READING

Morțile din piesele lui Shakespeare fac concurență...

Morțile din piesele lui Shakespeare fac concurență celor din Urzeala Tronurilor

Mi-am început vara cu Titus Andronicus, tragedie considerată una dintre primele opere ale marelui poet englez. Piesa este cu adevărat bizară pentru că lui Shakespeare îi reușește cu ușurință să treacă de la tragedia clasică la farse comice și umor negru, lăsându-și scena plină de cadavre. Brutalitatea lui Shakespeare poate fi șocantă și neașteptată, dar așa cum spune proverbul finis origine pendet” (n.r. sfârșitul depinde de început), autorul știe mai întâi de toate să construiască o poveste adevărată presărată cu emoții și destine autentice. Deci, morțile în opera shakesperiană – iertată-mi fie ironia – este un bonus.

Profesorul Michael Dobson, director al Institutului Shakespeare din Statford-upon-Avon, notează că drama elisabetană se caracteriza prin violență excesivă și macabru”. El subliniază că drama engleză a devenit faimoasă tocmai pentru morțile de pe scenă. De înțeles, așa cum în acea epocă spânzurările și decapitările publice erau la ordinea zilei.

Cunoscuta publicație britanică, The Telegraph, face și o comparație ironică între operele poetului și Urzeala Tronurilor. George R.R. Martin a omorât mai puțini oameni în 50 de episoade, decât a făcut-o Shakespeare în textele sale. Un raport de 61 la 74 de personaje ucise.

Aceste date au fost colectate de Tim Crouch, cel care a regizat piesa “The Complete Deaths” – o compilație a tuturor morților din operele shakesperiane – și care a fost jucată în premieră la data de 6 mai 2016 în teatrele din Londra de numai 4 actori. Pe website-ul oficial al show-ului, piesa este descrisă ca fiind un tribut solemn, sumbru, sublim și amuzant adus poetului” cu ocazia comemorării celor 400 de ani de la moartea lui Shakespeare.

Începând cu dezmembrarea și arderea lui Alarbus, fiul Tamorei și nepotul lui Titus, din tragedia Titus Andronicus, urmăriți mai jos cauzele invocate de Shakespeare pentru a-și omorâ personajele:

shakespeare_morți

Sursa pozei: www.canadianstage.com/ David Hou

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE