Impresii de la Bookfest

Chișinăul nu era gata de Bookfest. El nu era pregătit anterior nici pentru Salonul Internațional de Carte. O spun pentru că aveam mari așteptări de la acest eveniment, în parte așteptări de la cititori.

Am fost practic în fiecare zi la Moldexpo pe durata evenimentului. O fi fost din cauza că ajungeam serile sau o fi fost din cauza că erau zile de muncă, cert este că m-am simțit precum într-un film western. Lipseau doar cowboii și niște tufișuri uscate care să se miște în bătaia vântului după vechile tradiții ale genului.

Mi-aș fi dorit să văd mai mulți consumatori de carte. Aruncați câte 4-5 pe la standurile populare (Humanitas, Cărturești, RAO), celelalte edituri lăsate de izbeliște își așteptau triști cumpărătorii.

Cine mai cumpără poezie? se întreabă directorul editurii Vinea, Nicolae Tzone, într-o postare pe Facebook și listează câteva poze cu puținii cititori care și-au cumpărat cărți.

Am întrebat-o pe Roxana Glonț, specialist comunicare și marketing la editura RAO, care au fost cele mai cumpărate cărți. Literatura pentru copii, clasicii și cărțile de istorie.

Cărți au fost (50.000 de titluri), prețuri accesibile au fost (în mediu, prețul ajungea la 100 de lei, dar au fost cărți și de 20 de lei), dar oameni puțini.

Pe durata evenimentului au fost și o mulțime de lansări de carte și lecturi. Publicul? 15-20 de oameni și asta în cel mai bun caz. Prezenți? Alți scriitori, profesori, academicieni, jurnaliști și poate câțiva cititori de rând.

Intuiesc care o fi problema. Târgul a fost orientat doar către un public fidel, asta chiar dacă evenimentul a avut acces liber. Dar oamenii vor spectacol. De asta erau populare decapitările și arsul pe rug în epoca medievală și de asta a apărut circul. Dar târgul de carte nu-l poți transforma într-un circ. Poți, cred eu. Organizând o licitație de carte, invitând un autor faimos sau aducând o carte rară. Extraordinarul are capacitatea să-i aducă pe toți împreună. Citit sau incult.

Aceste târguri nu se fac doar pentru cei care scriu cărțile, aceste târguri se organizează și pentru publicul care le cumpără cărțile. Dar stropul face o gaură în piatră, nu prin forță, ci prin cădere repetată. Aștept cu același entuziasm copilăresc o nouă ediție de Bookfest.

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE