READING

(III) „Dusă cu gramatica”: Greșeli frecvente în li...

(III) „Dusă cu gramatica”: Greșeli frecvente în limbajul cotidian

S-a terminat ultima săptămână din campania Dusă cu gramatica sau stilistica și ultima porție de greșeli pe care ne-ar plăcea să le evităm. Sperăm că a fost util pentru voi, căci pentru noi a fost. 

#1 Marca reflexivă este obligatorie doar în cazul în care verbul nu este însoțit de subiect. De exemplu: „Nu se merită să trăiești în Moldova” – incorect; „Nu merită să trăiești în Moldova” – corect.

#2 Începând cu numeralul douăzeci, se utilizează prepoziția de (douăzeci de căței, nouă sute șaptezeci și șase de soldați), dar nu se utilizează de când numeralul mai mare decât douăzeci este compus cu un numeral de la unu la nouăsprezece situat pe ultimul loc în compus (trei sute optsprezece cărți, o mie nouă mașini).

#3 Ori stabilește relații la nivelul propoziției sau frazei (în interior). Or este specializat în stabilirea relațiilor discursive și apare frecvent la început de propoziție, marcând o opoziție. „Toți spun că dețin adevărul. Ori se mint.” – incorect; „Toți spun că dețin adevărul. Or, se mint” – corect.

#4 Evitați rusismele.

#5 Evitați rusismele.

#6 Introdu-mă prietenului tău este o calchiere din limba engleză – introduce me to your friend.

#7 Utilizăm adesea cuvântul suport (ceea ce susține sau sprijină un obiect) cu sens figurat, dar este recomandat cuvântul sprijin.

#8 A retrăi înseamnă a simți intens ceea ce ai mai simțit o dată. Utilizează varianta corectă din imagine.

#9 Verbul a atârna înseamnă a cădea liber în jos, fiind suspendat, prins de ceva. Poți avea doar o atitudine serioasă.

#10 Verbul a finisa înseamnă a executa ultimele operații asupra unui produs sau a unei lucrări, deci nu poți finisa facultatea.

Încheiem campania cu un video:

Ți-ar plăcea să revenim la această campanie? 

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE