READING

(II) „Dusă cu gramatica”: Greșeli frecvente în lim...

(II) „Dusă cu gramatica”: Greșeli frecvente în limbajul cotidian

A treia săptămână, în care luptăm cu greșelile gramaticale și stilistice, a trecut. Au fost de toate. Încurajări, critică constructivă și mai puțin constructivă, dar noi vom continua să umplem Facebook-ul vostru cu lucruri pe care le considerăm cu adevărat utile. Compilația de greșeli, pe care le-am semnalat în limbaj, o găsiți mai jos:

#1 Pronumele reflexiv îmi este la pers. I sing. Prin urmare, nu-ți poți cere scuze ție însuți.

#2 Evitați pleonasmele.

#3 Regula este simplă. Prepoziția la se utilizează în cazul orașelor, iar prepoziția în se utilizează în cazul țărilor.

#4 Oriunde nu v-ați afla este o calchiere din limba rusă – где бы ты не находился.

#5 Numai ce am ajuns este o calchiere din limba rusă – только что пришел.

#6 Să vorbească din numele lui este o calchiere din limba rusă – от имени.

#7 Cuvintele împrumutate care se termină în litere din alfabetul român și se pronunță ca în limba română vor fi scrise fără cratimă. Cuvintele care nu prezintă concordanță între scriere și pronunțare își atașează articolul hotărât sau desinența de plural prin cratimă. Așadar, vom scrie: „joburi, trenduri” și „whisky-ul, show-ul”.

#8 Vom scrie o dată în cazul unui articol + substantiv. De exemplu, „vom stabili o dată potrivită pentru tine”. Vom scrie odată în cazul unui adverb compus sudat. De exemplu, „Odată toamnele erau răcoroase”. Va avea aceeași formă și în cazul numeralului cardinal adverbial. De exemplu, mulțumesc încă o dată.

#9 Vom scrie din afară în cazul în care este o locuțiune prepozițională: „Am adus o prietenă din afară”. Vom scrie dinafară în cazul în care este un adverb compus: „A învățat versurile pe dinafară”.

#10 DOOM2 recomandă aceste forme de plural.

Urmează și al treilea video din campanie:

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE