READING

Paul Beatty este câștigătorul premiului Man Booker...

Paul Beatty este câștigătorul premiului Man Booker Prize 2016

După premiul Nobel pentru Literatură a venit și rândul premiului Booker Prize pentru Ficțiune și câștigătorul este Paul Beatty cu volumul The Sellout apărută la editura britanică Oneworld.

paul-beattyPaul Beatty este primul scriitor american care câștigă premiul mare la Booker Prize, așa cum autorii din Statele Unite ale Americii au devenit eligibili abia în 2014.

The Sellout este o satiră mistuitoare despre relațiile rasiale din America contemporană. Cartea a fost descrisă de The New York Times drept „un vas metaforic multicultural aproape prea fierbinte pentru a fi atins”, în timp ce The Wall Street Journal a numit-o „o satiră swiftiană de ce mai înalt nivel”.

Cartea este narată de americanul african Bonbon, locuitor al suburbiei Dickens din Los Angeles care a fost înlăturată de pe mapă pentru a salva California de rușine. Bonbon este judecat de Curtea Supremă așa cum a încercat să reinstituie sclavia și segregarea în liceul local ca o metodă de stabilire a ordinii civice. Urmează apoi o retrospectivă a acestei scheme populată de personaje din desene animate care parodiază stereotipurile rasiale.

Chiar dacă Beatty spune că l-au influențat satiriștii Joseph Heller și Kurt Vonnegut, el se arată surprins într-un interviu pentru The Paris Review că „lumea continuă să numească această nuvelă una comică. Nici măcar nu sunt sigur cum mi-aș dori s-o definesc”.

paul-beatty-the-sellout

Este deja al doilea an consecutiv când editura britanică Oneworld câștiga la Booker Prize. În 2015 premiul s-a dus către Marlon James și A Brief History of Seven Killings, o nuvelă istorică experimentală.

Man Booker Prize, cunoscut ca și Booker Prize, se acordă anual unui autor care a scris o nuvelă în limba engleză și care a fost publicată în Marea Britanie. Finalistul nu doar câștigă premiul de £50.000, dar recunoaștere mondială și vânzarea accelerată a cărții. Numai anul trecut cartea lui Marlon James s-a vândut în peste 360.000 de copii în Marea Britanie și 120.000 în Statele Unite.

Printre nominalizații premiului din 2016 s-au numărat Paul Beatty cu volumul „The Sellout”, Deborah Levy cu „Hot Milk”, Graeme Macrae Burnet cu „His Bloody Project”, Ottessa Moshfegh cu „Eileen”, David Szalay cu „All That Man Is”, Madeleine Thien cu „Do Not Say We Have Nothing”.

via www.themanbookerprize.com

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

  1. Irina

    27 October

    Știu că pot să găsesc informațiile astea pe net destul de ușor..dar ați considera să scrieți un articol despre cele mai cunoscute premii literare? 🙂 Would be awesome & shareable

  2. Doina Fikman

    27 October

    Mulțam pentru sugestie! We’ll do our best 🙂

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE