READING

„Minunata lume nouă” și minunatul playlist

„Minunata lume nouă” și minunatul playlist

Că tot a venit toamna și ne dorim să-ți trezim interesul față de lectură, o facem cu și doar prin muzică. Ne iertați absența îndelungată, însă la unii din noi orele de studii și proiectele interactive nu au încetat nici măcar la mijloc de august, în timpul concediului. Și că tot deja e septembrie, iar unii din voi ați putea avea ore de literatură universală extrem de interesante și mult mai consistente, inspirați-vă din micile noastre cercetări muzicale. Cine știe, poate veți scrie un proiect de an sau o teză similară, iar noi, împreună cu HaiBun, vă putem oferi cele mai bune sfaturi.

De data aceasta am ales Minunata Lume Nouă de Aldous Huxley –  o altă antiutopie, unde rolurile principale se schimbă de la un personaj la altul pe parcursul celor câtorva sute de pagini. Minunata Lume Nouă este una din primele cărți care descrie inconștient, dar detaliat, apariția clonelor în literatură, iar autorul nu ratează ocazia să descrie cu lux de amănunte societatea futuristică în era dumnezeului Ford.

Useless de Depeche Mode descrie perfect stările haotice ale lui John Sălbaticul – cele de nedumerire, de faptul că nimeni nu vrea să gândească degajat, cu picioarele pe pământ. El simte că toate acțiunile sale sunt inutile și că toate suferințele lui nu sunt decât un teatru pentru toți cei care aberează de la pastilele de soma. Lumea perfectă, în care a fost adus, nu este o nouă casă, ci un nou spațiu, unde chinurile lui de renegat, simțite încă în rezervația sălbatică, continuă. Inutil, dar util pentru distracția celor ce s-au dedicat dumnezeului Ford.

All your stupid ideals

You’ve got your head in the clouds

You should see how it feels

With your feet on the ground

Primele versuri ale piesei Love Illumination de Franz Ferdinand, lansată în 2013 în albumul Right Thoughts, Right Words, Right Action, te duc imediat cu gândul la pasajul cărții, unde Bernard era parte a unor ritualuri dubioase. Acestea includeau un tip de slujbă religioasă în cinstea dumnezeului Ford, consumarea în exces a pastilelor de soma și interpretarea imnurilor solidarității, ca mai apoi toate acestea să se dizolve într-o orgie. Bernard, totuși, fiind parte a acestui vis real, se simte solitar și izolat, întrucât acesta era un mod de a se „combina” bine cu toate ofertele societății, fără ca să creadă morbid în toate acțiunile ei.

When you’re halfway from a dream

Is it hard to work out what’s real?

Is the real over there

More vivid than here ever feels?

Dacă e să vorbim de piesa Soma de Smashing Pumpkins, vei observa că referinţa la carte este evidentă încă din titlu, soma fiind pastilele care sunt prescrise tuturor oamenilor triști. Billy Corgan, solistul și chitaristul trupei, a declarat într-un interviu că melodia este despre o relaţie încheiată. Piesa descrie folosirea pastilelor ca un mecanism de apărare pentru a face faţă stresului vieţii printr-un „escapism” continuu.

Wrapped my hurt in you

And took my shelter in that pain

The opiate of blame

Is your broken heart, your heart

Apropo, cu câțiva ani în urmă apăruse un serial TV de succes, unde în atmosfera obscură a Statelor Unite se întâlnesc sau se caută una pe alta clonele unui proiect științific crezut eșuat, inițiat de către un cercetător care poartă numele marelui Huxley. De asemenea, se vede bine din start, nu doar prin puținele mențiuni, dar anume prin subiectul abordat, că Orphan Black s-a inspirat în mare parte din Minunata Lume Nouă, doar că a fost adaptat la tehnologiile științifice moderne, îmbinate cu dogmele religioase și, pe alocuri, cu fanatism de acest gen. Ne-am gândit să includem soundtrack-ul acestui serial pentru că este creat de un alt rege al muzicii electronice – Amon Tobin, dar semnat cu pseudonimul Two Fingers. Aceste 31 de secunde poartă un sunet al viitorului, cu vibrații care descriu perfect imageria de intro a showului TV – secvențe de ADN, clone, alte personaje ciudate implicate în acțiune.

Încheiem playlistul cu o melodie care nu are o referinţă directă la carte, dar atmosfera creată aici se potriveşte perfect cu o critică a modului de viaţă portretizat în distopie – If I Had a Tail de Queens of the Stone Age. Homme îşi împărtășește dezgustul faţă de valorile cele mai promovate în prezent, cum ar fi banii, narcisismul excesiv şi vanitatea. Societatea este descrisă drept una în care omul este condiţionat să acţioneze conform instinctelor, încât unicul mod de a mai face diferenţă dintre om și animal este absenţa cozii. Astfel, se ajunge în alt mod la aceeaşi concluzie: nu e în niciun caz posibil ca viața sa fie doar plăcere, ci un echilibru dintre segmentele bune și rele, care se completează reciproc la fel ca lumina și întunericul.

It’s how you look, not how you feel

The city of glass with no heart

Buy flash cars, diamond rings

Expensive holes to bury things

I’m machine, obsolete

In the land of the free immortality

Bineînțeles că cercetarea noastră nu se încheie aici. Iată de ce vă îndemnăm să studiați în întregime playlistul nostru, care-l găsiți mai jos și să împărtășiți cu noi și alte piese pe care le credeți potrivite cărții sau le asociați cu Minunata Lume Nouă. Nu uitați să vă reamintiți și de playlisturile anterioare, inspirate de Divina Comedie de Dante și 1984 de G. Orwell. Ele sunt în egală măsură interesante, interactive și vei găsi muzică extrem de diversă.

Puteți asculta întreg playlist-ul minunat, accesând unul din link-urile:

Spoty: https://open.spotify.com/user/just.okta/playlist/41eDS91wmUBZd1VAw1cRIA

YT:  https://www.youtube.com/playlist?list=PLZ6fLp-U4LbDb0YUFyA6Kc9LeJL9LnMsf

Articol scris de Ilona Sergheevna și Octavian Fedco.

Comentarii

comentarii


Un om ca o mare. Follow on Instagram @veronica_zubcu

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE