Havuzuri inspirate de cărți

Havuzurile sunt cunoscute încă din timpurile antice, odată cu construcția primelor orașe. Totuși, inițial havuzurile au fost pur funcționale și erau conectate la izvoare sau apeducte, fiind utilizate doar pentru a furniza apă potabilă și apă pentru scăldat. Abia mai târziu havuzurile au fost concepute și ca modele decorative de arhitectură, împodobind palate, cetăți și orașe. Fântânile arteziene erau ornamentate cu elemente geometrice, florale sau cu statuile zeităților, dar iată că alte havuzuri au fost inspirate și de cărți.

După o cercetare îndelungată, am descoperit cele mai impresionante instalații la care trebuie să ajungă fiecare iubitor de carte.

1. Memorialul Ameliei Valerio Weinberg este situat în Cincinatti, Ohio, în fața bibliotecii publice, ridicat după ce filantroapa a lăsat, în 1982, întreaga sa moștenire bibliotecii. Cărțile din havuz sunt realizate din lut ars.

 PC: www.forwhomthegearturns.com

2. Havuzul cărților din Roma este situat pe peretele Arhivei de Stat pe strada Via degli Straderari și a fost proiectat de arhitectul Pietro Lombardi în 1927. Apa potabilă în acest havuz curge din coperțile și semnele de carte, cele din urmă fiind mărginite de un cap de cerb – simbol vechi al districtului Sant’Eustachio, unde este situată acum clădirea arhivei. Întreaga compoziție este mărginită de un arc cu motto-ul Imperiului Roman, SPQR (Senatus Populusque Romanus), care prevede că Senatul și cetățenii Romei sunt atributele neschimbate ale orașului etern. 

 PC: www.ciao-bellaitalia.com

3. Havuzul Cartea deschisă din orașul Budapesta, Ungaria, se află în capătul străzii Henszlemann Imre și reprezintă o carte imensă din marmură deschisă la mijloc. Jetul de apă, care erupe la fiecare 5 secunde, creează iluzia răsfoirii unor pagini invizibile.

4. Havuzul din fața bibliotecii din orașul Chattanooga, statul Tennessee, este construit din inox și a fost instalat cu ocazia împlinirii a 200 de ani a bibliotecii.

 PC: www.flickr.com

6. Havuzul Absolvenților Academiei de Transporturi din Omsk, Rusia, a fost construit în 2010 și este amplasat în campusul Academiei.

 PC: www.kovchegcompany.com

Dacă mai cunoașteți vreun havuz inspirat de cărți și credeți că ne-a scăpat, nu ezitați să ne scrieți în comentarii!

 

Comentarii

comentarii


Sarcasmul este pasiunea mea. Cărțile sunt hobby-ul meu. Dragostea – frigiderul meu mereu gol. De ce gol? Păi, țin dietă.

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE