READING

(Playlist) Ce influențe din jazz găsești în litera...

(Playlist) Ce influențe din jazz găsești în literatură

Despre jazz poți scrie doar frumos, altminteri ar părea că încerci să negi existența unei puteri cerești. Deseori, este suficient să prinzi doar o frântură de jazz ca să rămâi inspirat de tonalitatea, ritmul și naturalețea acestei muzici. Apărut la începutul secolului XX, jazz-ul a câștigat teren prin tonalitățile de blues și ringtime. Peste ani au evoluat doar stilurile, jazz-ul rămânând fidel acelorași impulsuri ritmice. Benny Green, unul dintre cei mai renumiți saxofonști britanici, explicase într-o singură propoziție ce înseamnă să faci/scrii jazz: „Un cântăreţ de jazz este un jongler care foloseşte armoniile în locul portocalelor”. 

Jazz-ul a devenit formă de manifestare artistică puternică în întreaga istorie culturală, de asta la fel de firească pare și integrarea acesteia în miezul marilor romane, oferind eroilor un aer de vivacitate. Este absolut fantastic să poți asculta muzica personajelor tale preferate, mai ales dacă vorbim cu precădere de jazz.

Bunăoară, „The Sheik Of Araby”, melodie compusă în 1921 de către Ted Snyder, Francis Miller și Herbie Smith, este dedicată actorului Rodolfo Valentin. Acesta jucase în același ani în pelicula „The Sheik”. Melodia a fost intergată de către F. Scott Fitzgerald în romanul Marele Gatsby, publicat în 1925, completând perfect atmosfera anilor ’20 din Statele Unite ale Americii.

„De veghe în lanul de secară” a marcat spiritul multor generații cu memorabilul personaj Holden Caulfield, simbolul rebeliunii adolescentine. Romanul propune melodia „Smoke Gets In Your Eyes”, însoțind numeroase secvențe în care eroul încearcă să-și protejeze sora mai mică de realitatea care îi părea prea dură.

„Tin Roof Blues” apare în același roman, fiind una dintre melodiile dificile pe care le fluiera colegul lui Holden Caulfield.

Jazz-ul a fost important și pentru Generația Beat, grup de scriitori americani care au devenit mai târziu modelul subculturilor moderne. Unul dintre romanele de referință ale acestei generații este „Pe drum” de Jack Kerouac. Cartea este considerată mai mult un roman biografic și reliefează călătoriile lui Dean Moriarty prin SUA alături de camarazii săi. Dean traversează Chicago, New Orleans, Boston și New York, cele mai importante orașe pentru istoria jazz-ului. Sunt multe trimiteri muzicale în această carte, cea mai faimoasă dintre toate fiind „Ornithology” de Charlie Parker.

În același roman îl găsim pe Miles Davis, artist care se afla în acea perioadă abia la începutul carierei, și piesa „Rocker”, parte a albumului „Birth of the cool”.

Nuvela „Mic dejun la Tiffany” continuă călătoria noastră prin jazz-ul american al secolului XX, devenind una dintre cele mai cunoscute opere literare scrise de Truman Capote. Protagonista se face remarcată prin modul de viață neconvențional, personalitatea-i hipnotizantă și preferințele sale muzicale neobișnuite. Astfel, Holly Golightly ascultă des compozițiile lui Cole Porter, manifestând un interes aparte față de melodia „I Get a Kick out of You”.

În 1953 apare romanul „Omul invizibil” de Ralph Ellison. Lucrarea, declarată drept cea mai bună a scriitorului, tratează majoritatea problemelor sociale ale americanilor de culoare de la începutul secolului XX. Personajul principal ascultă celebra melodie „Black and Blue” și-l admiră pe Louis Armstrong, motivând că acesta a reușit să-și transfere starea de singurătate în poezie. Cântecul este menționat în prologul romanului și-l însoțește pe protagonistul care stă ascuns într-o  subterană. Personajul reflectează asupra subiectului „the blackness of blackness”, toate după ce inhalează ultimul fum din țigara de marijuana.

Lasă-te pătrunsă de rebeliciunea literară ale acestor piese și nu uita să ne spui în comentarii care sunt cântecele tale preferate din cărți.

Comentarii

comentarii


Sunt Vinerea lui Robinson Crusoe. Follow on Instagram @laura_mur_

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE