READING

HaiBun Reading Challenge 2018: Recomandări pentru ...

HaiBun Reading Challenge 2018: Recomandări pentru iulie

Voi începe acest articol cu felicitări adresate tuturor cititorilor care, deja de jumătate de an, se lasă provocați și motivați să citească cărți la temele propuse de noi în fiecare lună.

Cred că luna iunie a fost „încărcată” emoțional pentru toți cei implicați în reading challenge-ul nostru, iar asta pentru că am citit despre război și am trăit în pielea personajelor care au trecut prin coșmarurile acestor conflicte armate. Pentru a ne detașa de orori, dar și pentru că suntem în mijlocul verii, perioada cînd aproape toți plecăm în vacanțe, cred că tema lunii iulie e mai mult decât binevenită. Așadar, în iulie citim cărți din categoria Young Adult. Dacă sunteți departe de acest gen de cărți, vă explic că YA este o categorie de literatură destinată tinerilor cu vîrsta cuprinsă aproximativ între 12 și 18 ani. Totuși, asta nu înseamnă că maturii nu pot „gusta” din ele. Multe dintre ele, deși ți-ar părea o lectură superficială, sunt, de fapt, potrivite pentru orice vârstă. Amintește-ți, bunăoară, de J.D. Salinger și De veghe în lanul de secară.

1. Seria Harry Potter, J.K.Rowling

Vă asigur că această serie înclină spre o balanță egală, dacă-i să mă refer la raportul dintre popularitate și conținut. De regulă, preferăm să nu adăugăm, în listele de pe HaiBun, cărți prea cunoscute, dar seria asta își merită locul. Vă recomandăm s-o citiți alături de un copilaș. Te vei amuza copios.

2. De Veghe în lanul de secară, J.D. Sallinger

Dacă tot am pomenit cartea la început de articol, ar fi fost păcat să n-o adaug aici. Holden Caulfield, protagonistul romanului, spumegă de frustrări și probleme personale. O stare specifică, ca să n-o dau în clișee, aproape tuturor adolescenților. Din această perspectivă este extrem de ușor să te identifici cu el și să-nveți că nu poți fugi de tine și responsabilități.

Recunoşti un om imatur fiindcă vrea să moară nobil pentru o cauză, în timp ce omul matur vrea să trăiască umil pentru una.

3. Împăratul muștelor, William Golding

Această carte am citit-o de două ori și, de fiecare dată, m-au trecut fiori reci pe spate de la unele pasaje. Pe scurt, istoria este despre un grup de copii care, în urma unei catastrofe aviatice, nimeresc pe o insulă pustie și încearcă să supraviețuiască. Instinctiv, aceștia încep să construiască modele organizaționale așa cum le vedem în societate: liderul societății, apărătorii societății și cei care slujesc liderilor. Nu vor lipsi de aici ingrediente precum tirania, setea de putere, omucidere etc.

4. Castelul de sticlă, Jeannette Walls

Castelul de sticlă spune povestea unei familii care nu trăiește după regulile/normele setate de societate, ci trăiesc din plin o viață presărată de aventuri. Copilașii familiei Walls, deși lipsiți de un cămin stabil sau jucării, învață de la tatăl lor cum să fie fericiți. O carte despre curaj, dragoste, tandrețe și demnitate.

5. Castelul umblător al lui Howl, Diana Wynne Jones

Sunt aproape sigură că mulți dintre voi au văzut adaptarea cinematografică a romanului, în regia lui Hayao Miyazaki, dar știai cumva de carte? Eu vă recomand să citiți cartea, așa cum în film, atât vrăjitorul Howl, cât și Sophie, sunt prezentați mult mai buni și nobili decît în versiunea literară. Castelul umblător a lui Howl e o poveste cu vrăjitori, blesteme, o lume în care lucrurile nu sunt ceea ce par, iar identitățile se schimbă – o lectură pe cinste!

6. Seria de cărți Materiile întunecate (Compasul de aur), Philip Pullman

Mai aveți chef de o poveste fantastică? Ei bine, acțiunea din Materiile întunecate se petrece într-o lume în care sufletul oamenilor se află în afara corpului, o lume populată de vrăjitoare, urși cu armură și în care o substanță misterioasă, numită Praf, îi uimește pe unii și îi înspăimântă pe alții. Acesta este universul Lyrei Belacqua, eroina Luminilor Nordului, o fată care la doar 11 ani pornește în cea mai mare aventură a vieții ei fără să știe că rolul pe care îl are de jucat e mai mare de atît.

7. Jurnalul unui adolescent timid, Stephen Chbosky

Este o istorie tipică americană despre anii de liceu ai unui adolescent introvert care nu are prieteni, dar printr-o minune ajunge să se integreze în gașca unui tip din clasa a 12-a și gașca surorii lui vitrege, ambii fiind un pic săriți de pe fix. Aceasta e una dintre cele mai populare cărți YA, tinerii din întreaga lume afirmând că se identifică perfect cu experiențele acestor adolescenți. Per general, e o lectură ușoară și plăcută. Din acest motiv, e prezentă în lista noastră.

8. Vara în care mama a avut ochii verzi, Tatiana Țîbuleac

Protagonistul acestei cărți, Alecsy, este violent, la început, brutal, rebel, neascultător… Își urăște mama din toți porii, dar cursul istoriei se schimbă, când Alecsy află că femeia este bolnavă de cancer. Este o istorie despre cum poți să începi să iubești din nou și să-ți înfrângi mândria și ura atât de adânc înrădăcinată în inimă.

În acea dimineață, în care o uram mai mult ca oricând, mama împlinise treizeci și nouă de ani. Era mică și grasă, proastă și urâtă. Era cea mai inutilă mamă din câte au existat vreodată.

9. De ce fierbe copilul în mămăligă, Aglaja Veteranyi

În acest roman suntem martorii vieții unei familii de circari, în perioada comunistă, povestită din prisma unui copil care nu cunoaşte dragostea sau mila, a cărei existenţă se învârte în permanenţă în lumea circului, singura pe care o cunoaşte. Fetiţa trăieşte cu frica permanentă că mama sa va muri într-o zi, căzând de la mare înălţime, iar când aceasta cade (dar nu moare), practic întreţinerea familiei îi revine copilei. Fata devine prostituată, încurajată fiind de mamă.

10. Hoțul de cărți, Mark Zusak

Liesel Meminger și fratele său mai mic sunt duși de către mama lor, în 1939, în timpul Germaniei naziste, să locuiască în afara orașului Munchen la o familie adoptivă. La moartea fratelui său, Liesel descoperă Manualul Groparului, fiind prima carte, dintr-o serie, pe care le va fura.

Citiți alături de noi pe parcursul lunii iulie, iar apoi vă așteptăm la discuții în grupul HaiBun Book Club de pe Facebook. Cărțile enumerate de noi mai sus sunt doar o sugestie, voi sunteți liberi să alegeți orice carte din categoria YA.

Comentarii

comentarii


Un om ca o mare. Follow on Instagram @veronica_zubcu

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE