READING

Noutățile editoriale din septembrie 2017

Noutățile editoriale din septembrie 2017

Toamna se numără bobocii și se culeg roadele sau, cel puțin, așa-i tradiția la basarabeni. Cu siguranță că putem aplica această regulă și editurilor care ne aduc pe masă cele mai noi și fierbinți cărți. În articolul de astăzi vreau să vă îndemn la noi provocări în materie de tipărituri, mai ales că avem în urmă un Bookfest, iar în față un târg Gaudeamus în București. Așa că pregătiți stilourile și scrieți listele.

Dar să le luăm pe rând. Luna aceasta cei mai activi sunt cei de peste Prut care, ca de obicei, pun primii mâna pe cele mai interesante titluri și le traduc în tempouri rapide.

La editura Polirom găsiți:

1. Iubirea omenească de Andreï Makine în colecția Top10+. Eu ador acest format de carte cu cotoarele impecabile și unele din cele mai reușite traduceri. Prezentul titlu reprezintă o istorie tumultoasă a fricii și frustrării umane, a dimensiunilor noi în materie de meditație.

2. Ne bucurăm și de o nouă lucrare a îndrăgitei Doina Ruști care, de această dată, vine cu Logodnica, istoria unei basarabence și a unui irlandez care se regăsesc la București, unde își consumă relația. Volumul este editat în colecția FICTION LTD.

3. În colecția Biblioteca Polirom Actual apare volumul Sfârșitul al autorului maghiar Attila Bartis. O lucrare despre viață, memorie și regrete.

4. Tot la TOP10+ găsim o reeditare a volumului Străin în căsnicie de Emir Kusturica. Momentul ăla când un regizor de film aduce în fața cititorilor o istorie frumoasă de dragoste pe un fundal social și politic dificil.

Nici Humanitas-ul nu scade ritmul și aduce în colecțiile sale câteva volume demne de atenția voastră:

1. Corpul îngerilor de Bogdan Tătaru-Cazaban. Este vorba despre o reflecție vie asupra „formelor multiple ale realului”, de „condițiile de posibilitate ale unor ființe pur inteligibile”, de o „ontologie a intermediarului” și o „teologie a proximității”.

2. Împărăteasa de Liliana Nechita. Cu siguranță, mi-o trec pe listă. Este istoria mediului rural românesc după fenomenul migrației masive a femeilor în Italia.

3. Mândria topului este apariția volumului Istoria Basarabiei de Ion Nistor. O monografie istoriografică a destinului Basarabiei de-a lungul sec. XIX-XX.

4. O mie de femei albe de Jim Fergus. Bestsellerul O mie de femei albe, apărut în 1998 și vândut în peste 700 000 de exemplare în SUA, a primit premiul Fiction of the Year (1999) din partea Mountains & Plains Booksellers Association. Traducerea franceză (2000) a fost distinsă cu Prix du meilleur premier roman étranger și a fost pe lista de bestselleruri pentru 57 de săptămâni. Este romanul de debut al autorului.

5. Alexis sau Tratat despre lupta zadarnică. Lovitura de grație de Marguerite Yourcenar. Sunt două romane adunate într-un volum.

Cei de la RAO au pregătit o serie de cărți pentru fanii detectivelor și romanelor polițienești:

1. Jurnalul diavolului de David Kinney și Robert K. Wittman – o captivantă intrigă polițistă despre dispariția jurnalului intim al lui Alfred Rosenberg, filozoful „de curte” al lui Adolf Hitler, străbătând culoarele ascunse ale istoriei pentru a oferi o istorisire deopotrivă originală și șocantă a ascensiunii naziștilor la putere și a originilor Holocaustului.

2. RAO mai publică Avocatul rebel de Grisham.

3. Dintr-odată, singuri de Isabelle Autissier. Louise şi Ludovic, ambii de treizeci de ani, pleacă într-o călătorie pe mare în jurul lumii la bordul velierului Jason. Însă naufragiază pe o insulă pustie, între Patagonia şi capul Horn, aproape de Antarctica. O natură de vis, sălbatică, dar care se devine un coşmar. Intrigant, nu?

Curtea Veche ne aduce un volum de memorii dedicat Reginei Maria și semnată de autoarea Hannah Pakula: Ultima romantică. Tot la ei găsim și volumul Testul bezelei. Strategii de dezvoltare a abilitații de autocontrol semnat de Walter Mischel, un volum dedicat dezvoltării autocontrolului și educării voinței.

Herald publică câteva titluri Sci-Fi și despre știință. Volumele Un palid punct albastru și Cosmos de Carl Sagan. Tot ei publică și Autobiografia lui Nikola Tesla.

Editura Trei vine publică Psihosomatica. Utilizări ale psihoterapiei de Peter Shoenberg și Voi fi vreodată suficient de bună? de Karyl McBride.

Nemira aduce în vizor O istorie intimă a omenirii de Theodore Zeldin și cartea Fata care citea în metrou de Christine Feret-Fleury.

La ART găsim cărțile Am să te iubesc așa cum ești tu de Marius Tucă și Lenin Dada de Dominique Noguez.

Dacă vreți să gustați din anxietate, vă recomand să nu treceți cu vederea volumul Dacă am fi animale de Wilhelm Genazino, autor german tradus de această dată la editura ALL.

Carte Românească ne propune volumul de proză scurtă Tu şi alte întâmplări gata de a fi trăite de Alex Pleșcan.

Cei de la Corint publică două volume intrigante: Întâi l-au omorât pe tata. Povestea unei fetițe din Cambodgia de Loung Ung și Dispărută în Moscova de Marguerite Harrison.

Cei de la Herg Benet ne momesc cu volumele #confuz de Alex Andronic și Bășica Lumii și a ne’Lumii de Flavius Ardelean.

La Cartier găsești Bandiții de Eric Hobsbawm și Amintiri de pe planeta M. de Doru Ciocanu.

Sper că v-am oferit niște titluri tari pentru următoarele achiziții și așteptăm impresiile voastre post-lectură.

Comentarii

comentarii


Mi-am topit inima în cerneală și am de gând să o vărs pe foaia ta, zi de zi. Nu-mi pasă dacă vei face din ea un avion spre vise. Știu că oricum voi avea bilet în primul rând. Follow on Instagram @Corinutza007

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE