READING

Literatură pentru femeile singure – o nouă s...

Literatură pentru femeile singure – o nouă subcategorie literară inventată de Amazon

Genul literar este o etichetă care, imediat atribuită unei cărți, cu greu o mai dezlipești. Iar aici nu mă refer la aspectele teoretice din literatură, ci la marketing și promovare sau chiar modalitățile prin care unele librării preferă să-și vândă cărțile. Or, tocmai această „clasificare” confuză va direcționa Asasinul orb pe raftul „ficțiune pentru femei”, când alții vor zice că este o îmbinare dintre Sci-Fi, mistery și dramă istorică sau pe Edgar Allan Poe la „literatură clasică”, când seria de nuvele cu protagonistul C. Auguste Dupin sunt, de fapt, detective.

Poate nu ați observat, însă dragostea pentru separarea cărților pe gen și tematică a fost promovată intens de către Amazon. Lucrătorii gigantului magazin online vor să se asigure că găsești exact cartea pe care ți-o doresti, așa încât, dacă ai nevoie de sugestii, trebuie doar să alegi categoria. Aici lucrurile, uneori, o iau razna sau, fără dubii, cei care lucrează la Amazon sunt foarte meticuloși. Acum imaginați-vă cum Amazon duce lucrurile prea departe… Ce subcategorii ar mai putea inventa? Vă ajut eu. „Ficțiune pentru femei singure” (Single women fiction). Surprinzător, dar și patetic. Este o altă subcategorie a literaturii pentru femei și, evident, propune doar cărți pentru femei… singure. Asta dacă nu menționăm și categoriile „femei contemporane”„divorț”„surori” etc. Aproape amuzant! În același timp, subcategoria „cărți pentru bărbați singuri” nu există. De altfel, nu există nicio altă subcategorie în care să fie menționat cuvântul bărbat. Nu există ficțiune pentru bărbați, nu există cărți de aventură pentru bărbați, în schimb, există cărți de aventură pentru femei. Înțeleg că femeile, conform datelor statistice, citesc mai mult, dar să fie oare necesară o asemenea categorie? De ce tocmai femei singure?

„Ficțiunea pentru femei” e un cod care, deseori, poate fi descifrat ca „de proastă calitate” sau „siropoasă și erotică”. Iar ficțiunea pentru femei singure? Este noul trend. Ca de obicei, bărbații sunt norma, iar femeile sunt subgenul. Iată de ce oamenii consideră „Mândrie și prejudecată” ca fiind o minunată poveste de dragoste și nu o „satiră” socială despre statutul economic precar al femeilor din secolul XIX.

De altfel, înțeleg cum funcționează publicitatea și de unde cresc picioarele, am fost„antrenată” pentru această meserie, scopul final fiind vânzările, dar, privind asta dintr-o perspectivă socială, mi se pare ridicol și chiar urât.

Pe de altă parte, dacă există astfel de literatură, poate chiar sunt femei care au nevoie de ea? O fi drept, nevoia unora nu o anulează nimeni, dar nu consider oportună o separare între textele în care apare sau nu o eroină singuratică… Este o fățișă izolare a sexului feminin.

Dacă e să vorbim despre fapte istorice, literatura cu o singură femeie-protagonistă ori tipajul „femeii singure” a început să înflorească abia pe la sfârșitul secolului XIX. În plus, femeilor, treptat, li s-a oferit acces la studii și posibilitatea de a accede în alte cercuri sociale de influență. Tocmai atunci au apărut multe istorii de povestit. Femeile au căpătat voce.

Totuși, în acele vremuri, cărțile despre femei singure erau considerate „periculoase”, iar dacă arbitrii literaturii de atunci, bărbați majoritatea, doreau cu adevărat ca femeile să se simtă vinovate că citesc ori scriu astfel de cărți aveau să facă ceea ce fac criticii contemporani. Să ridiculizeze și să ofere critici negative la adresa acestor lucrări literare ori, pur și simplu, să nu vorbească despre ele.

Dacă revenim în prezent, toate acestea sunt desigur o tentativă de a crea agitație, scopul gigantului Amazon fiind să vândă cât mai multe cărți. De parcă ni se spune din start că suntem o specie separată de bărbați (hilar!), deși cartea ar putea să se adreseze tuturor. Acest gest, în opinia mea, e încă o amintire a faptului că literatura serioasă ar trebui lăsată pe seama bărbaților… Deși, credeam eu, acest subiect a fost epuizat cu aproape un secol în urmă.

PC: www.hollywoodreporter.com

Comentarii

comentarii


Un om ca o mare. Follow on Instagram @veronica_zubcu

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE