READING

HaiBun Reading Challenge 2018: Recomandări pentru ...

HaiBun Reading Challenge 2018: Recomandări pentru mai

În aprilie, conform listei noastre de provocări pentru 2018, am citit proză scurtă. În mai migrăm la poezie și, trebuie să mărturisesc, selecția de recomandări pentru această lună a fost cea mai complicată. De ce? Pentru că avem o sumedenie de poeți talentați. În plus, sunt o mulțime de epoci și curente literare. Nu mi-ar fi ajuns spațiu pe site ca să-i pomenim pe toți, astfel încât am întocmit lista în funcție de preferințele noastre și de… geografie. Vă recomandăm poeții basarabeni, apoi migrăm și peste Prut, iar la final de articol îi găsiți și pe câțiva din titanii poeziei mondiale. Probabil, dacă ești începător, ar fi cazul să te orientezi spre ultimii ca să culmineze experiența ta literară cu postmoderniștii de la începutul listei. Poți opta și pentru antologii ca să-i găsești pe poeții tăi preferați.

P.S. Dacă nu-ți plac recomandările noastre, te încurajăm să alegi o carte din reading list-ul tău. Nu uitați că discutăm despre cele citite în grupul HaiBun Book Club.

Iar ca să nu lungim vorba, vedeți mai jos recomandările noastre:

Igor Guzun și Adio, lucruri (Cartier, 2018): Igor Guzun, în acest volum, apelând la banalitățile cotidianului, schițează de fapt portretul veșnic al umanității, scriind despre dragoste, bunătate, speranță etc. Totuși, deși vorbim de sentimente arhaice, contextul este unul modern, digitalizat, cu titluri de breaking news și mesaje de iubire pe iPhone. Este o antiteză romantică plină de umor fin și omonime.

Moni Stănilă și O lume din evantaie, pe care să n-o împarți cu nimeni (Charmides, 2017): Acest volum de poeme are un fir narativ care se împarte între două lumi. Prima vizează o insulă, locul de vis unde poți să te-ascunzi și învălui într-o atmosferă idilică, iar alta, cea posacă și tristă, fiind orașul. Avem iarăși o antiteză romantică, uneori demoralizantă, alteori bucolică.

Alexandru Vakulovski și Priveliști (Charmides, 2017): Acest volum de poeme reprezintă o „monografie” în versuri a satelor și orașelor din Moldova, conturând portrete umane și, pe alocuri, decăderea morală a acestora.

Iulian Fruntașu și Să fi fost totul o mare păcăleală? (Cartier, 2016): Un volum fulminant cu imagini, adesea, brutale și scăldate în febrilitate. Până și dragostea lui Iulian Fruntașu este una necruțătoare și explozivă. Un volum despre o căutare și regăsire poetică.

Mitoș Micleușanu și Munca (Tracus Arte, 2016): Mitoș Micleușanu se joacă cu tine în acest volum, de altfel primul volum de poezie al autorului. Eu l-am perceput, mai degrabă, ca un pamflet al existenței umane, având ingrediente precum ironie, o naivitate forțată, un patetism ambalat în nebunie și multe subiecte care te ghidează spre meditație.

Dmitri Miticov și Dmitri: genul cinic (Cartea Românească, 2015): O zice și titlul, acest volum reprezintă o autopsie a convențiilor sociale. Autorul are o poezie care abundă în pragmatism și ironie care caută momentele cele mai autentice ale existenței umane.

Maria Pilchin și Poeme pentru Ivan Gogh (Paralela 45, 2015): Despre Poeme pentru Ivan Gogh povestește însăși autoarea într-un interviu pentru HaiBun: Cartea este despre ceea ce suntem noi, basarabenii, doar că fără patetisme şi fără mari resentimente. Sunt poeme ludice şi pline de dragoste despre dramele noastre din trecut şi din prezent. Am obosit de atâta istorie plânsă, am încercat să râd de tot ce ni s-a întâmplat. Am ironizat pe seama resentimentelor, a prejudecăţilor politice. Deşi sunt conştientă că râsul şi plânsul sunt două forme ale isteriei umane. Râsu-plânsu…

Dumitru Crudu și Falsul Dimitrie (Cartier, 2014): Despre Falsul Dimitrie autorul a vorbit într-un interviu pentru HaiBun: M-a inspirat să scriu poeziile din FALSUL DIMITRIE trecutul meu. Trecutul meu este marea mea necunoscută. De ce am făcut anumite lucruri și nu altele? De ce știind că anumite lucruri sunt niște mari păcate, totuși le-am făcut? Ce m-a făcut să cad și să greșesc? Cum de a intervenit iraționalul în viața mea și am putut să fac anumite greșeli pe care după aia le-am regretat toată viața mea? Eu le-am făcut sau altcineva? Sunt întrebări la care nu am găsit un răspuns. Din întrebările astea și se constituie FALSUL DIMITRIE.

Mihail Vakulovski și Riduri (Casa de Pariuri Literare, 2013): Riduri întrezărește o notă autobiografică. O poți distinge printre rânduri. Este același cotidian și teme general valabile, dar pline de vitalitate și relatate din timpuri și spații diferite. Diapazonul emoțional, în parte, se schimbă de-a lungul volumului, cu fluctuațiile asemănătoare unei burse de valori, în care principala miză sunt frământările lăuntrice ale autorului.

Ion Buzu și 3 ml de konfidor (Casa de Pariuri Literare, 2013): Acest volum debordează de sinceritate, poetul revoltându-se fără timiditate împotriva lucrurilor care-l supără în viața cotidiană. Aceste poeme sunt niște povești triste, altele absurde sau pipărate. Sunt niște povești care ți-ar putea părea banale, la prima vedere, dar care-s relatate de la altitudinea unui bun observator al firii umane.

BONUS: Volumul de poeme OPT al unor tineri poeți care frecventează atelierele lui Dumitru Crudu.

Trebuie să încercați neapărat:

 1. Cobalt de Claudiu Komartin (Casa de Editura Max Blecher, 2013);
 2. 4,5 litri de sânge, miliardar de Dan Dediu (Casa de editură Max Blecher, 2017);
 3. Nimic. Poeme (1988-1992) de Mircea Cărtărescu (Humanitas, 2010);
 4. Unelte de dormit de Ioan Es. Pop (Cartea Românească, 2011);
 5. Nanabozo. cu patru ecouri grafice de Alina Săruleanu de O. Nimigean (Cartea Românească, 2014);
 6. American Experience de Andrei Dósa (Cartea Românească, 2013);
 7. Opere II. Submarinul erotic de Emil Brumaru (Polirom, 2009);
 8. Gravitație de Svetlana Cârstean (Trei, 2015);
 9. Vîntureasa de plastic de Marius Chivu (Brumar, 2012);
 10. Cîinele ud e o salcie de Nora Iuga (Cartea Românească, 2013).

 

Antologii:

 1. 111 cele mai frumoase poezii ale generației ’80 (Nemira, 2015);
 2. De ce te iubesc. Paradoxurile iubirii în poezia lumii. Antologie de Ioana Pârvulescu (Humanitas, 2006);
 3. 111 cele mai frumoase poezii de dragoste din literatura română. Colecție coordonată de Marius Chivu și Radu Vancu (Nemira, 2016).

 

Câte puțin din titanii poeziei mondiale. Pe clasici sunt sigură că-i cunoașteți.

 1. Opere I. Poezii 1908-1920 de Ezra Pound. Traducere de Radu Vancu (Humanitas, 2015);
 2. Fire de iarbă de Walt Withman (EMIA, 2013);
 3. Dragostea e un câine venit din iad. 61 de poeme erotice de Charles Bukowski. Traducere de Dan Sociu (Polirom, 2007);
 4. Poezii (ediţia revăzută şi adăugită) de Jorge Luis Borges. Traducere de Andrei Ionescu (Polirom, 2017);
 5. Poeme alese de Sylvia Plath (Paralela 45, 2012);
 6. Poeme saturniene de Paul Verlaine. Traducere de Octavian Soviany (Casa de editură Max Blecher, 2017);
 7. Corp transparent de Max Blecher (Aius, 2014).

 

Să aveți poftă de poezie!

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE