READING

Îți place Hygge? Atunci descoperă și Lagom, o filo...

Îți place Hygge? Atunci descoperă și Lagom, o filozofie suedeză despre viață

Hygge – rețeta daneză a fericirii este conceptul care te ajută să treci ușor peste lunile reci de iarnă. O spun din proprie experiență. Probabil ai auzit deja de ea, probabil ai și cartea, care a făcut înconjurul lumii și care arată atât de bine pe raftul bibliotecii. Dar ai auzit de lagom? Să știi că după acest concept trăiesc suedezii, o altă națiune care se numără printre cele mai fericite din întreaga lume. Dacă hygge este, mai degrabă, ambianță, trăire și nu ține neapărat de obiecte, dar te învață arta de a crea intimitate și confort sufletesc, lagom este un concept care însemnă „nici prea mult, nici prea puțin, atât cât trebuie”.

Lagom poate fi simțit oriunde în cultura suedeză. Ei îl folosesc ca să descrie cât de tare e cafeaua sau să-l adauge în conversații, spunând „lagom e cel mai bun”. Evident, nu trebuie să fii suedez pentru a „îmbrățișa” conceptul, iar noi avem câteva idei în acest sens.

Cel mai bun loc pentru experiment este propria casă. Aruncă toate vechiturile de care nu mai ai nevoie și pe care le ții doar pentru că ai dat bani cândva pe ele. Lagom ține și de echilibrul sufletesc din viața ta, așa că poți păstra obiectele de importanță sentimentală. De altfel, suedezii mai folosesc termenul în mod frecvent în interacțiunile cu alți oameni. Dacă trăiești conform filozofiei lagom, nu vei tinde să domini conversațiile. Este mult mai important să oferi altora prilejul de a-și exprima opinia ori să lași scurte pauze binevenite într-o conversație .

Fragment din cartea Lagom: The Swedish Art of Balanced Living. Cartea încă nu a fost tradusă în română. PC: amazon.uk

Fie că alegi să trăiești după filozofia hygge, lagom ori chiar lykke, cel mai important este să-ți creezi obișnuințe care să-ți placă și care vor contribui benefic echilibrului tău emoțional, psihologic și social.

Comentarii

comentarii


Un om ca o mare. Follow on Instagram @veronica_zubcu

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE