READING

Lecturile obligatorii pentru elevii din 25 de țări...

Lecturile obligatorii pentru elevii din 25 de țări ale lumii

De multe ori programa școlară mi-a dat bătăi de cap. Tocmai din cauza acesteia nu mai am relații bune cu Eminescu, dar despre asta altădată. Dar care cărți sunt impuse de program în alte țări? Curiozitatea mi-a fost satisfăcută de cei de la TED care au pus aceeași întrebare întregii lor comunități. Rezultatul? Un reading list multicultural cu rădăcini în 25 de țări.

Așadar, iată ce au descoperit ei:

1. America

Elevii din America sunt rugați să citească clasica nuvelă Să ucizi o pasăre cântătoare de Harper Lee. Autoarea explorează cu delicatețe problema moralității într-o societate dezbinată de criteriul rasial, căutând să explice din perspectiva unui copil ce este bine și rău sau cel puțin ceea ce nu este etic.

2. Afganistan

Lectura obligatorie pentru elevii din Afganistan este Coranul, cel mai important text religios al Islamului și care prezintă învățămintele lui Dumnezeu spuse profetului Mahomed.

3. Albania

Cronică în piatră. Vremea nebuniei de Ismail Kadare este cartea obligatorie pentru elevii din Albania. Protagonistul acestei cărți este un copil care povestește cum a fost devastat un sat din Albania în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

4. Australia

Mâine, când a început războiul de John Marsden este cartea impusă elevilor din Australia și spune povestea a 7 tineri care se duc în pădure într-un weekend pentru a face camping, dar care, la întoarcere, își găsesc țara invadată de o forță militară străină.

5. Austria

Elevii din Austria se delectează cu Faust de Goethe. Protagonistul este nemulțumit de viața sa, iar pentru a schimba ceva face un pact cu diavolul Mefisto, angajându-se să-i fie slujitor pe veci în iad.

6. Bosnia și Serbia

În Bosnia și Serbia se citește cartea E un pod pe Drina scrisă de Ivo Andrić, laureatul premiului Nobel. Romanul spune povestea de aproape patru secole a unui mic orășel de pe râul Drina, Vișegrad, dar și a locuitorilor acestui loc care s-au ciocnit cu schimbări majore ca urmare a mai multor conflicte europene. Istoria începe odată cu construcția podului de pe râul Drina în perioada Imperiului Otoman și se termină cu distrugerea acestuia în Primul Război Mondial.

7. Brazilia

Lectura obligatorie pentru elevii brazilieni este cartea Moartea unui Severino de João Cabral de Melo Neto. Această piesă în versuri spune povestea bărbatului care încearcă să găsească o viață mai bună în nordul Braziliei după ce înfruntă sărăcia și seceta.

8. Bulgaria

Elevii citesc cartea Sub jug scrisă de patriarhul literaturii bulgare, Ivan Vazov. În acest roman se regăsește povestea unui sat bulgar sub dominație otomană unde se declanșează o revoltă și consecințele care au urmat după ce răscoala eșuează.

9. Canada

Elevii canadieni citesc Războaiele de Timothy Findley. Un tânăr de 19 ani se înrolează în armată în timpul Primului Război Mondial pentru a face față morții surorii sale. Luptând cu demonii săi proprii, tânărul ajunge în Franța la război și vede cea mai urâtă parte a omenirii.

10. Chile

Cartea Sub Terra de Baldomero Lillo prezintă o serie de povestiri despre viața dificilă a unor mineri din Chile la sfârșitul secolului 19.

11. China

Învățăturile lui Confucius (Analectele) sunt obligatorii pentru elevii chinezi. Această carte conține preceptele lui Confucius consemnate de discipolii săi despre înțelepciune și buna guvernare.

12. Columbia

Un veac de singurătate este cartea must pentru elevii columbieni. Gabriel Garcia Marquez scrie despre un mic orășel columbian din prisma celor cinci generații a familiei Buendía.

13. Cipru

Alexandros Papadiamantis și Ucigașa dețin întâietatea în programele școlare din Grecia. Personajul principal al acestei cărți, Hadoula, omoară fetele tinere cu scopul de a le salva de soarta lor limitată.

14. Egipt

Zilele este o carte autobiografică a intelectualului și scriitorului Taha Hussein. Acesta a orbit la vârsta de 3 ani, dar asta nu l-a împiedicat să devină mai târziu ministrul Educației și una dintre cele mai influente figuri din literatura egipteană.

15. Finlanda

Cei șapte frați de Aleksis Kivi este considerată una din capodoperele literaturii nordice și spune povestea a șapte frați și a vieții lor într-un sat din Finlanda.

16. Germania

Elevii germani se delectează cu volumul autobiografic Jurnalul Annei Frank. O adolescentă de origine evreiască din Amsterdam este nevoită să se ascundă cu familia sa de către naziști în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

17. Ghana și Nigeria

În Ghana și Nigeria se citește Lumea se destramă de Chinua Achebe. Okonkwo izbuteşte graţie hărniciei sale să se facă remarcat în Umuofia, satul şi tribul din care face parte și devine un luptător respectat. Totuși, soarta îi este vitregă și curând totul începe să se destrame.

18. Indonezia

Cartea Trupele Curcubeului de Andrea Hirata a fost inspirată de istoria adevărată a zece tineri dintr-un sat izolat din Indonezia care, cu ajutorul unor profesori, învață cum să-și dezvolte comunitatea și pe ei înșiși.

19. India

Povestea experimentelor mele cu adevărul de Gandhi este lectura obligatorie pentru elevi, fiind un volum autobiografic despre viața liderului indian.

20. Iran

În Iran se citesc poemele lui Hafiz, Sa’Addi, Ferdowsi, Rumi și Khayyam despre dragoste, frumusețe, fericire și viață.

21. Italia

Logodnicii de Alessandro Manzoni este în fruntea lecturilor obligatorii italienești. Nuvela istorică spune povestea unor tineri dintr-un sat italienesc care vor să se căsătorească, dar care n-o pot face din cauza unui nobil care deținea puterea și care se opune acestui mariaj. De aici și începe adevărata tragedie.

22. Pakistan

Fundamentalist fără voie de Mohsin Hamid este un bestseller internațional care spune povestea unui bărbat pakistanez în SUA și viața lui înainte și după atentatul din 11 septembrie.

23. Filipine

În Filipine se citește cartea Nu mă atinge de Jose Rizal, o nuvelă despre poporul filipinez asuprit de regulile catolice crude ale spaniolilor.

24. Rusia

Război și Pace de Tolstoi este obligatorie în școlile din Rusia. Cartea spune povestea a cinci familii până în anul 1812 și invazia lui Napoleon pe teritoriul rusesc.

25. Vietnam

Povestea lui Kiều de Nguyễn Du este un poem epic despre o tânără care se sacrifică pentru familia sa.

Tu pe care autor român din programa școlară l-ai citit cel mai mult?

via TED

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE