READING

HaiBun Reading Challenge 2018: Recomandări pentru ...

HaiBun Reading Challenge 2018: Recomandări pentru iunie

Pentru prima lună de vară ne-am propus un subiect care este, de fiecare dată, cutremurător – războiul. Despre război s-au scris multe: studii, monografii, sinteze, biografii, cărți politice, poezii, cântece și doine, dar a și fost sursă tragică de inspirație pentru prozatori.

Noi vă propunem, de această dată și cum ne este caracteristic, doar proză, așa cum acest gen de literatură explorează mai puțin aspecte strategic-operaționale ale războiului și se concentrează pe destinele umane aruncate în vâltoarea unor evenimente tragice care, direct sau indirect, le decide soarta.

Așadar, cum scriam la început, există o sumedenie de titluri despre război. De asta, fără devieri, începem cu operele unor clasici și terminăm lista cu scriitori contemporani care, din perspectiva noastră, merită să ajungă în reading list-ul vostru.

1. Război și pace, Lev Tolstoi

În fruntea listei este un roman arhicunoscut. Tolstoi a creat un cadru fictiv în care, ascendent, pornește de la un nucleul societății – familia – și trece la imensitatea lumii, toate sub deviza unui eveniment distrugător – războiul ruso-francez.

2. Nimic nou pe frontul de vest / Arcul de triumf / Noapte la Lisabona, Erich Maria Remarque

Fără îndoială că Remarque (1898 – 1970), născut în perioada în care au avut loc unele dintre cele mai sângeroase conflicte mondiale, a fost marcat de război și nici nu este de mirare că proza lui explorează condiția omului în acest context îngrozitor. Nimic nou pe frontul de vest este una din cele mai renumite lucrări despre război și, probabil, n-aș greși dacă aș spune că este cea mai bună. Cartea este o povestire care ajunge până la noi direct din tranșeele Primului Război Mondial. Paul Baumer, un tânăr care pleacă la război cu mult entuziasm, făcând parte din generația pentru care războiul este glorie, foarte curând realizează cruzimea și realitatea acestui conflict.

„Ajungem teferi. Pentru moment, de cealaltă parte nu se mai dă alt atac. Mai bine de o oră stăm lungiți, gâfâind, și ne odihnim fără ca vreunul să scoată o vorbă. Suntem atât de sleiți de puteri că, deși ne e o foame cumplită, nici nu ne gândim la conserve. Abia încetul cu încetul redevenim ceva asemănător cu oamenii.”

3. Catch – 22, Joseph Heller

Catch-22 este un simbol al rebeliunii anti-instituționale. Evenimentele se derulează într-o bază militară americană fictivă în ultimele luni ale celui de-al Doilea Război Mondial. Yossarian este un protagonist neobișnuit, un erou de o inventivitate și energie inepuizabilă, care e hotărât să supraviețuiască războiului. I-a reușit ori nu, aflați citind cartea.

4. Abatorul 5, Kurt Vonnegut

Dacă vreți să citiți o cronică atipică a unuia dintre cele mai îngrozitoare evenimente din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Abatorul cinci e ceea ce căutați. Vonnegut îmbină umorul negru cu SF-ul și recreează bombardarea Dresdei de către britanici și americani, în urma căreia au murit 135 de mii de oameni. Deși este o carte hazlie, citind-o, nu-ți poți îngădui să râzi.

5. Adio, arme/ Pentru cine bat clopotele, Ernest Hemingway

Dacă în alte nuvele despre război este adusă în prim plan drama colectivă, Adio, arme pune accentul pe frământările individului și a camarazilor săi, demonstrând că dorul, dorințele umane, disconfortul rămân la fel de actuale și la un pas de moarte. Deși s-ar părea că spune o poveste de dragoste care se întâmplă pe fundalul războiului, cartea e un manifest împotriva absurdității acestui conflict armat.

6. Ispășire, Ian McEwan

Dacă nu ați citit acest roman, sunt aproape sigură că ați privit ecranizarea cu actrița Keira Knightley în rolul principal. Cartea este, desigur, despre ispășirea unei pedepse, dar, în istoria lui McEwan, pedeapsa e una de ordin psihologic. Astfel, în acest roman, avem două fire narative. O poveste de dragoste și drama psihologică a unui tânăr pe timp de război care este acuzat de o faptă pe care n-a comis-o.

7. Toată lumina pe care nu o putem vedea, Anthony Doerr

Cartea scrisă de Doerr reconstituie Al Doilea Război Mondial, având în vâltoarea evenimentelor un adolescent german, îndrăgostit de științe și misterele naturii, și o copilă oarbă originară din Franța, care-i îndrăgostită de literatură. Este o poveste despre cum războiul poate înghiți o întreagă generație.

8. Jumătate de soare galben, Chimamanda Ngozie Adichie

Cartea Chimamandei ne prezintă un alt război, unul care a avut loc în anii ’60 ai secolului trecut – războiul dintre Nigeria și Biafra, care a luat peste un million de vieți. Autoarea povestește despre Africa, despre responsabilitatea morală, sfârșitul colonialismului, apartenența etnică, despre clase și rase. În interiorul cărții găsești și un al doilea titlu, unul tulburător – „Voi toți ați privit tăcuți cum noi muream”.

9. Fratricizii, Nikos Kazantzakis

Kazantzakis, în romanul Fratricizii, scrie despre războiul civil din Grecia, scriitura sa reliefând, în prim-plan, latura umană a frațiilor care se ucid reciproc fără să conștientizeze că motivele pentru care luptă nu sunt atât de importante. În acest context, un preot pe nume Iannaros, care încearcă să împace oamenii divizați, devine un erou, pentru că se adaptează, cu un suflet plin de bunătate, lumii violente în care trăiește.

10. Războiul nu are chip de femeie / Ultimii martori, Svetlana Aleksievici

S-ar părea că Aleksievici nu prea are treabă cu literatura, fiind jurnalistă de profesie, și mulți literați n-au fost încântați că i s-a dat Nobelul, însă autoarea povestește despre război dintr-o perspectivă interesantă, motiv pentru care se regăsește în lista noastră. Pe când Războiul nu are chip de femeie prezintă o viziune feminină asupra războiului, Ultimii martori merge și mai departe în revelarea evenimentelor cumplite din al Doilea Război Mondial și strânge mărturiile copiilor care au trecut prin război.

Mai puteți încerca și Omagiu Cataloniei de George Orwell, Birdsong de Sebastian Faulks, Gestapo de Sven Hassel, Sword of Honour de Evelyn Waugh, Peripețiile bravului soldat Švejk de Jaroslav Hašek, Păsările galbene de Kevin Powers, Regenerarea de Pat Barker și Doctor Jivago de Boris Pasternak.

Dacă le-ați citit pe toate ori dacă n-ați găsit ceva pe placul vostru în această listă, puteți opta pentru oricare altă carte. Nu uitați că despre impresiile noastre discutăm pe Facebook în grupul HaiBun Book Club. Dacă încă nu sunteți membri, alăturați-vă comunității noastre de cititori pasionați.

Comentarii

comentarii


Un om ca o mare. Follow on Instagram @veronica_zubcu

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE