READING

Picturi ascunse pe marginile filelor de carte

Picturi ascunse pe marginile filelor de carte

Din cele mai vechi timpuri, artiștii și legătorii de cărți au încercat să înfrumusețeze coperțile și chiar paginile cu desene și ilustrații cât mai neobișnuite. Tehnica picturii pe marginile paginilor s-a dezvoltat un pic mai târziu, fiind o formă de artă obscură, ascunsă sub o suprafață aurită. Aceste decorații au devenit disponibile publicului larg, după ce oamenii de știință de la Universitatea din Iowa au descoperit un set de cărți științifice din patru volume din 1837 care conțin picturi ascunse pe marginile paginilor.

 Letters of Lady Rachel Russell, 1801, J. Mawman

Fore edge painting (n.r. pictura de margine) a apărut, mai întâi, în Evul Mediu în Europa, iar din secolul al XVII-lea și până la sfârșitul secolului al XIX-lea a obținut popularitate în întreaga lume, potrivit Enciclopediei Britannica. Opera de artă poate fi văzută doar atunci când paginile sunt deschise așa cum se vede în animația de mai jos.

În secolul al XVI-lea, Cesare Vecellio, un artist venețian (verișorul renumitului pictor Tițian), a creat o modalitate de a spori frumusețea unei cărți prin pictarea marginilor filelor ei. Imaginile, în parte fiind portrete, puteau fi ușor admirate după ce cartea era închisă. Un secol mai târziu, în Anglia, Samuel Mearne, un legător de cărți de la curtea familiei regale, a dezvoltat arta picturii dispărute pe marginea laterală unei cărți.

 Speeches of Henry Lord Brougham, v.1 1838, Henry Lord Brougham

La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XIX-lea, fore edge paintings au început să devină din ce în ce mai recunoscute în Anglia. Faimoasa firmă de legare a cărților, Edwards de Halifax, a fost responsabilă de acest val de interes. Mai mulți pictori erau angajați pentru a crea peisaje pe marginea laterală a cărților, care apoi erau legate frumos în coperte vopsite sau din piele.

 The rod and the gun, 1841, James Wilson

În secolul XX au apărut cărți care au picturi duble pe marginea paginilor, astfel încât poți vedea o imagine diferită prin rotirea cărții și desfacerea paginilor în direcția opusă.


O bună parte din colecția cu picturi pe filele cărților au fost digitalizate și publicate online AICI de către Biblioteca Publică din Boston. Iată unele dintre cele mai fascinante lucrări:

MPC: www.spec.lib.miamioh.edu

Comentarii

comentarii


Sarcasmul este pasiunea mea. Cărțile sunt hobby-ul meu. Dragostea – frigiderul meu mereu gol. De ce gol? Păi, țin dietă.

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE