READING

(I) „Dusă cu gramatica”: Greșeli frecvente în limb...

(I) „Dusă cu gramatica”: Greșeli frecvente în limbajul cotidian

Greșelile-s ca iarba pe un pământ agricol. Dacă nu-s cosite, împânzesc limbajul nostru și-i greu să scapi de ele. Iar noi, în echipă cu Elena Marjineanu, ne-am gândit că putem contribui la extirparea lor. Acesta este scopul campaniei Dusă cu gramatica, care va dura o lună de zile. Primele greșeli uzuale le-am publicat în această săptămână pe Facebook și ne-am gândit să le compilăm într-un articol în cazul în care le-ați ratat.

#1 Utilizarea formei adjectivale „drage” la plural este incorectă.

#2 Complimentul direct exprimat prin care se marchează cu pe.

#3 Verbele ca a așeza, a deșerta, a înșela, cu -ș- în interiorul radicalului, nu alternează cu -ea- după radical, ci cu -a-. Corecte sunt formele de persoana a 3-a sg. și pl. pronunțate și scrise așază, deșartă, înșală.

#4 Silaba finală a formelor de feminin singular la nominativ și la acuzativ, în cazul pronumelui demonstrativ, se scrie cu -eași (primul exemplu), iar silaba finală a celor de masculin plural se scrie -iași (al doilea exemplu).

#5 Verbele conjugate cu sufixul -ez- atașat unui radical terminat în -e- la indicativ prezent sau conjuctiv prezent se formează prin îndepărtarea sufixului -a de infinitiv și atașarea sufixului -ez- la radical.

#6 Am dat analize este o calchiere din rusă – сдал анализы.

#7 Superlativul absolut nu poate avea grade de comparație.

#8 Evitați pleonasmele.

#9 Ați primit plăcere este o calchiere din limba rusă – получили удовольствие.

#10 A servi înseamnă a pune, a aduce la masă mâncare. De regulă, acest lucru îl fac chelnerii sau gazdele. 

Urmează și al doilea video din campanie cu englezismele:

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE