READING

(I) 5 orașe bibliofile din care n-o să vrei să ple...

(I) 5 orașe bibliofile din care n-o să vrei să pleci

De cele mai multe ori bibliofilii sunt și mari amatori de călătorii. Nu este surprinzător că aceste două pasiuni au căpătat și un termen internațional numit turism literar. Istoria spune că acest tip de călătorii datează din secolul 18, când armata de fani a scriitorului Shakespeare (n.r. englezii au și un termen comun pentru ei – „Bardolatry” (cult) care derivă de la cuvântul bard, așa cum obișnuiau să-l numească pe marele poet) au transformat Stratford într-un centru care-i aduna pe toți admiratorii săi.

Multe dintre locurile pe unde au trecut faimoșii scriitori au fost conservate și transformate în relicve care atrag anual mii de turiști. Despre ele am scris în alte articole, dar de această dată vreau să vă povestesc despre o serie de orașe din Europa (excepție este doar Japonia), orașe mici medievale, care au fost transformate în locurile preferate pentru bibliofilii din întreaga lume. În parte, aceste orașe au câteva caracteristici comune. Puțini locuitori, zeci de librării și anticariante, dar mai și organizează anual festivaluri care adună oameni din diferite colțuri ale lumii.

Hay-on-Wye, Wales

În acest oraș, situat la granița dintre Wales și Anglia, trăiesc 1600 de oameni și este considerat cel mai vechi oraș bibliofil din lume. Faima acestuia vine de la biblioteca în aer liber amplasată lângă zidurile castelului Hay, dar și de la numeroasele festivaluri literare care se petrec acolo anual.

Este recomandat să-l vizitați în timpul Festivalului de Literatură și Artă în perioada mai-iunie. Începând cu 1987, audiența festivalului a crescut de la 1.000 la 250.000 de vizitatori anual.

 PC: www.mirror.co.uk

Redu, Belgia

Redu este un sat cu 400 de locuitori, situat în munții Ardeni, considerat înrudit cu Hay-on-Wye din Wales. Primul eveniment legat de cărți a avut loc în 1984, adunând atunci peste 15.000 de vizitatori. În Redu, astăzi, sunt deschise 24 de librării cu cărți rare, second-hand și comicsuri. Au o mulțime de cafenele și restaurante, iar anual satul este vizitat de peste 200.000 de iubitori de carte. Este recomandat să vizitați Redu în perioada Festivalului de Carte (Fête du Livre) care are loc, tradițional, de Paști.

 PC: Pinterest
 PC: www.thewordmagazine.com

Urueña, Spania

Satul medieval Urueña este amplasat la o distanță de două ore cu mașina de Madrid. Urueña sau Villa del Libro, așa cum mai este numit de localnici, este primul sat bibliofil din Spania. La un număr de 200 de localnici revin 12 librării.

Ideea de a transforma Urueña într-un sat dedicat lecturii aparține profesorului Jorge Manrique de la Universitatea Valladolid. După ce consiliul local a aprobat ideea și a oferit finanțare, Villa de Libro a devenit un loc de atracție pentru iubitorii de cărți din întreaga lume.

 PC: www.allthatsinteresting.com
 PC: www.allthatsinteresting.com

Bécherel, Franța

Orașul medieval Bécherel reprezintă varianta franceză a satului spaniol Urueña, unde, pentru 700 de locuitori, sunt 15 librării, câteva galerii de artă și cafenele cu motive literare. Istoria acestui oraș a început în secolul XII, când Alain de Dinan a construit un castel din piatră. Astăzi, orașul a dobândit un aspect nou și este cunoscut cu numele de Cité du Livre.

Mai mult decât atât, în Bécherel este organizat anual un festival de carte, începând cu 1989, care completează celelalte evenimente culturale din orășel. În prima duminică din fiecare lună au loc târguri de carte, iar în octombrie localnicii sărbătoresc festivalul cititorilor.

 PC: Pinterest
 PC: www.worldcollectorsnet.com

Jinbōchō, Tokyo, Japonia

Jinbōchō este un cartier din districtul Chiyoda din Japonia. Acesta este cunoscut dreptul centrul librăriilor specializate și celor la mâna a doua. În total sunt 170 de librării.

Istoria acestui loc a început în 1913, când profesorul universitar Shigeo Iwanami a deschis o librărie în Jinbōchō care, mai târziu, s-a transformat într-o editură. În timp, cartierul a devenit loc de atracție pentru intelectuali și studenți și alte librării și cafenele cu motive literare au fost deschise.

 PC: www.tokyoing.net

MPC: www.thatadventurer.co.uk

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE