READING

La unele nunți moldovenești se poartă cărți

La unele nunți moldovenești se poartă cărți

Se apropie sezonul nunților la moldoveni și începe marea isterie în goana după o sărbătoare pe care să n-o uite toată viața, iar tradițiile se schimbă de la o generație la alta, ba chiar le-am putea reprezenta pe o axă cu fluctuații considerabile. Datinile strămoșești, deformarea lor în timp până în pragul absurdității, apoi influențele din vest. Iar dacă anterior îmi erau cam antipatice aceste petreceri, tocmai din cauza unor tradiții – stupide după mine – precum închinatul banilor, am observat o tendință nouă printre tineri care n-are cum să nu bucure.

Eu dăruiam cărți la nunți. Asta era „semnătura” mea. Apoi într-o discuție cu Ion Bargan, fondator Bestseller, am descoperit că există cupluri care preferă cărți în loc de flori și care pun temelia unei biblioteci la „casă nouă” începând cu nunta. Mi-am zis că vreau să povestesc despre această inițiativă pentru că florile se usucă, dar cărțile rămân, vorba poetului.

Strategia este simplă. Cuplurile își aleg o listă de titluri pe care și le-ar dori, iar invitații, în loc să dea bani pe flori, cumpără cărțile. Investiție de lungă durată.

Am discutat cu Cristina Evtodii-Marcu, una dintre mirese, și mi-a povestit că s-a pricopsit cu 50 de cărți la nuntă: „Noi suntem genul de invitați care dăruiesc cărți mirilor și ne-am gândit că e o alternativă bună și pentru nunta noastră, așa cum florile se ofilesc în câteva zile. Biblioteca noastră s-a mărit în volum și în valoare, unde mai pui că am avut posibilitatea să alegem noi titlurile. Așa ni s-au dat cărțile pe care chiar ni le-am dorit din start”.

 PC: Arhiva personală

În plus, Cristina mai are și un sfat pentru cei care au decis că-și doresc cărți la nuntă: „ Ne-am gândit că totuși invitații sunt obișnuiți să vină cu flori sau poate chiar cu nimic la nuntă și am făcut o listă modestă de cărți. Dar am comis o gafă! Trebuia să facem o listă mult mai mare pentru că unii invitați au vrut să cumpere chiar câte două cărți și nu le rămânea nimic celorlalți. Cei care decid că vor cărți în loc de flori vă sfătui să rezervați minimum tot atâtea titluri câte perechi de invitați aveți.”

 PC: Arhiva personală

Drăgălina Bozianu este, neoficial, mireasa care a început această tradiție: „Tot timpul am căutat o alternativă florilor aduse la ceremonii care, de regulă, sunt uitate în localul unde a avut loc festivitatea. Și atunci m-am gândit la cărți. Am notat pe fiecare invitație mesajul: Florile sunt trecătoare, cărțile sunt nemuritoare. La final s-au adunat peste 100 de cărți despre creșterea copiilor, romane, nuvele, povești pentru copii, etc. Suntem foarte fericiți!”

 PC: www.bestsellermd.wordpress.com
 PC: www.bestsellermd.wordpress.com

Na, acum sincer! Mă gândesc să mă mărit doar pentru cărțile pe care mi le vor dărui. Dincolo de glumă, dacă planificați o petrecere în acest an vă recomand să vă gândiți la alternativa cu titlurile selectate de cărți. Florile sunt mai frumoase în grădini, dar numai cărților le șade bine pe rafturile voastre.

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

  1. Bookish

    3 March

    Ce obicei fain! Pacat ca nu m-am gandit sa fac asta la nunta mea 🙁 Poate la botez, cine stie? 😀

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE