READING

(II) 5 orașe bibliofile din care n-o să vrei să pl...

(II) 5 orașe bibliofile din care n-o să vrei să pleci

Am publicat ceva mai devreme primul articol cu orașe medievale bibliofile din Europa pe care trebuie să le vizitezi măcar o dată-n viață, iar acum vreau să-l completez cu alte cinci destinații. Atunci am scris despre Hay-on-Wye din Wales, Redu din Belgia, Urueña din Spania, Bécherel din Franța și Jinbōchō (unica excepție) din Tokyo, Japonia.

Așadar, din următoarele destinații fac parte orașele:

Saint-Pierre-de-Clages, Elveția

Saint-Pierre-de-Clages se află în partea franceză a Elveției, în inima Alpilor. Satul este faimos datorită festivalului de carte care este organizat anual din 1993. Festivalul are loc în ultimul weekend al lunii august, adunând împreună peste 100 de meseriași din domeniu (editori, agenți literari, autori, librari) și peste 15.000 de vizitatori.

În piațeta centrală a satului sunt 10 librării care vând mii de cărți, începând cu cele rare și terminând cu cele contemporane.

 PC: www.atlasobscura.com
 PC: www.atlasobscura.com

Mundal, Norvegia

Mundal este centrul orașului Fjærland, situat alături de Sognefjord, în apropiere de cel mai mare ghețar european – Jostedalsbreen. În Mundal sunt aproximativ 300 de locuitori și librării impresionante, fiecare oaspete fiind întâmpinat de rafturi pe o lungime de 4 kilometri. Librăriile au fost deschise în clădiri abandonate, la gară, în bănci și oficii poștale. În fiecare zi, din mai până în septembrie, magazinele sunt deschise de la ora 10:00 până la 18:00.

 PC: www.atlasobscura.com

Óbidos, Portugalia

Óbidos este considerat cel mai tânăr oraș din lume dedicat bibliofililor, deși istoria acestuia începe încă în Roma Antică. Proiectul de a transforma Óbidos într-un oraș literar (Vila Literária) a fost pornit în 2013 de către primărie și librăria Ler Devagar. În fiecare an, în octombrie, orașul invită iubitorii de carte din toată lumea la Festivalul Literar Folio, unul din cele mai mari din Europa.

 PC: Pinterest
 PC: www.starkroamingmad.com

Bredevoort, Olanda

Bredevoort este un oraș medieval din comuna Aalten din Olanda. Primul document care demonstrează că oamenii s-au stabilit în această regiune datează din 1188. În oraș, astăzi, trăiesc 1500 de locuitori. A devenit un loc dedicat iubitorilor de carte în 1993. Poți găsi aici peste 20 de anticariate și librării, iar în fiecare lună sunt organizate târguri de carte cu cele mai variate titluri în toate limbile lumii.

 PC: www.atlasobscura.com
 PC: www.bredevoort.nu

Wigtown, Scoția

În impresionantul Wigtown există 10 librării care propun peste 250.000 de cărți, asta chiar dacă în oraș trăiesc doar 1000 de locuitori. În septembrie este organizat un festival literar, iar oaspeții sunt invitați să viziteze cele mai diverse pavilioane. Dar cel mai atractiv pentru turiști rămâne The Open Book, un apartament transformat în librărie.

 PC: www.boredpanda.com
 PC: www.visitscotland.com

MPC: www.atlasobscura.com

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

  1. cosmina marginean

    18 April

    saint pierre de clages este in elvetia.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE