READING

Noutățile literare din toată lumea în această lună...

Noutățile literare din toată lumea în această lună

Universul literar nu bate niciodată pasul pe loc, iată de ce avem mai mereu ceva noutăți, evenimente de calibru și lucruri numai bune de discutat. În articolul de astăzi vreau să vă informez despre cele mai interesante și relevante subiecte ale actualității literare și editoriale din ultima perioadă.

Să începem cu controversatul Premiu Nobel pentru Literatură care a mers către scriitorul britanic, de origine japoneză, Kazuo Ishiguro „pentru romanele sale de mare forță emoțională care dezvăluie abisul de dincolo de sentimentul nostru iluzoriu de conectare cu lumea”, potrivit comunicatului de presă al Academiei Suedeze din Stockholm. O victorie bine meritată, aș spune eu, chiar dacă am ținut sincer pumnii pentru un alt favorit al premiului, Murakami.

Iar dacă tot am trecut Prutul, am decis că este cazul să scriu și despre evenimentele românești din această perioadă, care abundă în calendarul meu. Duminică, 8 octombrie, a fost preconizată o întâlnire cu autoarea Svetlana Aleksievici la Librăria Humanitas Cișmigiu. Scriitoarea nu a reușit însă să ajungă din motive de sănătate la București și întâlnirea a fost mutată pentru o altă perioadă. Așa că ieri seara a avut loc lansarea romanului autorului italian Dario Fo – „E-un rege nebun în Danemarca”.

Tot dincolo de Prut a avut loc și festivalul internațional FILIT (Iași), ediția 2017. Festivalul Internațional de Literatură și Traducere este un proiect care unește la Iași profesioniști din domeniul cărții, atât din ţară, cât şi din străinătate. Scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali – cu toţii au fost în centrul unor evenimente destinate, pe de o parte, publicului larg, dar şi specialiştilor din domeniu, pe de alta. Iar la extremitatea opusă a țării, în Transilvania, a avut loc FICT: Festivalul Internaţional de Carte Transilvania, în cadrul căruia organizatorii, într-un mod ingenios, au lăsat 3000 de cărți în locuri neașteptate prin Cluj: pe mașini, bănci sau trotuare. 

 PC: www.monitorcj.ro

În această perioadă a fost anunțat și câștigătorul premiului Man Booker Prize. George Saunders s-a pricopsit cu marele premiu pentru romanul Lincoln in a Bardo. Detalii AICI.

 PC: www.npr.org

În Marea Britanie a fost lansată o galerie a personajelor din Harry Potter, inclusiv cărți gigantice și personaje modelate. Detalii AICI.

 PC: www.theguardian.com

În America, în unul din districtele statutului Mississippi, a fost eliminată din programa școlară cartea lui Harper Lee – Să ucizi o pasăre cântătoare, fiind catalogată drept rasistă. Detalii AICI.

Fanii Kindle se pot bucura de acum de primul device rezistent la apă. Detalii AICI

Cu alte noutăți revenim în noiembrie!

Comentarii

comentarii


Mi-am topit inima în cerneală și am de gând să o vărs pe foaia ta, zi de zi. Nu-mi pasă dacă vei face din ea un avion spre vise. Știu că oricum voi avea bilet în primul rând. Follow on Instagram @Corinutza007

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE