READING

O carte din 1858 îți povestește cum să pui mâna pe...

O carte din 1858 îți povestește cum să pui mâna pe o femeie bogată

Goana pentru fericire, bani și slavă este veche de când lumea, iar uneori oamenii se angajează în mariaje incomode doar de dragul cifrelor rotunde din zestrea domnițelor sau domnilor. Și când zic că mai nimic nu s-a schimbat, mă refer chiar și la gândirea oamenilor, care nu a suportat decât schimbări de textură, nu și de conținut. Vine să confirme acest fapt și cartea The Bliss of Marriage: or, How to Get a Rich Wife, scriu cei de la someecards. Publicată de autorul Samuel Stone Hall, această carte a avut pretenția de a fi primul ghid marital destinat bărbaților în căutare de soții convenabile. Partea cea mai tare este că autorul confirmă în prefața cărții cât de dificil i-a fost să scrie această carte, notând că „partea cea mai grea este să descoperi când o femeie este sinceră”.

Catalogată drept o carte scandaloasă, aceasta nu are însă în totalitate sfaturi de groază, menținând și unele repere destul de sănătoase. Hall punctează necesitatea de a găsi o femeie inteligentă și corectă din punct de vedere etic, chiar dacă domnul este antrenat în goana după avere. Dar dincolo de aceste mici normalități, cartea abundă de sfaturi mercantile, pe alocuri chiar misogine, precum:

1. Nu concura cu un bărbat bogat, căci doamnele oricum vor să pună mâna pe el

Și asta e, în parte, adevărat, căci ce poate face o femeie? Să aleagă un mire care moare de foame sau un necunoscut care îi promite marea și sarea? Aveți deja un răspuns? Dar un al doilea și sincer?

2. Fetele bătrâne nu se căsătoresc niciodată, deoarece creierul lor a fost influențat și condus de prea mulți bărbați

Acest sfat este, de facto, condamnarea publică a femeilor care au flirtat prea mult, fără să aștepte o relație și totodată au ajuns la o vârstă mult prea înaintată pentru un mariaj. Hall nu afirmă că ele ar fi fericite fără bărbați, ci că ar trebui evitate pentru gândirea lor dificilă.

3. O femeie care doarme până la micul dejun este esența diavolului

Tot așa va continua balada, spunând că nu trebuie să te căsătorești cu o femeie care doarme până la prânz sau cină. Adică trebuie să găsești o femeie eficientă 24/24, 7/7.

4. Dacă sunteți prea serioși, femeile vă vor îndrăgi, însă o singură clipă de bucurie exteriorizată va revela toate slăbiciunile voastre

Acum e clar de unde în literatura engleză atâția bărbați serioși. Noi femeile adorăm fețele împietrite și inimile de gheață.

5. A te veseli și a spune calambururi este o prostie crasă

Pe lângă fețele împietrite, este absolut obligatoriu să nu te bucuri deloc. Cu cât sunteți mai acri, cu atât mai bine.

6. Dacă o doamnă vă refuză propunerile sau avansurile, trebuie doar să o faceți geloasă, curtând-o pe rivala ei

Faza asta e ca o bombă cu ceas, căci noi, femeile, iubim să ne tachinăm, dar fiți gata de răsplată.

7. Cele mai multe femei se vor căsători, doar ca să le facă în ciudă oponentelor lor

Da, la asta suntem bune!

8. Când o femeie vede o haină frumoasă prima oară, este gata să plătească de 10 ori valoarea ei. După câteva zile de purtat, ar schimba-o cu plăcere pentru mai puțin de jumătate din costul inițial. Așa e și cu dragostea

Cu asta chiar aș spune că sunt de acord, căci un bărbat care se reinventează permanent este unul competitiv, atractiv, iar nouă ne place frumosul.

9. A fi complimentată ca drăguță este aspirația neobosită a fiecărei femei. Vanitatea feminină este cu atât mai împlinită, atunci când o femeie obține titlul de frumoasa orașului/satului. Asta începe încă din copilărie, căci orice fetiță se luminează la față și alergă veselă spre cei care o numesc drăguță

Evident că luptăm pentru titluri, recunoștință și admirație, doar suntem femei. Și asta merge în orice timpuri!

Dacă multe din aceste sfaturi vi s-au părut cumva ciudate, să nu credeți că nu au fost menționate de Hall cu toată seriozitatea, mai ales că și-a încheiat ghidul cu cea mai mișto acțiune, oferind domnilor o listă cu cele mai bogate FEMEI ale acelui an. Listă indexată și cu glosar. Și-a luat omul în serios munca, nu?

P.S. Cartea integrală o găsiți AICI. Mult spor!

Comentarii

comentarii


Mi-am topit inima în cerneală și am de gând să o vărs pe foaia ta, zi de zi. Nu-mi pasă dacă vei face din ea un avion spre vise. Știu că oricum voi avea bilet în primul rând. Follow on Instagram @Corinutza007

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE