READING

HaiBun Reading Challenge 2018. Recomandări pentru ...

HaiBun Reading Challenge 2018. Recomandări pentru martie

Anul trecut, tot în cadrul HaiBun Reading Challenge, am încercat să-i provocăm pe cititori să „pună mâna” pe o carte scrisă de un autor basarabean. Nici anul acesta nu va fi o excepție, asta pentru că, de cele mai multe ori, avem aici autori foarte buni, dar prea puțin citiți, prețuiți sau promovați.

De data aceasta, comparativ cu anul trecut când a fost o selecție din toți anii, am întocmit o listă cu textele publicate în 2017. N-am fi vrut să ne repetăm. Totuși, puteți reveni și la recomandările anterioare. Important să se potrivească provocării noastre.

Nu uitați că discutăm despre cele citite în grupul HaiBun Book Club.

Așadar, în martie citim cărți semnate de autori basarabeni. Printre cei mai buni, publicați în 2017, se numără:

Tatiana Țîbuleac și Vara în care mama a avut ochi verzi

Despre această carte s-a discutat mult în 2017 și, apropo, se numără printre bestselleruri, aici, la noi. Nici n-ar putea fi altfel. Este o dramă de 160 de pagini, despre protagonistul Alecksy și relația acestuia cu mama bolnavă de cancer. Este o istorie despre cum poți să începi să iubești din nou și să-ți înfrângi mândria și ura atât de sistemic înrădăcinată în inimile noastre.

Dumitru Crudu și Moartea unei veverițe

Cel mai recent volum de povestiri al autorului ți-ar putea părea un paradox, iar asta pentru că Dumitru Crudu, deși scrie despre niște tragedii, apelează la umorul cu care ne-a obișnuit deja și-n Salutări lui Troțki. Povestirile sale, atent dantelate, conturează „tabloul” unui război care a bulversat Basarabia și a distrus zeci de destine umane. Cartea asta, după părerea mea, seamănă cu un protest.

Pavel Păduraru și Moartea lui Igor Alexandrovici

Cartea asta, îți promite și autorul, dezvăluie unde s-a pierdut miliardul furat din băncile Republicii Moldova. De fapt, Pavel Păduraru ne pune la dispoziție un roman picaresc, bine construit, cu personaje caricaturale despre societatea basarabeană în ansamblu.

Vitalie Vovc și Alertă oranj sau Pe alocuri, viscole

Cartea aceasta de eseuri, pe care le-aș cataloga drept un documentar al societății moldovenești, reprezintă debutul scriitorului în proză. El cercetează, judecă, compară și pune un diagnostic realității din jur cu un text proaspăt, chiar temperamental.

Igor Guzun și BINE

BINE, o nouă carte de proză scurtă care, după mine, este o completare a cărții Vinil. Aici, deși nu mai „asistăm” în întregime la o contemplare a relației dintre generații, se menține nota zeflemitoare despre cotidian. Sunt texte scurte, amuzante și inteligente.

Liliana Corobca și Caiet de cenzor

Caietul de cenzor surprinde viața din culise ale celor care decideau soarta cărților în anii ’70. Acești vânători de greșeli ideologice au frământările și tristețile lor care, deși erau obligați să distrugă și să cenzureze operele, ajung să-și găsească propria vindecare prin scris.

Moni Stănilă și O lume din evantaie, pe care să n-o împarți cu nimeni

Acest volum de poeme are un fir narativ care se împarte între două lumi. Prima vizează o insulă, locul de vis unde poți să te-ascunzi și învălui într-o atmosferă idilică, iar alta, cea posacă și tristă, fiind orașul.

Alexandru Vakulovski și Priveliști

Acest volum de poeme reprezintă o „monografie” cvasiexhaustivă în versuri a satelor și orașelor din Moldova, conturând portrete umane și, pe alocuri, decăderea morală a acestora.

Zina Zen și Labirint

Labirintul Zinei Zen este un volum de poezie fără titluri, pe care eu le-am numit „anonime”. Doar stări și toate despre dragoste. Asta oferă posibilitatea fiecărui cititor să se identifice cu eul liric, să-i simtă fericirea, durerea, tristețea, urmând să sintetizeze în mod individual și prin prisma experiențelor proprii toată complexitatea acestor emoții.

Serie de antologii – Literatura din Basarabia. Început de secol XXI

Seria asta valorifică vocile autorilor basarabeni din anii 2000 și până în prezent. Recomandăm toate cele 6 antologii, dar puteți miza pe Roman. Vol.1 și vol. 2 și proza scurtă. O astfel de antologie v-ar ajuta să-i cunoașteți pe mai mulți dintre scriitorii din Moldova și, de ce nu, să vă îndrăgostiți iremediabil de textele lor.

Alte cărți la fel de savuroase: Doru Ciocanu și Amintiri de pe Planeta M; Valentin Guță și Duși cu Titanicu; Val Butnaru și Misterioasa dispariție a lui Teo Neamțu; Vladimir Beșleagă și Cumplite  vremi; Volumul de poeme OPT al unor tineri poeți care frecventează atelierele lui Dumitru Crudu.

Dacă n-ați reușit să alegeți sau să găsiți în librării aceste volume, puteți încerca și sugestiile de anul trecut.

Să vă fie cu spor! Ne auzim în HaiBun Book Club.

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE