READING

O vizită la cea mai veche bibliotecă universitară ...

O vizită la cea mai veche bibliotecă universitară din România

Primele cărți de la Vasile Lupu

Cea mai veche bibliotecă universitară din România se află la Iași într-o clădire istorică construită la inițiativa Regelui Ferdinand I al României. Istoria bibliotecii începe din anul 1640, când domnitorul Vasile Lupu, ctitorul Mănăstirii Trei Ierarhi, întemeiază alături de această biserică o școală și dăruiește primele cărți dascălilor și elevilor acestei școli, punând astfel bazele primei biblioteci. Aceasta bibliotecă, pe parcursul acestor sute de ani, va suferi evenimente istorice importante și fie își va întrerupe activitatea, temporar, fie va fi absorbită în cadrul altor instituții. În anul 1860, vom regăsi această bibliotecă în cadrul primei universități românesti, înființată la Iași, unde, în perioada 1874-1875, Mihai Eminescu a fost director al acestei biblioteci, lăsând în arhiva bibiliotecii numeroase documente: cereri, inventare, traduceri, note și manuscrise. Cel mai valoros manuscris, păstrat azi la Biblioteca Centrală Universitară din Iași, este traducerea parțială a lui Eminescu a „Gramaticii sanscrite” a lui Franz Bopp (filolog german).

Institut geografic în loc de bibliotecă

Actuala clădire a BCU Iași a fost construită de către Fundațiunea Universitară „Regele Ferdinand I”, fiind gândită inițial ca bibliotecă și sediul Fundațiunii Ferdinand, iar în Cupola bibliotecii voiau să fie organizat un observator geografic. În perioada Primului Război Mondial, Iașiul i-a adăpostit pe regele Ferdinand I și regina Maria. Chiar peste drum de clădirea bibliotecii, la Palatul Copiilor (fostul palat Cantacuzino), a stat regina Maria împreună cu copiii săi.

Se spune că, în semn de recunoștință, regele Ferdinand a decis construcția acestei clădiri cultural-științifice cu marmură de Carrara şi mozaic veneţian. Clădirea a fost inaugurată de către fiul său, regele Carol al II-lea, în 1934. Ultima reconstrucție a clădirii a avut loc în anul 2008, iar în 1994 statuia regelui Ferdinand I a fost reamplasată la vechiul loc în fața scărilor centrale ale Bibliotecii (fiind distrusă în 1970, în perioada guvernării comuniste).

Bibliotecă cu lift

Astăzi biblioteca adăpostește aproximativ trei milioane de volume de cărți, având un mod de organizare foarte bine pus la punct. Depozitul de cărți al bibliotecii este dotat cu aparate speciale care mențin temperatura și umiditatea constante, iar accesul publicului larg în aceste depozite este permisă doar o singură dată pe an. Cărțile solicitate de către cititori sunt aduse în sala de lectură cu un lift special care funcționează încă din secolul trecut. Totodată, există posibilitatea de a comanda online publicația/cartea necesară și, când ajungi la bibliotecă, nu mai ești nevoit să aștepți. Publicația/cartea este disponibilă în sala de lectură sau poate fi luată acasă, în funcție de dorința cititorului.

Biblioteca găzduiește mii de cititori, dar și evenimente culturale, cum ar fi expoziții și lansări de carte. Totodată, un serviciu modern este rezervarea unui cabinet de studiu extrem de solicitat în perioada sesiunilor și examenelor universitare.

În fiecare lună, biblioteca premiază cei mai activi cititori, promovând astfel lectura și încurajând vizitarea bibliotecii.

BCU Iași – punct turistic

Biblioteca Centrală Universitară este considerată păstrătoare a depozitului regal, dar și un important punct de reper în istoria României, regalității și culturii românești. Astfel, această instituție este deschisă tuturor doritorilor de a o vizita, accesând site-ul bibliotecii, unde îți alegi ora și data diponibile pentru un tur ghidat gratuit. Ghidul nostru a fost Mihaela Ulman, căreia îi mulțumim pentru lecția frumoasă de istorie și cultură națională.

Cele mai vechi titluri de cărți păstrate la Biblioteca Universitară Iași

  1. Lecţionarul evanghelic grecesc din sec. IX. Cel mai vechi manuscris din România scris pe pergament numai cu majuscule ornate şi fără puctuaţie, cu portrete, ornamente, notaţii muzicale de tip bizantin;
  2. Evanghelia de la Mărgineni – Prahova din 1655, aparţinând familiei Cantacuzino şi lui Cezar Boliac, a cărui semnătură o poartă şi pe care o donează în 1866 împreună cu alte manuscrise;
  3. Dosoftei, Psaltirea în versuri, Uniev, 1673;
  4. Cartea românească de învăţătură (carte legislativă),  Iaşi, 1646;
  5. Dosoftei, Viaţa şi petrecerea Sfinţilor, Iaşi, 1682;
  6. Cel mai vechi exemplar românesc este Evanghelia cu învăţătură, Braşov, Coresi, 1580-1581;
  7. Copii ale scrierilor lui Grigore Ureche, Nicolae Costin, Gh. Şincai, marcate de însemnările lui M. Kogălniceanu sau C. Hurmuzachi şi manuscrise valoroase ale lui B.P. Haşdeu şi M. Eminescu, din timpul când erau directori ai acestei biblioteci.

Comentarii

comentarii


Îmblânzitoare de cărți, visez să întâlnesc zorii zilei cu prințul Mîșkin și vulpea.

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE