unei relații între personaje, a unor caractere pretins umane, o dantelare a poveștii, o scenă menită să completeze istoria, iar efectul acesta este obținut doar dacă erotismul nu apare superficial în carte. Au fost scriitori din cei care au camuflat eros-ul, apelând la descrieri sugestive, motivând cititorul să-și imagineze scena individual. Gândiți-vă la Nabokov. Dar au fost și din cei care au descris scena de sex fără perdea, direct și onest. Amintiți-vă de Bukowski care poate să-ți placă la nebunie ori deloc. Iar cum păduri fără uscături nu există, din păcate, gândiți-vă la pasajele de sex din 50 shades of Grey. Lipsite de credibilitate, plate, sumare și cu prea multe orgasme.

Tocmai de asta ne-am propus să citim în februarie, în cadrul HaiBun Reading Challenge, o carte erotică. Vrem să ne-nvățăm împreună să facem diferența dintre o scenă erotică bună și alta ridicolă.

Din cele pe câte le-am citit, am și închegat o listă de sugestii. De altfel, credem noi, o listă de cărți bune.

1. Elogiu mamei vitrege de Mario Vargas Llosa;

Rafinat roman erotic, Elogiu mamei vitrege este o digresiune de la ceea ce înseamnă o familie în conceptul ei tradiționalist. Mario Vargas Llosa intră după cortina rutinei lor zilnice discret și candid, surprinzându-i la apogeul erosului. Scenele carnale în această carte sunt lipsite de vulgaritate, iar obscenitățile sunt voalate, oferind senzația unei poezii. Excelent scrisă.

2. Pianista de Elfriede Jelinek;

Cartea, deși reliefează o relație bolnăvicioasă dintre mamă și fiică, mai scoate la suprafață scene carnale de o instensitate apăsătoare necesare, de altfel, pentru a o înțelege pe protagonistă și ceea ce o mișcă. Chiar dacă unii ar putea aprecia eros-ul din această carte drept obscen, autoarea îi oferă o vigurozitate electrică, atrăgătoare și, cum menționam, indispensabilă pentru construcția personajului.

3. Albastru nemărginit, aproape transparent de Ryu Murakami; Încercați și Ecstasy.

Cartea asta întruchipează perfect o poveste a degradării umane. Scenele de aici mi se par convulsive, dure și, deopotrivă, îți pot provoca o revoltă nesfârșită. Or, pe asta și a mizat scriitorul în acest roman care, de departe, ți-ar părea că gravitează plat în jurul unui grup de tineri consumatori de droguri care și-o trag în orgii. E nuvela unui sentiment. Celor pudici n-o recomandăm.

4. Iubiri caraghioase de Milan Kundera;

Găsiți în acest roman 7 istorii care surprind demersurile noastre sexuale interioare pe care, de cele mai multe ori, încercăm să le ascundem. Sunt povești despre relațiile încâlcite omenești, autorul mizând pe explorarea unei existențe triviale, dar încărcate de eros. Delicioase descrieri.

5. Sexus de Henry Miller; Încercați și Tropicul Cancerului.

Sexus este de o sinceritatea flagrantă, la fel cum este și protagonistul său pentru care plăcerea carnală este vitală. Henry Miller dantelează astfel desfrâul uman, dizolvând textul cu note poetice despre prietenie, amor, procesul de creație. Un iad cvasi-romantic, dacă vreți.

6. Cele o sută douăzeci de zile ale Sodomei sau Școala Libertinajului de Marchizul de Sade;

Un decameron al degradării sexuale, Sade nu cred că este un scriitor pentru toată lumea. El trezește iscusit greața și revolta. Albastru nemărginit, aproape transparent este despre miorițe pufoase, în comparație cu acest text. Dar tocmai brutalitatea acestui text îl face moralizator la final.

7. Scris pe trup de Jeanette Winterson;

O poveste de dragoste abil construită despre doi oameni care se iubesc nebunește, dar care are o finalitate tristă. Scenele erotice pulsează viu, mai ales că până la final așa și nu putem să ne dăm seama care este sexul naratorului. Dacă la de Sade avem o proză brutală, aici găsiți o dramă romantică.

Mai puteți trece în revistă Jocul lui Gerald de Stephen King, Anais Nin și Delta lui Venus, Cupluri de John Updike, The Rachel Papers de Martin Amis, Vegetariana de Han Kang și Vârstele lui Lulu de Almudena Grandes. 

P.S. Nu uitați că discutăm despre cărțile citite în grupul HaiBun Book Club, iar deadline-ul pentru lecturi este data de 28 februarie.

Așteptăm și sugestiile voastre în comentarii.

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE