READING

Istoria unui bookaholic: Cum reușesc să citesc cât...

Istoria unui bookaholic: Cum reușesc să citesc câte 50 de cărți pe an

A mai rămas o lună până la sfârșitul anului și aproape am reușit să ating numărul de cărți citite pe care mi l-am setat la începutul lui 2017: 50 de cărți. Anul trecut am citit 47 de cărți din 50 planificate. Acum sunt tot la 47, dar decembrie abia începe, iar 3 cărți sunt floare la ureche.

Cititorii cu „stagiu de practică în domeniu” ar putea râde, zicând că 50 de cărți într-un an sunt un fleac. Posibil, dar vreau să mă adresez cititorilor care, de regulă, citesc în jur de 30-40 de cărți pe an, poate și mai puțin. Din experiența și obiceiurile mele zilnice am dedus că este ușor să atingi un număr de 50 de cărți pe an, iar asta se poate întâmpla într-un mod firesc, citind câte 50 de foi pe zi și luând în considerație faptul că nu sunt cărți de 200 de pagini, ci și din alea de 400, 500 sau chiar 800 de pagini. Din lista de cărți de pe Goodreads pot să deduc că, în mediu, citesc cărți care au între 350-450 de pagini. Deci, cum faci să citești acest volum de pagini într-o săptămână sau mai puțin?

Iar ca să nu aveți impresia că îndrug prostii, mai ales în realitatea în care trăim – full-time job, activități casnice, sală de sport, școală auto, întâlniri cu prietenii și familia, atenție iubitului/iubitei sau pisicii/câinelui, vă voi prezenta o zi obișnuită din viața mea și am să vă demonstrez unde și cum obișnuiesc să citesc. 

Întâi de toate, recunosc, anul acesta am fost câteva luni angajată part-time, perioadă în care am mărit randamentul lecturii, dar am revenit la full-time job, așa că voi analiza o astfel de zi.

În mod obișnuit, dimineața mea începe cu 30 de minute înainte de ora la care trebuie să plec la lucru, deci am timp doar de o cafea pe care o beau în timp ce mă machiez. Aici am de pierdut, căci dimineața e perfectă pentru lectură, setează dispoziția zilei.

În schimb, recuperez citind în drum spre lucru, în transportul public. Acest drum îmi ia vreo 30 – 35 de minute, timp în care reușesc să citesc 20-25 de pagini, în dependență de carte (dacă am un pocket book, citesc mai mult).

Nu știu cu ce vă ocupați voi, dar jobul meu implică statul pe rețelele de socializare practic non-stop, așa că la pauza de masă mă detașez de social media și citesc în timp ce mai bag câte o frunză de salată în gură. Încă 10 pagini +/-, în dependență de cât timp am.

Dacă obișnuiți să luați pauze de țigară, mai câștigați vreo 10 pagini pe zi. La ora 18:00 ies de la birou și, deseori, am o întâlnire cu cineva. Așa că, în timp ce mă duc să mă văd cu Doina pentru a mai face un plan pentru HaiBun, mai citesc vreo 7-8 pagini. Cât o aștept pe Doina la cafenea, mai citesc vreo 5.

În drum spre casă, dacă am noroc să stau pe scaun și e lumină în troleibuz, mai citesc vreo 10-15 pagini.

Acasă am două scenarii: ori fac baie și, în acest caz, iau cu mine și cartea, timp în care citesc vreo 15 pagini, sau mă strădui să citesc înainte de somn. De regulă, dacă sunt obosită, citesc până la 20 de pagini. Dacă pe parcursul zilei am citit puțin, citesc vreo 30-40.

Am comprimat cele de mai sus într-un infografic și am făcut un calcul aproximativ al paginilor pe care reușesc să le citesc, urmând acest „regim” de lectură.

Ei bine, dacă citești câte 50 de pagini pe zi, iar cartea ta are cam 350 de pagini, o vei citi în 7 zile. Astfel, într-o lună poți citi aproximativ 4 cărți.

Nu zic că obiceiurile mele sunt cele mai sănătoase ori că respect acest „regim” de lectură în fiecare zi. Am și eu zile lenoase în care nu mă ating de cărți, dar recuperez în vacanțe ori în weekend.

Chiar și un program obișnuit de activitate suferă intervenții și modificări, astfel rândul la poștă, bancă sau dentist se transformă în câteva pagini citite, timpul în care aștepți pe cineva să ajungă la întâlnire se transformă nu în Facebook minute, ci în reading minute. Când lucram de acasă, obișnuiam dimineața să-mi fac o cafea și să citesc înainte să mă apuc de lucru. La mine asta era o oră întreagă de lectură. Rar mai am acest timp, dar dacă voi îl aveți, transformați-l într-un ritual zilnic.

Regimul de lectură este influențat de mai mulți factori: volumul cărții, cât de complicat e subiectul, cât de interesantă este cartea, cât timp avem, putem citi în spații publice sau nu, viteza cu care citim, etc.

Eu sunt cititorul maratonist, sunt obișnuită să citesc zilnic, să citesc câteva cărți în paralel și pot citi practic în orice mediu: la poștă lângă băbuțe care bârfesc nepoții, în trolebuzul plin și care se hurducăie, într-o sală cu mulți oameni gălăgioși, măcar și la un concert de orgă, dacă ar fi lumină în sală. Secretul acestei „superputeri” este că m-am antrenat. În liceu nu scăpam nicio clipă în care puteam să citesc, mai ales când profesoara ieșea din clasă și colegii începeau să urle și să-și iasă din minți. Citeam la repetițiile trupei iubitului meu, unde se cânta cu tobele date la maxim într-o sală de 2×2 metri. Pur și simplu am învățat să mă deconectez de la mediul înconjurător. Dacă mă întrebau cum mi s-a părut piesa care au cântat-o acum un minut, nu aveam ce să spun pentru că pur și simplu n-am auzit-o.

Prin urmare, dezvoltând aceste obiceiuri de lectură, reușesc să-mi ating țelul: 50 de cărți pe an, având job full-time și o mulțime de alte activități.

Încercați măcar o lună și spuneți-mi dacă v-a reușit ori împărtășiți secretele voastre care vă ajută să citiți mai mult.

Comentarii

comentarii


Un om ca o mare. Follow on Instagram @veronica_zubcu

RELATED POST

 1. Bookish

  4 December

  Cititul în cadă e un pic extrem pentru mine, îmi pare destul de incomod, dar, în rest, mă folosesc și eu cam de același timp. Dimineața citesc și eu cam 20-30 minute și apoi seara. De vreun an lucrez la 15 minute distanță de muncă așa că nu mai am timp să citesc în RATB, dar, în schimb, am câștigat mult timp seara. La 17:30 termin programul și la 18 sunt acasă. Eu sunt la 43 cărți citite și probabil termin anul cu vreo 46, dar tot e un progres față de anii trecuți când eram pe la 38-40. Pe la cozi citesc și eu fără probleme. Timp există cu siguranță, trebui doar să-ți dorești să citești. Și da, pe lângă asta există și viață personală și timp liber pentru sală, ieșiri cu prietenii și alte cele.

 2. Veronica Zubcu

  4 December

  Hei, BOOKISH, fain orar de lectură ))) Referitor la cititul în baie, e super comod pentru mine, ba mai mult, acesta e unul dintre locurile mele preferate pentru lectură 😀 Dar poate pentru că m-am obişnuit deja.

 3. Veaceslav

  4 December

  Ești bravo dacă-ți reușește să citești și în transportul public sau atunci când prinzi timp liber, eu nu prea pot, pierd subiectul sau nu mai rețin nimic din ce am citit și atunci trebuie să citesc din nou. Cred că e din școală când aveam nevoie de liniște ca să învăț sau să citesc. Cineva mai practică și cărțile audio, am încercat dar nu a mers, nu am înțeles nimic din subiect… 🙂

 4. Veronica Zubcu

  4 December

  Bună Veaceslav, pentru că ești o persoană care are nevoie de liniște în timpul lecturii, ți-aș recomanda să-ți faci „ore de lectură”. La modul direct – ore la care te refugiezi undeva și citești )))
  Eu chiar am deprins să citesc oriunde și să las cartea la o pagină începută, iar apoi, să reiau cu ușurință lectura. Cum am menționat în articol, e vorba de deprindere, am practicat asta mult până am reușit să mă deconectez și să mă conectez la carte fără probleme 😀

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE