READING

Oameni și cărți. Discutăm cu jurnalista Stela Dăni...

Oameni și cărți. Discutăm cu jurnalista Stela Dănilă

Stela Dănilă este prezentatoare la TVR Moldova și, în parte, o mare amatoare de cărți și pisici. Or, cum fără asta? Păi, Stela este prima eroină din noul proiect HaiBun — Oameni și cărți. Ne-am propus, prin intermediul acestei rubrici, să discutăm cu profesioniștii din diferite domenii, dar care împărtășesc pasiunea noastră — cărțile. Vrem să descoperim bibliotecile lor personale, să le aflăm gusturile în materie de carte și, de ce nu, poveștile de viață.

Stela Dănilă s-a născut, acum 29 de ani, la Ghidighici și, mai târziu, convinsă de profesoara ei de limba română, a ales să se dedice totalmente jurnalismului. De atunci a schimbat mai multe meserii, a avut o bursă de studii în Grecia și a devenit una din cele mai îndrăgite prezentatoare de la TVR Moldova.

„Paradoxal, dar niciodată nu mă vedeam pe sticlă. Îmi plăcea să scriu şi să cunosc tot soiul de oameni, nişa mea fiind jurnalismul social. Am cunoscut în 3 ani, cât am scris la ziare, multe personaje deosebite şi până astăzi cred cu tărie că fiecare om are o istorie interesantă care poate fi publicată. Totuşi, când am avut o ofertă de a încerca să lucrez la televiziune, am mers înainte. Am schimbat câteva joburi de atunci şi fiecare mutare mi-a fost prielnică. De doi ani fac parte din echipa TVR Moldova, unde mă simt împlinită şi, mai ales, împăcată cu valorile pe care le promovăm telespectatorilor noştri.”

Stela este ferm convinsă că pasiunea pentru cărți se cultivă, iar un rol major îl au părinții. Ea ne-a mărturisit că această funcție i-a revenit mamei sale care, la fel de îndrăgostită de cărți, i-a citit din fragedă copilărie.

„Îmi aduc aminte o istorioară legată de perioada studenției. Cât timp am fost plecată în Grecia cu o bursă Erasmus, mama mea îmi cumpăra în fiecare săptămână câte o carte dintr-o colecție. După câteva luni, într-o dimineață, am primit un sms: „Azi am cumpărat ultima carte. Vino acasă..” A fost un moment emoționant care mă înduioșează și acum.”

Gusturile ei în materie de carte s-au schimbat de-a lungul timpului, însă adevărata plăcere pentru lectură a căpătat-o în adolescență. Își amintește cu nostalgie de Eliade, Tudoran și Drumeș și cărți precum Romanul adolescentului miop, Invitaţie la vals, Maitreyi sau Fiul risipitor. Astăzi însă este nedespărțită de Mario Vargas Llosa, Gabriel Garcia Marquez și Haruki Murakami, deși spune că la fiecare etapă a vieții a avut scriitori care s-au perindat în lista ei de preferințe.

„Când spun cărți erotice, mă gândesc automat la Henry Miller și Sexus. Nu e doar sex, nu sunt doar scene erotice, e și multă filosofie, analiză, relații, atracție, cunoaștere de sine. Și unde e Miller, e și Anais Nin, cu perspectiva ei feminină profund erotică, cu scrisul senzual pe care nu ai cum să-l confunzi. Și ar fi păcat să nu-l menționez aici pe descendentul literar al lui Henry Miller – Charles Bukowski. De el fie îți place la nebunie, fie deloc.”

Stela mai are o slăbiciune. Biografiile și cărțile inspirate de întâmplări reale. Acest gen de literatură, spune Stela, păstrează autenticitatea subiectului. Își amintește de Drumul către libertate de Yeonmi Park, Toată lumina pe care nu o putem vedea de Anthony Doerr, Hoţul de cărţi de Markus Zusak, Băiatul cu pijamale în dungi de John Boyne, Oraşul minciunilor. Dragoste, sex şi moarte la Teheran de Ramita Navai, Jurnalul Annei Frank de Anne Frank și Anul gândirii magice de Joan Didion.

„De fiecare dată când ajung la finalul unei astfel de cărţi, curiozitatea mi-e abia ațâțată – mă apuc să citesc interviuri, să caut filme documentare, tot felul de articole şi recenzii ale altor cititori. Psihologii atribuie acest gen de literatură oamenilor cu stabilitate emoţională”.

Cu asemenea dragoste pentru carte, nu este de mirare că Stela are acasă o bibliotecă de aproximativ 500 de cărți, recunoscând că-i place să citească doar cărțile în varianta tradițională.

„Nu mă zgârcesc niciodată să cumpăr cărţi, o fac chiar obsesiv. Mereu am un wishlist infinit de titluri care îşi aşteaptă rândul să fie cumpărate din librăria online. La acest capitol cred că sunt old-style, pentru că merg sută la sută pe varianta print. Răsfoitul unei cărţi noi, care miroase a tipar, este un ritual de care nu am cum să mă las. Mi-e greu să îmi contabilizez cumpărăturile, dar sigur depăşesc vreo cinci mii de lei anual.”

Good night ✨✨✨

A post shared by Stela Dănilă (@steladanila) on

Iar dacă tot am pomenit de ritualuri, tabieturi care sunt comune tuturor bibliofililor, Stela povestește că-și tratează cărțile ca pe oameni. Dar cine din noi n-o face? Jurnalista călătorește în compania cărților și ține minte cu exactitate fiecare titlu și pe unde le-a plimbat. În plus, Stela mai este tipul de cititor care se delectează cu 4-5 cărți concomitent, la fel cum are faze active și pasive de lectură.

„Recunosc că uneori judec cartea după copertă, dar deseori sunt ghidată de intuiție și energia pe care o emană cartea. E similar cu oamenii care ne înconjoară. Poți să întâlnești unele cărți la tot pasul, dar să fie goale. Să le uiți imediat. Altele rămân doar amintiri plăcute, dar care și-au epuizat potențialul. Și sunt și așa cărți care ți se lipesc de inimă, le recitești și-ți este dor.”

Pasiunea pentru cărți, ne-a spus Stela, i-ar fi fost incompletă fără prieteni, de asta are grijă să-și împărtășească impresiile într-un chat pe Facebook — Cititorii — pe care l-a creat împreună cu bunii săi prieteni Alexandru și Valentina Bordian.

„Povestim despre cărți și facem schimb de idei. L-am cunoscut și îndrăgit pe Henry Miller datorită lui Alex și, grație Valentinei, îl ador pe Haruki Murakami”.

Cu Stela poți discuta la nesfârșit despre cărți și, fii sigur, de fiecare dată va avea un titlu potrivit să-ți recomande. Iar noi, cu mare drag, revenim cu alți profesioniști și cărțile lor preferate într-un nou articol.

*Rubrică susținută de elefant.md. Toate cărțile menționate în articol le găsiți AICI.

PC: Arhivă personală

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE