READING

(I) Biografii în imagini. Cele mai tari filme desp...

(I) Biografii în imagini. Cele mai tari filme despre viețile scriitorilor celebri

Scriitorii, la fel ca și ceilalți, se îndrăgostesc, suferă din dragoste, se căsătoresc, au amante, luptă pentru patrie, au crize existențialiste și, până la urmă, mor. Unica diferență, probabil, dintre un scriitor și alți oameni este modul în care percep primii realitatea, de obicei, cu ochii unui șoim, apoi cum ne-o prezintă nouă în cărți. Unele abundă în lirism, altele în misticism, parabole sau satiră. Nu e de mirare că și viețile scriitorilor, uneori, sunt la fel de interesante ca și cărțile lor. Revelatoare prin intuiție! La fel cum nu e de mirare că unii scenariști sau regizori vor să facă filme despre ei.

Mai jos, pentru cei care vor o ocupație de weekend, am făcut o selecție de filme tari despre viețile scriitorilor care, în cel mai bun caz, te vor face să înțelegi mai bine opera lor. Biografii în imagini.

1. Filmul In love and War (1996)

Acest film este o dramă romantică care are la bază cartea scrisă de Henry S. Villard și James Nagel. Protagoniștii sunt jucați de actori precum Sandra Bullock, Chris O’Donnell, Mackenzie Astin și Margot Steinberg. Acțiunea se petrece în timpul Primului Război Mondial și povestește despre experiența scriitorului Hemingway în timpul războiului. A fost regizat de Richard Attenborough.

2. Filmul Shakespeare in Love (1998)

Pelicula este o dramă romantică americană regizată de John Madden și zugrăvește povestea de dragoste imaginară dintre Viola de Lesseps (Gwyneth Paltrow) și William Shakespeare (Joseph Fiennes), în timp ce scriitorul lucra la piesa Romeo și Julieta. Acest film a câștigat 8 premii Oscar.

3. Filmul The Passion of Ayn Rand (1999)

Filmul, regizat de Christopher Menaul, are la bază cartea cu același nume scrisă de Barbara Branden. Prozatoarea Ayn Rand se îndăgostește de psihologul de 25 de ani, Nathaniel Branden, care este cu mult mai tânăr decât ea. O iubire periculoasă jucată cu măiestrie de actorii Helen Mirren și Eric Stoltz.

4. Fimul Iris (2001)

Drama biografică britanică spune povestea nuvelistei Iris Murdoch și relația ei cu John Bayley. Filmul contrastează la început cu o Murdoch (Kate Winslet) dominantă și puternică în comparație cu timidul ei partener Bayley (Hugh Bonneville) și viața lor de mai târziu, când Murdoch suferă de Alzheimer. Filmul este regizat de Richard Eyre și are la bază memoriile lui John Bayley — Elegy for Iris.

5. Filmul The Hours (2002)

Filmul, regizat de Stephen Daldry, le are în rolurile principale pe Meryl Streep, Julianne Moore și Nicole Kidman. Ecranizarea are la bază romanul cu același nume, câștigător al premiului Pulitzer, scris de Michael Cunningham. Subiectul este construit în jurul a trei femei de generații diferite care sunt legate de nuvela Doamna Dalloway de Virginia Woolf.

6. Filmul Sylvia (2003)

Sylvia este o dramă biografică regizată de Christine Jeffs, avându-i în rolurile principale pe Gwyneth Paltrow, Daniel Craig, Jared Harris și Michael Gambon. Pelicula spune povestea adevărată de dragoste dintre proeminenții poeți Sylvia Plath și Ted Hughes. Filmul începe cu întâlnirea lor la Cambridge în 1956 și se termină, atenție SPOILER, cu moartea poetei în 1963. 

7. Filmul Capote (2005)

Capote este un film biografic regizat de Bennett Miller și relatează evenimentele din viața scriitorului Truman Capote în timp ce lucra la romanul Cu sânge rece. Actorul Philip Seymour Hoffman, cel care și-a asumat rolul lui Capote, a câștigat mai multe premii, printre care și un Oscar pentru cel mai bun actor în rolul principal. Filmul este bazat pe cartea cu același nume scrisă de Gerald Clarke.

8. Filmul Becoming Jane (2007)

Drama biografică britanică Becoming Jane a fost regizată de Julian Jarrold și ilustrează povestea de dragoste interzisă dintre scriitoarea Jane Austen și Thomas Langlois Lefroy. Anne Hathaway joacă rolul principal, în timp ce rolul iubitului i-a revenit lui James McAvoy. Filmul este parțial bazat pe cartea din 2003 cu același nume publicată de Jon Hunter Spence.

Cu o altă selecție de filme mai recente revenim într-un alt articol. Vizionare plăcută!

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE