READING

(Infografic) 14 cuvinte străine intraductibile

(Infografic) 14 cuvinte străine intraductibile

„Numai în cuvintele tale se întâmplă să-ți amintești de lucruri pe care nu le-ai învățat niciodată. Căci orice cuvânt este o uitare și în aproape oricare s-au îngropat înțelesuri de care nu mai știi. Cum altfel am putea da folosință vie cuvintelor? Dar dacă în orice cuvânt există o parte de uitare, este totuși vorba de uitarea noastră și ea devine propria-ne amintire. Iar acesta e actul de cultură: să înveți noutatea ca și cum s-ar ivi din tine”, scria Constantin Noica în cartea „Creaţie şi frumos în rostirea românească”.

Raportându-ne la spusele lui Constantin Noica, o cultură va fi considerată un teritoriu anevoios tocmai din cauza singularității și trăsăturilor sale distinctive. Precizarea unor norme, a unor scheme de traducere ar duce doar la deformarea realității. Individualitatea – asta-i cheia pentru rezolvarea neconcordanțelor lingvistice sau realităților variate și diverse. Un traducător va căuta să demonstreze, repereze și să exprime aceeași realitate în culturi diferite. În altă ordine de idei, nebănuite sunt căile traducătorului, dar și mai multe sunt problemele din acest domeniu.

ella-frances-sandersBunăoară, un exemplu elocvent ar fi traducerile comicsului belgian „Aventurile lui Tintin” care a avut echivalentul Snow în engleză, Bobbie în daneză și Struppi în germană, așa încât personajul să aibă un nume familiar pentru diferite zone geografice.

Fără însă a accede la problemele în traductologie, ne vom orienta doar către cuvintele intraductibile. Cele fără un echivalent decât în limba nativă. Le cunoașteți pe cele din limba română? Dor și doină? Dar pe cele din alte limbi?

Scriitoarea și ilustratoarea, Ella Frances Sanders, a publicat în 2014 cartea „Lost in Translation: An Illustrated Compendium of Untranslatable Words from Around the World”, compilând aproximativ 50 de cuvinte intraductibile din întreaga lume. Selecția noastră din cartea autoarei o găsește mai jos:

1

2

3

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE